Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

monteverde 23:51, 07 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Nie od słońca ale może się po prostu starzeja , jesli to jakieś dolne liście to stopniowo mogą się starzec.

tak dolne , dziękuję dobra Kobieto w podzięce zostawiam ptaszka
barbara_kraj... 00:30, 08 kwi 2014

Elite - zwiastun feerii barw
EPODLAS 11:38, 08 kwi 2014

Bogdziu, piękne ciemierniki, jakie dorodne i jaka spora kępa. Dzisiaj jest tak pięknie, że aż nie mogę usiedzieć w domu, ale przemogłam się i okna umyłam. Ale w piątek po południu z radością pojadę na działkę. Pozdrawiam
Margolka 15:11, 08 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Małgosiu tak to jest ze zdjeciami że trudno z nich coś wykapowac , na tym zdjeciu wyglada jak normalny rh tzn wielkokwiatowy i wydaje sie ze nie ma pączków kwiatowych bo one mają duże pąki. Z tamtego zbliżenia listki wydawały sie drobne i pączki też więc pasowała mi na Elite, nie wszystkie z tej rodziny przebarwiaja sie zima.To przebarwianie to ochrona przed mrozem i transpiracja , jeśli rośnie w zacisznym miejscu to wcale nie musi się przebarwic a u mnie jak pewnie czytałaś jest niemal biegum zimna wiec tak własnie wygląda .Musimy poczekac na rozwinięcie się tych pączków bo ze zdjec nie potrafię nawet ocenic wielkości liści co jest konieczne przy identyfikacji. Myślę ze niedługo wszystko sie wyjaśni.

Przepraszam, ze ci tak truję, ale to okropne uczucie nie wiedzieć, co się ma w ogrodzie (tak to jest, kiedy się coś dziedziczy z całym "inwentarzem" )

Co do wielkości listków, to tutaj widać, można porównać do dłoni. Wszystkie listki podobnej wiekości. Myślę, ze jednak miniatura...

Nawet jeśli nie rozpoznasz, to mam nadzieje, ze to cos zakwitnie i wtedy się ujawni.
Ściskam cię mocno!
Małgosia
hanka_andrus 18:22, 08 kwi 2014

Ciekawie w Twoim wątku, ale jak dla nie za dużo czytania. Wiem, że miałaś dogrywkę do Mai, i że Mai nie było, i że wiosna u Ciebie się spóźnia, tak jak i u mnie.
Deszcz Tobie wysyłam, może jeszcze doleje. W mojej prognozie ma padać w ciągu tygodnia prawie non stop.
I tego się trzymajmy. Wiosną wiadro wody= łyżka błota. A jak wiemy nadmiaru nie ma.

Powodzenia.
Urszulla 18:54, 08 kwi 2014

Ciemierniki u Ciebie obejrzałam,
mi się podobają i jasne i bordowe.
a swojego jednego który ostał się z trzech zakupionych odratowałam
i przesadziłam obok hortek, żeby miał cień po przekwitnięciu.
Pszczelarnia 18:59, 08 kwi 2014

Bogdziu, pozwól, że wstawię Ci tutaj moje pytanie o rozpoznanie tego delikwenta. Ratuję go spod śnieguliczki i lat zaniedbania. Ponoć kwitnie na blado różowo - co to jest? Byłoby dobrze gdybym mu dosadziła gatunkowo dobrane towarzystwo. Dziękuję (PS: potem wyrzuć zdjęcie, ewentualnie).

Bogdzia 19:11, 08 kwi 2014

Krys napisał(a)

Bożenko to jeden krzak czy ileś tam ?

Krysiu to jeden krzak i nie jest jakoś specjalmie duży , ma troche ponad metr na wysokośc i na szerokośc.Popatrz na zdjecie porównujące go z innymi roślinami.

Bogdzia 19:14, 08 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, pozwól, że wstawię Ci tutaj moje pytanie o rozpoznanie tego delikwenta. Ratuję go spod śnieguliczki i lat zaniedbania. Ponoć kwitnie na blado różowo - co to jest? Byłoby dobrze gdybym mu dosadziła gatunkowo dobrane towarzystwo. Dziękuję (PS: potem wyrzuć zdjęcie, ewentualnie).

Ewciu myslę ze to rododendron Catawbiense Grandiflorum , moim zdaniem jego kolor jest jasno lila ale można go wziąc również za jano różowy. Dlaczego myśle ze to on? Bo dawniej nie było dostępnosci zbyt wielu gatunków i właśnie Grandiflorum wiele sie zachowało w różnych miejscach.Popatrz na kwiaty.

Bogdzia 19:16, 08 kwi 2014

grembosia napisał(a)

Ojej, jakie one piękne, uwielbiam ten kolor.
Dzięki serdeczne za podpowiedź w sprawie koloru mebelków

Grembosiu ja też je lubię , wiosna sa śliczne , tworza takie okrągle kopułki , jeden kwiat.Pozdrówka.