Witam serdecznie,przerysowałam sobie na papier wersję nr 1 Danusi,musiałam jakoś to przetłumaczyć,podoba mi się bardzo,choć to kosztowna wersja,nadal mam wątpliwości co do tuji przy ogrodzeniu i czy nie będzie zbyt gęsto.
P.swersja nr 1 jest w moim wątku same wątpliwości na 1 lub 2 str.hej
Pamiętam tą wersję i rzeczywiście jest dosyć kosztowna...Wydawało mi się że nie do końca jesteś jej pewna bo coś jeszcze rysowałaś.
Ja tui bym szczerze mówiąc nie sadziła. Projekt jest bardzo ładny i ja bym się nim w sumie chciała pochwalić i nie odgradzałabym się tak szczelnie od ulicy. Chyba że chcesz żeby Ci zwyczajnie w okna nie zaglądano idąc chodnikiem. Ale wydaje mi się że to część rerezentacyjna ogrodu i można ją pokazać "społeczeństwu" Jak w Holandii
A trawka to nie wiem czy nie carex morrowii Ice Dance.
Dajanko Jaki cudny taras
Wcale nie jestem uprzejma, to fakt: Taras przeuroczy, prześliczny, tonący w kwiatach latem a na nim Ty rozmarzona; w zwiewnej kiecce, w kapeluszu od słońca, z uśmiechem szczęścia na twarzy, zapatrzona ....
Ha,ha Grażynko moja kiecka jest zwiewna szczególnie kiedy ją wiążę przy pchaniu taczek a kapelusz sam spada albo go zrzucam bo mi za gorąco ha,ha No rozmarzona to ja prawie zawsze jestem a szczęscie i tak złapię na lasso w tym roku bo jakoś mi ucieka ostatnio Tym razem mi się nie wywinie .A teraz na poważnie Taras, jadalnia to mój projekt własny + elewacja kolory barierki okiennice i moje (nie będę skromna) piękne skandynawskie okna .To jest właśnie moje szczęscie ten domek ,czekam na dopełnienie czyli? OGRÓD i to juz będzie pełnia szczęścia .Budowałam go w bólu sama ,bez wsparcia nie znając się na niczym ,,ale jest takie forum budowlane które dało mi wszystko czego potrzebowałam Bez niego nie udałoby mi się. Tam też są wspaniałe kobitki co siłę przez ekran przekazują ,pomagają wspierają i kibicują Zdarzały się trole jak wszędzie .ale to niewielki odsetek który nie zaważył na mojej ocenie .Teraz jestem z Wami bo na ogrodach tez się nie znam Resztę dopowiedz sobie sama Szczęsciara jestem co?
Witam
Dziękuję za wizytę u mnie i za powitanie na ogrodowisku
Ulala, ale masz działeczkę, cielaczka, staw i już pomału konkretny projekt! Zazdraszczam pozytywnie Bo u mnie w temacie projektu na razie tabula rasa Borówki też u siebie planuję, poziomki zabieram z działki ROD, więc wiem już gdzie będą rosły
Będę Cię odwiedzać i podziwiać Twoje postępy
Pozdrawiam
Te podwyższone rabaty wyglądają rewelacyjnie, brawo za pomysłowość
Gosiu częściowo ta pomysłowość nie jest mojego autorstwa. Miałam robiony projekt, a tylko realizacja jest nasza. Co prawda niektóre nasadznia są już wg mojego własnego pomysłu i wpływów ogrodowiska, ale akurat ta część przy tarasie to projekt.
Izuś, nie ryczę , pewnie twarda jestem !
choć w kominku nie napaliłam, bo zaraz wychodzę..... ale za to muzyki pięknej słucham, czytam Was, kończę projekt i słucham jak z hukiem spada śnieg z dachu ! a bumek za karę na chłodzie stoi i moknie
Gabrysia_ - dzięki za nie-zaproszenie na kawę , pewnie skorzystam jak się ociepli i śnieg stopnieje
baraga1904 - nie przesadzaj Agnieszka, projekt Danusi masz i wiosna idzie, więc do dzieła
anna_studio - czekamy, czekamy na brąz, już niedługo, dzisiaj słoneczko trochę naładowało akumulatory i ocieplenie idzie do nas
Marzena2007 - fajnie, że zajrzałaś do mnie ogrodowiskowa siostro a wiosny to doczekać się już nie mogę, jak większość z nas. Wczoraj pochowałam świąteczne dekoracje i teraz wiosny wypatruję.
Urszulla - Cyprysik latem stoi na dworze w cieniu, bezpośredniego słońca nie lubi, a teraz zimą stoi w domu i wcale tak zimno nie ma, bo kaloryferów nie zakręcam
Ewa - pozdrawiam chwyciłam i przesyłam również dla Ciebie i dla córci
kasik778 - dzięki Kasik, pozdrawiam również i będę czekać na Twoje ciurkadełko u Ciebie na torcie
Pola jak ty lubisz Niemena ,,,to ja już cię lubię!!!! A warzywka polecam ,,prędzej z kwiatów zrezygnuję ale nie z warzyw .Każdego roku poszerzam o następne Fasolkę szparagową mam az trzy razy do samej jesieni .Sałatę przeniosłam w pojemniki ,rzodkiewkę również mam teraz więcej miejsca na marchew której smak nie da się porównać z żadną kupioną w sklepie Porzeczki agrest jabłka i inne owoce też mam w planie Póki co mam borówkę amerykańską jeden krzaczek agrestu bezkolcowego poziomki i truskawki .Planów to ja mam moc ale najpierw muszę skończyć porządkowanie ziemi i projekt jakiś ,abym nie zrobiła z ogrodu dziwadła Wszystko w swoim czasie zatem .Pozdrawiam serdecznie
Dajanko, stronek nastrzelanych u Ciebie moc, czy gdzieś mogę obejrzeć twój zagonek warzywek[/quote
Pola jak ty lubisz Niemena ,,,to ja już cię lubię!!!! A warzywka polecam ,,prędzej z kwiatów zrezygnuję ale nie z warzyw .Każdego roku poszerzam o następne Fasolkę szparagową mam az trzy razy do samej jesieni .Sałatę przeniosłam w pojemniki ,rzodkiewkę również mam teraz więcej miejsca na marchew której smak nie da się porównać z żadną kupioną w sklepie Porzeczki agrest jabłka i inne owoce też mam w planie Póki co mam borówkę amerykańską jeden krzaczek agrestu bezkolcowego poziomki i truskawki .Planów to ja mam moc ale najpierw muszę skończyć porządkowanie ziemi i projekt jakiś ,abym nie zrobiła z ogrodu dziwadła Wszystko w swoim czasie zatem .Pozdrawiam serdecznie
Dajanko, stronek nastrzelanych u Ciebie moc, czy gdzieś mogę obejrzeć twój zagonek warzywek
Danusiu kolejny raz przekonałam się o Twojej mądrości w sprawach ogrodowych i postanowiłam za wszelką cenę zastosować się do Twojej rady i zrobić rysunki, bo ze zdjęć się nie da....
No i coś tam nieudolnie narysowałam, starałam się zachować odpowiednie proporcje i trzymać się skali. Nie wyszło mi to zbyt dokładnie, ale na razie chodzi tylko o ustalenie linii trawnika więc może takie rysunki wystarczą? Bardzo proszę wszystkich odwiedzających pomóżcie mi zaplanować trawnik i linie rabat. Możecie spojrzeć na mój ogród z innej perspektywy, możecie zobaczyć go inaczej niż ja, macie wiele pomysłów. Może z Waszą pomocą uda mi się zobaczyć mój ogród Waszymi oczyma i zaplanować w nim coś co będzie piękne I już Wam dziękuję
Najpierw plan, który przedstawia to co jest teraz, Trawnik i sad tworzą jedną powierzchnię zaniedbanej i zachwaszczonej trawy. 1 to pompa abisyńska a pod nią zbiornik z deszczówką. Za pompą jest górka usypana z ziemi z wyokpu pod dom. Szarym kolorem zaznaczyłam kamienne ścieżki, brązowym istniejące rabaty, ciemny zielony to planowany trawnik, jasny zielony to będzie trawa w sadzie, ale już taka "niby łączka".
Projekt 1. Koło ujęcia wody z pompą pojawiły się schody na górkę i szary element, który będzie kamiennym wgłębnikiem. Po drugiej stronie rysunku ( w okolicach napisu Trawnik) na każdym rysunku jest linia, która pokazuje obecną linię rabaty z rododendronami, są już duże i trudno byłoby je przesadzić, więc przy projektowaniu muszę to brać pod uwagę.
Projekt 2
Projekt 3
Bardzo proszę o Wasze rady i komentarze i bardzo liczę na pomoc.
Witam,
oto mój projekt własnoręczny mojego ogrodu
Ogród jest stary , swoimi siłami próbuję go zmienić , ale ciężko mi to idzie . Jest w nim parę jeszcze starych nasadzeń np orzech , jabłonie 2 , grusza itp
1- Taras , przy nim 2 pnącza ,iglaki , lilie , czosnki
2- rabata - wierzba uformowana na dwie kulki, iglak płożący i kulka bukszpanowa
3-rabata - ( jeszcze nie dokończona)kule bukszpanowe , migdałek, otoczona lawendą , a w środku gliniany garnek z rozchodnikiem
Synuś...narciarz super!
Fajnie wygladacie na ostatniej fotce
Oj...to będzie ciekawie i kolorowo na wiosnę
I jak projekt kuchni?
Ja właśnie na wiosnę planuje remont, będę zmieniała kolorystykę w domu
Toszka, fajnie by wyglądała rabata pod samym domem, tylko boję się trochę bo to jest akurat największy ciąg komunikacyjny. I boję się że troszkę to wszytko zaburzę... Kraania, ten projekt uwielbiam. Nawet jak myślałam o tej rabacie trójkątnej w kostece to chciałam tam takie pączkujące bukaszpany. Ale powiem Ci że nie wiem czy rzeczywiście powyciąganie kostki z całego podjazdu w formie takich kwadratów to nie jest dobry pomysł.... I dużo mniej roboty z tym by było... Gosia, tu jeszcze chyba długo nie będzie wiadomo co ma być Coraz więcej wątpliwości mam co do ścieżek i trójkąta...
Zaraz chyba narysuje sobie coś na kształt projektu z linka Kraani
Bożenko - chyba nie bardzo zrozumiałas.... Tu nikt nie zrobi Ci gotowego projektu. Jeżeli chcesz, miec profesjonalny projekt to trzeba sie zglosić do firmy, która sie tym zajmuje.
Tutaj jedynie możemy wymieniac uwagi lub podpowiadać Ci jak cos zrobić badź zmienic w projekcie, który zrobisz samodzielnie.
Także próbuj, rysuj i planuj.