Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 19:45, 18 paź 2022

Do góry
GorAna napisał(a)

Natomiast na gminny konkurs wykonałam koronę

Aniu, jesteś po prostu niesamowita, podziwiam ludzi, którzy mają takie zdolności jak Ty.
Korona jest przepiękna, bardzo starannie, misternie wykonana, ileż to potrzeba pracy i cierpliwości, no i pomysłu
przede wszystkim. Tort również fantastyczny. Brawo TY!!!
Twój jesienny ogród piękny, kolorowy, wypieszczony, kiedy masz na to wszystko czas?
W ogródku Martki 19:39, 18 paź 2022

Do góry
Jesienne kolory rządzą.

W ogródku Martki 19:31, 18 paź 2022

Do góry
W ogrodzie październikowym nic spektakularnego, głównie toczą się ... żmudne prace porządkowe. Likwidacja stosików donic z CO (odebrał je dziś sąsiad ogrodnik), ogarnianie kącika wstydu, usuwanie przekwitłych cynii i kosmosów z rabat, porządkowanie tarasów, mycie oranżerii, mycie i chowanie donic oraz ... wypalanie chwastów z kostki. Podpatrzyłam ten sposób w ogrodzie botanicznym w Helsinkach i okazał się ... lekiem na moją niemoc. Tu praca wre.

Uzupełniam też zaniedbanie, jakim jest brak kwiatów w domu, na pierwszy ogień poszła strelicja i paprotnik szczecinkozębny. Dostaną dwa różne stanowiska. Znalazłam do nich "donice idealne", ostatnie egzemplarze, z przeceny, gdzieś na najwyższej półce - to mnie uratowało

Zachwycam się oczywiście różami.

Oraz dumam, kto mógł być taki żarłoczny, gdzieś podziała się jedna czwarta kapusty - czy był tu zając?

Ogród bez reguł 19:21, 18 paź 2022

Do góry
galgAsia napisał(a)
Czy tyle będzie dobrze?

Haaa ale słodziaki kiciaki
chusty przepiękne nie mogę się zdecydować która bardziej mi się podobaaaaa
W ogródku Martki 19:20, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 19:16, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 19:12, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 19:03, 18 paź 2022

Do góry
Jesienne klony palmowe

Ogród w Klein Kottorz 18:53, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 18:37, 18 paź 2022

Do góry
Inne ogrodowe widoczki

Ogród w Klein Kottorz 18:28, 18 paź 2022

Do góry
Czego ta pani ode mnie chce

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:28, 18 paź 2022

Do góry
Brzozy Doorenbos się złocą... Uwielbiam

Doczekałam się przebarwienia w tym roku
bo w zeszłym roku liście opadły zanim się przebarwiły, pewnie przez suszę.

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:13, 18 paź 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)

Monia ta mgiełka jakby zatrzymanego w powietrzu śniegu, to co to? Gaura, czy jeszcze co innego?

Widoki cudne Te skrzyneczki cebulowych robią wrażenie!!
Znowu na wsi 17:47, 18 paź 2022

Do góry
Jeżeli masz na myśli ostatnie zdjęcie z poprzedniej strony to nieco się w tej okolicy zmieniło - rosła kalina angielska, którą wycięłam i posadziłam dęba błotnego, kulistą formę. Będzie nią w przyszłości bo na razie to ledwie kuleczka jest . Zdjęcie robiłam z tarasu, w kierunku szopki stojącej w przeciwległym kącie ogrodu. Obok siedział mój piesek więc trochę musiałam lawirować .

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:39, 18 paź 2022

Do góry
Tynk prawie wszedzie, 1 sciana zostala.

Grzebiuszka ziemna 17:38, 18 paź 2022

Do góry
I teraz widać dlaczego szamańska pergola znalezione rogi w borach przez pradziadka moich synów, mają ze 100 lat, poza rogami renifera z prawej przywiezione przez kolegę, użyłam do umocowania opaski zaciskowe. Umieściłam nieduże lustro, korzeń w kształcie ptaszka, i szkło optyczne ze starego powiększalnika, coś na kształt zero waste :

Dentysta potrzebny od zaraz!

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:38, 18 paź 2022

Do góry
Dach na wiacie

Grzebiuszka ziemna 17:27, 18 paź 2022

Do góry
A teraz zaprezentuję ukończoną (no wreszcie!) i własnoręcznie wykonaną pergolę szamana, na końcu okaże się skąd nazwa:
najpierw oczywiście pomiary i dostosowania belek do metalowych kotw, a wszystko w najtańszym tartaku, potem trochę oszlifowałam te bardziej chropowate boki i impregnowanie i malowanie (3 warstwy lakierobejcy):

potem wbiłam w ziemię 4 kotwy, starając się utrzymać poziom, ale wyszło "trochę krzywo, trochę prosto, ale łostro" (musiałam przyciąć co nieco boki ławeczki) i moja niezastąpiona drabinka, ma na kolana takie 2 wgłębienia, niedużą półeczkę na narzędzia, śruby i z boku magnes np na młotek, śrubokręt:

tu widać zakręcony rogalik i poprowadzone obrzeża:

i nasadzenia po prawej i lewej stronie (wszystko podpisane i naniesiona nazwy na papier w dodatku ) po lewej klematis Błękitny Anioł a po prawej róża pnąca Pirouette i inne:

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:19, 18 paź 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam problem z rozszyfrowaniem tej srebrzysto-zielonej krzewinki, ani bluszcz ani trzmielina, co to?
Poproszę o uświadomienie
Bylinowa łąka 16:30, 18 paź 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Oj a ja jeszcze dostaną sadzonkę mocno podzieliłam ... Jeszcze ciepła ziemia, może się uda...
Palczatkę nabyłam w piątek i posadziłam w łące.

No ja też przecież eksperymentalnie jedną molinię podzieliłam. I jestem ciekawa efektów eksperymentu. Kiedyś po wykopkach pod szambo przesadzałam rośliny chyba w grudniu i wszystkie przeżyły.
A jaką palczatkę? Wysoka czy niską? Ja się tylko obawiam, że u mnie za ciężka, mokra glina, żeby palczatka dała radę. Gaura mi nie przetrwała zimy.

Pszczelarnia napisał(a)
Ta kalina japońska jest piękna i bardzo bardzo się komponuje. A hortensje nabiorą masy.

Kaliny to moje ulubione krzewy. Hortensje też lubię, a z tych większość własnoręcznie rozmnożyłam.

Magara napisał(a)
Gosia, Ty chyba bardzo dużo w tym sezonie ogrodowo-działkowo zdziałałaś Takie mam wrażenie
Miskant memory - kolejny rok mija kiedy sobie mówię, że muszę o nim pamiętać i znaleźć dla niego miejsce

Daga nie tak dużo jak bym chciała, bo pogoda nie bardzo chciała współpracować. Ale masz rację trochę się udało - nie ma to jak zaległy urlop.
Memory rośnie duży i na wysokość i na szerokość, ale te jego srebrzyste pióropusze w słońcu są piękne. Na wiosnę będę ukopywać sadzonki dla mamy i się zastanawiam czy u siebie nie posadzić go pod brzozami.
A jeszcze muszę przygotować miejsce na te rozmnażane trawki, irysy, naparstnice i to co wzejdzie z moich wysiewów zimowych w zadołowanych doniczkach. O dziwo w jednej doniczce już coś wzeszło - nie wiem co, bo to zbierane nasionka - przekonam się co to, jeśli przetrwają zimę.

Monia81 napisał(a)
Podziałałaś Gosiu ostro kuszą mnie te przegorzany, masz je z nasionek czy sadzonki kupowałaś?raz kupiłam sadzonki, ale chyba im coś u mnie nie spasowało bo po zimie się nie pokazały...

Monia ja mam z siewu. Przegorzan łatwo wschodzi, jak dla mnie to pancerna roślina. Nawet pod orzechem rośnie. Nawet chyba woli troszkę cienia niż taką pełną patelnię. Jest wtedy dorodniejszy. Spróbuj jeszcze raz - a jak chcesz to na wiosnę mogę ci wysłać siewki.
A może wypróbuj siew zimowy. Teraz go posiej - w razie braku efektu tracisz kasę tylko na nasiona. Tak przecież rozmnaża się w naturze. Na zdjęciu są przesadzane na wiosnę siewki.
Nie da się go przesadzać jak jest duży, bo ma palowy korzeń.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies