Witaj. A jaki miałby być kształt rabaty - taki by ta skarpa była zakryta? Ile to metrów? A z drugiej strony co jest? Stanowisko słoneczne, czy cieniste? Może ma Pani jakieś ulubione rośliny?
Moje dwa sklepy ogrodnicze, gdzie od lat robię zakupy już dobrze zaopatrzone Tylko w marcu muszę dokupić czosnek główkowaty, na który zachorowałam przez Ogrodowisko
A kupiłam też sobie oprócz nasionek też begonie i zawilce
Witam serdecznie w moim wątku
Za oknem jeszcze zimowa sceneria ale z nadzieją na rychłe nadejście wiosny zaczęłam już pierwsze wysiewy.
Trawy zaczęłam wysiewać od ubiegłego roku i chętnie podzielę się moim niezbyt dużym doświadczeniem.
W roku wysiałam stipę i miskant chiński i o ile z tą pierwszą pełen sukces to z tą druga już znacznie gorzej ale parę sadzonek udało się samodzielnie wyhodować. Nasiona traw są dostępne w sprzedaży ale dość rzadko można spotkać w sklepie ogrodniczym stipę ale udaje się ją dostać na allegro. Podam na priw namiary na sprawdzonego sprzedawcę.
Z nasionkami traw postępuję jak z innymi wysiewami, produkcja sadzonek nie jest skomplikowana i udaje się w warunkach domowych. Stipę jednak musisz traktować jako roślinę jednoroczną bo w naszym rejonie raczej nie zimuje. Oglądałam dzisiaj swoje stipy w ogrodzie i wyglądają na żywe, są zielone ale zima chyba jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa, jak przyjdą mrozy różnie może być.
Nasionka wysiewam w lutym do kuwety z ziemią do siewek i rozsad, delikatnie przysypuję nasionka i uklepuję, podlewam,nakrywam folią i na słoneczno okno, codziennie wietrzę, po 7 dniach mam pierwsze wschody. Jak nasionka wzejdą odkrywam folię i codziennie zraszam rosliny żeby ziemia nie przeschła. Po około 1 mca pikuję każdą roślinkę oddzielnie do kubeczków lub doniczek. Przed wysadzeniem na działkę sadzonki hartuję, wysadzam po majowych przymrozkach.
W tym roku posiałam również kostrzewę siną i juz się cieszę pierwszymi wschodami.
Zachęcam do produkcji własnych sadzonek, z jednego opakowania nasionek wyhodowałam ok, 100 szt, sadzonek stipy. I to nie jest skomplikowane, postępujesz jak ze wszystkimi rozsadami.
Wrzuce fotki stipy z ubiegłego roku, z braku małych doniczek cześć wsadziłam do dużej szerokiej donicy ale bez problemu się przyjęły po wysadzeniu na działkę.
W razie pytań jestem do dyspozycji.
Zapomniałam dopisać, że jesienię zebrałam nasionka stipy z działki i powschodziły więc można również uzyskać własne nasionka.
powodzenia
Żeby sobie uprzyjemnić oczekiwanie na wiosnę trochę letnich kwiatków.
Mój powojnik President młody, miał niewiele kwiatów, ale kwiaty większe od mojej dłoni, no i kwitł do jesieni.
A ja korzystając z ładnej pogody przymierzylam się do wyznaczenia nowego kształtu rabat.. Jak to wszystko uda mi si zrobić , to ........ ...,,,. sama nie wiem co ja wtedy zrobię z tej radości .....
Przyczynkiem do tej reorganizacji jest planowana budowa tuż za płotem , więc trzeba się jakoś wygrodzić i stworzyć przytulne uroczysko a nie otwrtą na świat przestrzeń ... Niestety...
Ma być tak
A tak dla przypomnienia tak było na początku .. Wszystko fajnie , nawet proporcje działki były poprawione , ale wszyscy centralnie gapili się na płot .. A teraz nie bedzie się już na co gapić . Więc przemeblowania musi byc ( ps.. A zreszta co by robiła dzika ogrodniczka , kiedy by jej nie można nieustannie przekopywać ogrodu ??.. Noo cooo , ja siem pytam ??)