Bogdziu, piękne ciemierniki, jakie dorodne i jaka spora kępa. Dzisiaj jest tak pięknie, że aż nie mogę usiedzieć w domu, ale przemogłam się i okna umyłam. Ale w piątek po południu z radością pojadę na działkę. Pozdrawiam
Przepraszam, ze ci tak truję, ale to okropne uczucie nie wiedzieć, co się ma w ogrodzie (tak to jest, kiedy się coś dziedziczy z całym "inwentarzem" )
Co do wielkości listków, to tutaj widać, można porównać do dłoni. Wszystkie listki podobnej wiekości. Myślę, ze jednak miniatura...
Nawet jeśli nie rozpoznasz, to mam nadzieje, ze to cos zakwitnie i wtedy się ujawni.
Ściskam cię mocno!
Małgosia
Ciekawie w Twoim wątku, ale jak dla nie za dużo czytania. Wiem, że miałaś dogrywkę do Mai, i że Mai nie było, i że wiosna u Ciebie się spóźnia, tak jak i u mnie.
Deszcz Tobie wysyłam, może jeszcze doleje. W mojej prognozie ma padać w ciągu tygodnia prawie non stop.
I tego się trzymajmy. Wiosną wiadro wody= łyżka błota. A jak wiemy nadmiaru nie ma.
Powodzenia.
Ciemierniki u Ciebie obejrzałam,
mi się podobają i jasne i bordowe.
a swojego jednego który ostał się z trzech zakupionych odratowałam
i przesadziłam obok hortek, żeby miał cień po przekwitnięciu.
Bogdziu, pozwól, że wstawię Ci tutaj moje pytanie o rozpoznanie tego delikwenta. Ratuję go spod śnieguliczki i lat zaniedbania. Ponoć kwitnie na blado różowo - co to jest? Byłoby dobrze gdybym mu dosadziła gatunkowo dobrane towarzystwo. Dziękuję (PS: potem wyrzuć zdjęcie, ewentualnie).
Krysiu to jeden krzak i nie jest jakoś specjalmie duży , ma troche ponad metr na wysokośc i na szerokośc.Popatrz na zdjecie porównujące go z innymi roślinami.
Ewciu myslę ze to rododendron Catawbiense Grandiflorum , moim zdaniem jego kolor jest jasno lila ale można go wziąc również za jano różowy. Dlaczego myśle ze to on? Bo dawniej nie było dostępnosci zbyt wielu gatunków i właśnie Grandiflorum wiele sie zachowało w różnych miejscach.Popatrz na kwiaty.