Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:15, 10 lut 2014

Do góry
Czy ktoś ma może jakiś pomysł?

Działka przed domem ma wymiary 10x10. To podwyższenie przed domem to miał być kiedyś taras. Plany były wielkie, lecz niestety brak gotówwki.

Wymiary tego podwyższenia to jakieś 9x3. Położenie ma działka zachodnie. Jeżeli chodzi o te kwiaty to z jednej strony to tylko taki tymczasowy pomysł. Co do roślin to nie mam szczególnych upodobań. Jedyne na czym by mi zależało - to to by było to miejsce reprezentacyjne, gdyż jest to front domu od strony głównej ulicy. Niestety wejście do domu znajduje się z drugiej strony i jest zupełnie niewidoczne.
Pozdrawiam Madzia
Piaskownia na zakręcie 18:11, 10 lut 2014

Do góry
To gałązka brzozy. Na zdjęciu nie bardzo widać, ale widać już zielone. Góra dwa tygodnie i się rozwiną.

Róże też maja pączki

Bardzo złe zdjęcie, ale moja borówka amerykańska ma pierwsze zielone listki.

A ja myślałam, że u mnie jest Syberia.
Barwy Ogrodu Magdy 18:08, 10 lut 2014

Do góry
Zima to czas storczyków. W tym roku zachwyciłam się drobniutkimi kwitami dendrobium Berry. One nawet słodko pachną!

Niestety pojedyncze kwiatuszki opadają, ale cała roślina ma tyle pączków, że wygląda oszałamiająco.
Tylko czy uda się przetrzymać ją dalej, żeby znowu zakwitła?
W cieniu - zacieniona 18:07, 10 lut 2014

Do góry
Jednoroczna szałwia omączona...niebieska.na razie słabe wschody,wystarczy mi kilka sadzonek,może jeszcze coś się pokaże...
Cztery łapki - zwierzęta domowe 18:06, 10 lut 2014
Do góry
Bez komentarza

W cieniu - zacieniona 18:05, 10 lut 2014

Do góry
Maruna pojedyńcza -nasionka od Bogdzi...drugą część jesienią wysiałam do gruntu.
Piaskownia na zakręcie 18:05, 10 lut 2014

Do góry
Magnolia

Bez koralowy, ten to już mocno zaszalał

Forsycja

Ruszają sasanki

W ogródku Iwony 18:03, 10 lut 2014

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:03, 10 lut 2014

Do góry
magdalena_boron napisał(a)

Witaj. A jaki miałby być kształt rabaty - taki by ta skarpa była zakryta? Ile to metrów? A z drugiej strony co jest? Stanowisko słoneczne, czy cieniste? Może ma Pani jakieś ulubione rośliny?
ogrodoweimpresjejolki 18:02, 10 lut 2014

Do góry
yolka napisał(a)
Kukam u Ciebie. Gdzie kupiłaś heliotrop?

Moje dwa sklepy ogrodnicze, gdzie od lat robię zakupy już dobrze zaopatrzone Tylko w marcu muszę dokupić czosnek główkowaty, na który zachorowałam przez Ogrodowisko

A kupiłam też sobie oprócz nasionek też begonie i zawilce

W ogródku Iwony 18:01, 10 lut 2014

Do góry
Moje floksy. Kwitną długo i pieknie pachną. Jedyna wada to to, że są podatne na mączniaka.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:00, 10 lut 2014

Do góry
Czy ktoś może mi doradzić jak pomóc zaprojektować tą działkę przed domem?
Piaskownia na zakręcie 17:59, 10 lut 2014

Do góry
Byłam dzisiaj na działce i szok, tak przyroda ruszyła do przodu.

Tulipany

kalina

kalina

krokusy

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:56, 10 lut 2014

Do góry
To zdjęcia stipy ze stycznia 2014 r.
Wizytówka - Duży ogród i brak pomysłów 17:50, 10 lut 2014

Do góry
Wizytówka - Duży ogród i brak pomysłów 17:46, 10 lut 2014

Do góry

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:46, 10 lut 2014

Do góry
Skula napisał(a)
witam , przedwiosennie
widzę że już przygotowania pełną parą
a i niecierpliwość też ogromna
zainteresowało mnie to ,że sama wysiewasz trawy
powiedz coś bliżej o tym proszę

skąd bierzesz nasionka , jakie warunki trzeba im zapewnić
no i jakie efekty daje hodowla

pozdrawiam oczywiście przedwiosennie

Witam serdecznie w moim wątku
Za oknem jeszcze zimowa sceneria ale z nadzieją na rychłe nadejście wiosny zaczęłam już pierwsze wysiewy.
Trawy zaczęłam wysiewać od ubiegłego roku i chętnie podzielę się moim niezbyt dużym doświadczeniem.
W roku wysiałam stipę i miskant chiński i o ile z tą pierwszą pełen sukces to z tą druga już znacznie gorzej ale parę sadzonek udało się samodzielnie wyhodować. Nasiona traw są dostępne w sprzedaży ale dość rzadko można spotkać w sklepie ogrodniczym stipę ale udaje się ją dostać na allegro. Podam na priw namiary na sprawdzonego sprzedawcę.
Z nasionkami traw postępuję jak z innymi wysiewami, produkcja sadzonek nie jest skomplikowana i udaje się w warunkach domowych. Stipę jednak musisz traktować jako roślinę jednoroczną bo w naszym rejonie raczej nie zimuje. Oglądałam dzisiaj swoje stipy w ogrodzie i wyglądają na żywe, są zielone ale zima chyba jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa, jak przyjdą mrozy różnie może być.
Nasionka wysiewam w lutym do kuwety z ziemią do siewek i rozsad, delikatnie przysypuję nasionka i uklepuję, podlewam,nakrywam folią i na słoneczno okno, codziennie wietrzę, po 7 dniach mam pierwsze wschody. Jak nasionka wzejdą odkrywam folię i codziennie zraszam rosliny żeby ziemia nie przeschła. Po około 1 mca pikuję każdą roślinkę oddzielnie do kubeczków lub doniczek. Przed wysadzeniem na działkę sadzonki hartuję, wysadzam po majowych przymrozkach.
W tym roku posiałam również kostrzewę siną i juz się cieszę pierwszymi wschodami.
Zachęcam do produkcji własnych sadzonek, z jednego opakowania nasionek wyhodowałam ok, 100 szt, sadzonek stipy. I to nie jest skomplikowane, postępujesz jak ze wszystkimi rozsadami.
Wrzuce fotki stipy z ubiegłego roku, z braku małych doniczek cześć wsadziłam do dużej szerokiej donicy ale bez problemu się przyjęły po wysadzeniu na działkę.

W razie pytań jestem do dyspozycji.
Zapomniałam dopisać, że jesienię zebrałam nasionka stipy z działki i powschodziły więc można również uzyskać własne nasionka.
powodzenia
W ogródku Iwony 17:45, 10 lut 2014

Do góry

Róża Chopin kwitła słabo, bo to je j pierwszy sezon
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:44, 10 lut 2014

Do góry
Genia i dobrze

wlazł kotek na płotek a za kotkiem złotokap może w tym roku da czadu

W ogródku Iwony 17:39, 10 lut 2014

Do góry
Żeby sobie uprzyjemnić oczekiwanie na wiosnę trochę letnich kwiatków.
Mój powojnik President młody, miał niewiele kwiatów, ale kwiaty większe od mojej dłoni, no i kwitł do jesieni.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies