Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 23:39, 07 kwi 2014

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Danusiu znów chciałam prosić Cię o radę. Otóż chodzi o naszego wielkiego, starego orzecha. Zastanawiam się coraz poważniej nad jego wycięciem, mój mąż już długo mnie do tego namawia. Za przemawia więcej światła i wody dla roślinek rosnących (marnie) pod nim, brak kłopotliwych liści jesienią. Grabienia się nie boję, nawet mnie relaksuje , ale wiadomo, że na kompost ich nie wrzucę. Dodam jeszcze, że jest już bardzo stary i trochę choruje, bo sporo gałęzi jest suchych, a przy silniejszym wietrze te drobniejsze spadają. A co przeciw? Cóż, sentyment i takie przywiązanie do niego i obawa jak ogródek będzie wyglądał taki wyłysiony, bez tego jego liściastego parasola. Jeszcze tylko dodam, że pnie się po nim wisteria i nawet gdybym się zdecydowała na ścięcie to pień i kilka grubszych konarów sporo skróconych oczywiście chciałabym zostawić. Ale taki łysy, bez własnych liści już chyba specjalnych kłopotów by nie sprawiał. Jego dzisiejsze zdjęcia są u mnie na ostatniej stronie. Z góry dziękuję Danusiu i pozdrawiam.
Gardenarium 23:40, 07 kwi 2014

Dlaczego wycinasz, zmarzł? Dla niego za wcześnie na rokowania, póżno puszcza.

Instagram Ogrodowiska
EwaG 06:24, 08 kwi 2014

Orzech jest drzewem owocowym - zgody dla owocowych nie sa wymagane.
Na pewno po dużym drzewie będzie dziura. Co do roślin pod orzechem, to u mnie rosna bez problemu; np. bodziszek korzeniasty, z krzewów kaliny. Generalnie powinny to być rosliny ekspansywne, a nie jakies szlachetne odmiany.
Trzeba wygrabiać liście z rabaty tuż po spadnięciu, tak aby nie pozostawały na rabacie. Jak orzech choruje to te liście najlepiej spalić.
Co do cięcia; jak jest konieczne to tnie sie w tym czasie kiedy to jest konieczne. Np. musiałam w zeszłym roku wiosna ściąć konar orzecha, bo był zżerant prze jakiegos szkodnika. Po zasmarowaniu grubo maścią ogrodniczą - wyciek soków jest zdecyzowanie mały.

Katkak 08:16, 08 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)
Dlaczego wycinasz, zmarzł? Dla niego za wcześnie na rokowania, póżno puszcza.

Ma sporo suchych gałęzi, chyba trochę choruje, zresztą ma prawo, bo ma już swoje lata. Mój ogródek jest mały, a on go w znacznej części zacienia. Boję się też trochę, że gdy się złamie jakaś gałąź to poniszczy ogrodzenie sąsiadce. Z drugiej strony mi go żal. Mąż już długo mnie do tego namawia, a ja już sama nie wiem co robić.

Tylko przypomnę jeszcze, że pień z kilkoma grubszymi konarami chcę zostawić jako naturalną podporę dla wisterii.
Katkak 09:00, 08 kwi 2014

Spójrzcie co dziś wypatrzyłam
Tusiala 09:03, 08 kwi 2014

Jaki śliczny Może będzie jajka wysiadywał?
elzbieta_g 09:04, 08 kwi 2014

o!! a kto tam jajka niesie? i jaka decyzja z orzechem?
Katkak 09:06, 08 kwi 2014

elzbieta_g napisał(a)
o!! a kto tam jajka niesie? i jaka decyzja z orzechem?

Słodziutki, nie? Oj tak będą ptasie dzieci A co do orzecha to i chciałabym i żal mi go :/ i jaka głupia byłam, taka jestem
agatanowa 09:47, 08 kwi 2014

Katkak napisał(a)
Spójrzcie co dziś wypatrzyłam

ale spękał! udaje że go nie ma

pozdrówka, muszę sobie u Ciebie poczytać, bo dawno mnie nie było
agatanowa 09:52, 08 kwi 2014

Katkak napisał(a)
i

jakaś ciekawa donica