chciałabym żeby było tu coś zimozielonego, dlatego tak kombinowałam z tymi RH, i kupiłam już 6 sztuk cunningham white
myślałam jeszcze nad połączeniem świerk szczepiony na pniu + po prawej i lewej jego stronie kulki z bukszpanu (ewentualnie za nimi hortensje bukietowe) + do tego trawki lub żurawki na przodzie samym
koledzy i koleżanki już połowa marca, czas zacząć planowanie przesadzeń, nasadzeń itp. Mam mały kłopot z zagospodarowaniem wąskiego paska przy domu, z zeszłego sezonu po remoncie nawierzchni ostała się juka karolińska, mam jeszcze dwie i chciałam je dosadzić do tej jednej, zamówiłam też 3 hosty białe i nie wiem czy sadzić je naprzemiennie z jukami czy np. do tej jednej juki dosadzić dwie pozostałe a po nich wsadzić 3 hosty, a przerwy między nimi wypełnić jednorocznymi np. lobeliami w kolorze niebieskim dla przełamania bieli host oraz kwiatostanów juki.
Bardzo proszę o doradę, bo może macie ciekawsze pomysły na zagospodarowanie tego kawałeczka ziemi
Zrobiłam .... nie wyglądają na cięte .....dlatego zadecydowałam , że będą żywopłotem .... Czekam aż się będą zagęszczać górą .... Mam ochotę im jeszcze przyciąć przewodniki, hmmmm ale jeszcze dumam ...
A tu zdjęcia od przodu przyciętych świerków ...
Poradzcie co gnebi moje rododendrony. Rosna tam dwa lata, nawozone rok po posadzeniu polowa dawki. Posadzone w ziemi do rododendronow, wymieszanej z rodzima w niewielkiej ilosci. Nie posadzone za gleboko, bez maty, tylko kora. Jednego cos mi zjadlo niedawno, bo jeszcze koncem lata byl zdrowy. Pedraki? Ten pierwszy wyglada na niedobory pokarmowe plus jeszcze cos, ale trzymalam sie zasady ze w pierwszym roku nie nawozimy.
Rosna w zacisznym miejscu osloniete zywoplotem i sciana budynku.Stanowisko polcieniste- jeden ma odrobine slonca rano, ten ostatni poznym popoludniem.
Aguś.. szukałam inspiracji wstecz i ... no coś niesamowitego.. dla mnie ten fragment ogrodu to mistrzostwo swiata.. zresztą jak cały ogród pozdrawiam i idę szukać dalej..
Ja w tym roku też będę miała tylko w donicach i takie malutkie, mogę zapomnieć o zaprawach na zimę, no chyba, że kupię od kogoś, a miałam takie największy czerwony bez 2g miał 900 dkg
Posadż na tle ściany miłorzęba Mariken a pod nim różaneczniki o różowych kwiatach, albo hortensje bukietowe. Pod nimi plamy zurawek po kilka sztuk, albo kolorowe turzyce też 3 gatunki.
Ogród tworzę już 3 rok, pierwsze czynności to czyszczenie otoczenia po budowie, w drugim roku skupiłam się na wytyczaniu ścieżek i klombów oraz oczywiście musiałam już posadzić kilka roślinek, a wtym roku zamierzam zazielenić już mój zakątek.
Pierwsze zwiastuny wiosny 2014, pokazały się w tym roku bardzo szybo, już na początku marca wyszły krokusiki na pocztku żółte potem fioletowe i białe.
żółte miniaturowe irysy.
na tarasie w donicy tryskają kolorem pierwiosnki.
Zaczerwienienie liści występowało u moich zawsze wtedy gdy wystawiałam na zewnatrz, a w krótkim czasie temperatura gwałtownie się obniżyła. Potem liście żółkły i ostatecznie je usuwałam. Czasem sporo.
Marto, nie martw się, usuń brzydkie liście, dosyp świeżej ziemi i nie zalewaj. Nawet można im jeszcze przyciąć wierzchołki to się ładnie rozkrzewią. No i dużo swiatła. Pelargonie sobie poradzą.