Ta prostokątna rabata jest fajna.Podziel ją na dwie części, W kwadracie pod bonsai posadź trzmielinę Emereld'n Gold (już masz jedną, Zrób piękny cięty płasko kwadrat, z którego będzie wyrastało bonsai.
Na pozostałej części z jajem zrób inny kolor kwadratu, np z zurawki Creme Brule lub Caramel. Ostatecznie coś innego, np. zielona Pachysandra a w niej żółte i niebieskie krokusy - z 30 sztuk.
W części z trzmieliną - białe krokusy.
Drzewko zostaw, jest żółte więc dosadź mu w kółko bordowe lub pomarańczowo-różowe żurawki ładne, usuń cegły, zrób kacik, będzie soliter w trawniku. Kosodrzewiny wyautuj gdzieś i posadź w grupie. I tak za 5-10 lat będziesz je wywalać.
W ten róg dołóż najpierw kilka świerków serbskich, żeby coś wysokiego było tutaj. Potem dopiero hortensje, ale perukowca tylko jednego dla koloru, a hortensji dużo i miskanty Gracillimus - wysokie i piękne. Może coś piennego na kiju?
Żeby tanio i ładnie wyszło z tyłu posadź łukiem Cornus albe "Elegantissima" o białych listkach, potem Taxus "Elegantissima' o żółtych igłach, może hortensje Limelight, czy miskanty Morning Light" tym zapełnisz tę przestrzeń.
Dereni trzeba dać 5-7 albo nawet więcej, cisów także.
Ten zestaw, tylko dodać cis, i tu jest Anabelka zamiast Limelight.
Kąt się rozjaśni i rozweseli to teraz strasznie smutno tam jest.
Dołem trzmielinę zimozieloną. Zimą będą czerwone patyki wystawały znad cisa. Cisa trzeba będzie utrzymywać na znośnej wysokości do 1 metra, żeby nie zasłonił dereni.
Sossna z lewej do przesadzenia.
Dobry ten krazk, nie zmieniaj go. Tnij tylko ładnie i podsyp żwirkiem albo podsadź czymś żółtym, trzmieliną którą będziesz ciąć płasko w dywan.
\Wywal szmatę spod niego
Jeśli kupiłaś ten domek co ja myślę, no to super wybór. Będzie pięknie wyglądał, a każdy gość zapyta: co to? i Czemu służy? a Ty już będziesz dalej uświadamiać nasze społeczeństwo
Ja bym z cięciem się wstrzymała, zdążymy. Teraz ograbiaj trawnik, myj meble, szukaj donic na wiosenne kompozycje. Wyrzuć stare jeśli zostały na zimę.
Jeśli wierzchołki pędów brązowieją i zasychają to oznaka, że róże zaatakowała bruzdownica pędówka. Larwy żerują wewnątrz pędów, poruszając się w górę i w dół. Widać charakterystyczne zgrubienie. Należy obcinać pędy parę centymetrów poniżej aż do zdrowego drewna. Z reguły róża broni się sama i już wcześniej wypuszcza nowe pędy kwiatowe. Ochrona chemiczna: wiosna (marzec-kwiecień) rozsypujemy pod krzewami preparat Basudin i mieszamy z glebą, aby zniszczyć wylęgające się larwy
Chyba zaczęła dziś działać nasza strona Ogrodowiska na Facebooku - z nowym, pięknym wystrojem i zdjęciem w tle. Zobaczcie sami i klikajcie "Lubię to". Zbliżamy sie do cyfry 7.000 fanów
Polałem go wodą - dużo spłynęło, ale zostało doś trochę - nawet fajnie wygląda. Dzięki, że zaglądasz - ja dzisiaj czym innym się zająłem - ściągam muzykę
Ja już Twoją wizytówkę opublikowałam na Facebooku u siebie.
A przy okazji zajrzyjcie na Ogrodowisko - mamy nowy wystrój strony, Dużo ładniejszy. http://www.facebook.com/ogrodowisko
Pewnie, że wybaczymy, a może jutro już cosik zrobimy? Przynajmniej wyciągnijmy meble. Moje stoją całą zimę i może jutro czas je umyć?
Oczywiście jeśli pogoda dopisze.