Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zieleń, drewno i antracyt 19:20, 16 lip 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Też to mam. To Wyka żółta.

Dzięki Muszę sobie takie dzikie łąkowe wpleść w trawy, bo teraz to jednorodna masa mi się zrobiła. Łączka miała być koszona na dniach, ale mężaty wykaszarkę na wakacyjnym zostawił.
Zastanawiam się kiedy tą wykę wysiać. Strąki już się otwierają i naturalnie teraz nasiona wypadają. Czy to znaczy, że wzejdą jeszcze w tym roku(trochę bez sensu przed koszeniem)? Czy może lepiej połowę nasion na wiosnę zostawić?
Ogród na piasku i z wielkim murem 19:08, 16 lip 2022

Do góry
Dzisiejszy dzień - choć nieco lepszy - bo działa internet, to jednak nie wszystko działa jak powinno. Ale jest jak jest:
Nie można ciągle narzekać.

Bardzo długo kwitnie Ismena, ale to już ostatni obrazek. W tle zaatakowany przez tarczniki Oleander. Pryskany dwukrotnie - bez skutku.

W ogrodzie zapanował busz.
Ale zbyt długo trzeba czekać na wgranie pojedynczego zdjęcia, więc na razie tylko tyle.

Ogród prawie wymarzony … 18:51, 16 lip 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Chyba jezowki Blackberry Truffle będą Późno bo późno bez liści ale są

Jeżeli chodzi o jeżówki mam ich sporo. Najładniej rosną Deliciius candy. Mam amarantowe,białe i różowe włącznie jakieś pompony.

Kupiłam 2 lata temu sporo flancow z vitraflory. Piękne sadzonki kwitły już w pierwszym roku. Jednak w tym roku sporo Jeżowek zmarniało. Więc musiałam je wyciągnąć z gleby i posadzić do doniczek. Takich miernot mam ok 12 szt miały mały korzeń i to dlatego tak mizerne. Dałam dobrej ziemi może rusza.

Kupiłam też w obiku korzonki Jeżowek 6 szt i ani jedna się nie przyjęła. Już nie kupię,tak samo z daliami.

Justyna to ładna jeżówka. Ja bym ją wyciągała i posadziła do donicy do dobrej ziemi. Tam ja robale zera.

Magary Dramaty z Rabaty 18:43, 16 lip 2022

Do góry
lilarose napisał(a)

Acropolis tak fajnie przekwita, że jej kwiat nie robi się brzydki, że tylko usunąć- tylko właśnie zmienia barwę na sepię, wtedy właśnie te beżowo-zielonkawe kolorki pokazuje
tutaj to dobrze widać- środkowa na górze własnie przekwita

Kiedyś drażniły mnie takie róże, to rozpasanie kolorystyczne na jednym krzewie, nie wiadomo z czym to połączyć Obecnie podobają mi się coraz bardziej
Osiedlowy ogródek 18:19, 16 lip 2022

Do góry
Znowu skręcamy i ostatnia rabata cienista z bodziszkiem od tyłu i łącznikiem z przodu.

Osiedlowy ogródek 18:14, 16 lip 2022

Do góry
Zakrecamy i rabata gdzie dosadzałam pęcherznicę.
Z pod lilaków wywaliłam pięciornika i jest dziura do sąsiada.

Ogród prawie wymarzony … 18:08, 16 lip 2022

Do góry
Chyba jezowki Blackberry Truffle będą Późno bo późno bez liści ale są
Osiedlowy ogródek 18:00, 16 lip 2022

Do góry
Rabata z prawej strony ścieżki.
Też przydałoby się coś wyższego żeby zasłonić kompostownik

Osiedlowy ogródek 17:51, 16 lip 2022

Do góry
Leśna, przed kompostownikiem.Muszę dosadzić coś wyższego żeby go zasłonić.
Paprocie miały być wysokie a coś się kiepsko zbierają.
Muszę im dociągnąć linię kroplującą.

Tu gdzie wiadro pasowałby mi jakiś krzew, myślę nad kolejnym rodkiem.
Mam tam różowe Helsinki University i Roseum elegance.
Mogę przesadzić z innego miejsca Novą Zemblę, tylko czy nie będzie się gryzł kolorem?

Z tyłu potrzebuję trochę miejsca roboczego

Osiedlowy ogródek 17:30, 16 lip 2022

Do góry
Tojeść i bluszczyk kurdybanek zarasta mi ścieżkę i pół rabaty

Ogród dwunastu kotów 17:25, 16 lip 2022

Do góry
Oczywiście wszędobylskie kotki, zawsze pomocne i chętne do pozowania

Powyżej też kawałek płotka zrobiony z rupieci z szopki,
Swoją doga lubię takie różne pomalowane na biało elementy

Ławeczka też dostała nowe życie, wcześniej taka ośrupana była

Ten obszar jeszcze jest w trakcie prac, narazie kolejny biały płotek,
Muszę jeszcze ten po prawej zrobić, ale jak dla mnie
Robi robotę
Osiedlowy ogródek 17:18, 16 lip 2022

Do góry
Kusi mnie, żeby wyciąć lilaka wielopniowego bo odrosty wyrywałam ostatnio z hortensji.

W tym roku niczym nie okrywane, nawet zachodnie wiatry im nie zaszkodziły.
Nie zakwitła mi hortensja przy kasztanowca.
Miejsce zaciszne, może za sucho?

Raba po kompostownikiem, widać wymienionego cisa...i bajzelek pod kompostownimiem Rododendrony od tej strony już całkiem go zasłaniają

I widok na leśną

Ogród dwunastu kotów 17:15, 16 lip 2022

Do góry
Aż w końcu pod wpływem wizyty w szkółce roślin ozdobnych... Postanowiłem dodać przed dom rabatę kwiatową, taką dość wąską z żółtymi kwiatami. Od dłuższego czasu to było tylko marzenie i nareszcie udało się znaleźć czas na realizację. Wykopałem dość głęboki dół, nasypałem dobrej ziemi, ułożyłem obrzeże z wszechobecnych u mnie kamieni że stodoły no i posadziłem kwiatki: rudbekie (tylko pojęcia zielonego nie mam co to za odmiana), żółty krwawnik i takie czerwone co też nie wiem czym są ale ładne
Efekt mamy taki

Ogród dwunastu kotów 17:09, 16 lip 2022

Do góry
Przed domem do tej pory właściwie nic nie było, podjazd z wyschniętej trawy i jedyna dekoracja tylko w sezonie to pelargonie w oknach.
Znalazłem w szopce stare płotki, skręciłem, odmalowałem i postawiłem. Dodałem kilka donic i beczek i wyszło jak dla mnie bardzo ładnie.
Osiedlowy ogródek 17:06, 16 lip 2022

Do góry
Od żywopłotu z cisa do kompostownika długa prosta rabata cienista po lipami.
Brakuje jednego cisa, który zastąpił padnięty stożek pod kompostownikiem. Myślę, czy przesadzić te dwa w inne miejsce i dać coś innego?
Jest to najbardziej suche miejsce w ogrodzie. Suchy cień.
Kasztanowiec wypija wszystko.

Jesienią będę rozsuwać hakone bo są już za blisko siebie

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:06, 16 lip 2022

Do góry
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:05, 16 lip 2022

Do góry
Hortensja ogrodowa, chyba Blue Heaven.
Bogactwo kolorów na jednym krzaku, a wszystkie kwiaty na tegorocznych pędach

Cis - Taxus 16:51, 16 lip 2022

Do góry
Kupiłem dzisiaj sadzonki cis hicksii niestety nie wyglądają jak te które Pani Danuta kiedyś wstawiała heh jak tak patrze na spokojnie na różne zdjęcia z forum to się zastanawiam czy ich nie zwrocic. Trochę nie powiem się zdolowalem. Czy pojadę do szkółki czy do ogrodniczego...jeżeli człowiek sam się nie zna na czymś to ciężko o jakkolwiek dobra rade a często wręcz przeciwnie... Można z tym coś zrobic? Czy oddać i kupić porządne heh szkoda tylko że jeździłem po nie 60km...proszę o radę czy sądzić i odpowiednim cięciem będą ok czy dać sobie spokój i je oddać. Będę bardzo wdzięczny za pomoc heh
Ogród dwunastu kotów 16:48, 16 lip 2022

Do góry
Sezon... w ogrodzie praca wre. Cały wolny czas coś działam, ale czas w końcu podzielić się z Wami efektami.
Osiedlowy ogródek 16:44, 16 lip 2022

Do góry
Trochę fotek z wczoraj

Rabata pod modrzewiem.
Wydawała się pustawa wiec dodałam molinie, carex Montana Reureif, dalie, szałwie jednoroczne.
Zobaczymy jak zakwitną

Dalej, w stronę placyku już cień

Pod cisami posadziłam carex siderosticha Variegata ale kiepsko się przyjęła, muszę dosadzić nowe. Teraz jest ram paprociowy przechowalnik.

Zastanawiam się co będzie lepiej wyglądało w środku placyka.
Czy ten sam carex co pod cisami czy mini funkie, które widać na rabacie.
Jedno i drugie mogę podzielić.
Wiosną mam tam krokusy, żółte narcyze, niebieskie prymulki i zawilce greckie. Teraz są tam kiepskie żuraweczki i tatarak.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies