Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 08:53, 04 kwi 2023

Joku napisał(a)
Widziałam w weekend kwitnące forsycje w Sopocie, więc wszystko się zgadza .

W centrum miasta już forsycje kwitną. U mnie zawsze trochę zimniej jest, więc na dniach pewnie już zakwitnie. Niestety pogoda ciągle odstrasza mnie od prac w ogrodzie. Od soboty będzie cieplej, więc zaraz po świętach podziałam
Ewa777 09:46, 06 kwi 2023

Kupiłam do koszyczków i skrzynek kwiatki wiosenne: prymule i stokrotki. Boję się jednak je wystawić na zewnątrz, bo w nocy znowu było na minusie. Rano wszystko zmrożone.
Rojodziejowa 10:07, 06 kwi 2023

Stokrotki u mnie podniosły się po nockach z temperaturą -5. Z prymulkami nie mam doświadczenia.
Ewa777 13:54, 06 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Stokrotki u mnie podniosły się po nockach z temperaturą -5. Z prymulkami nie mam doświadczenia.

To dobra wiadomość. Ja nie mam doświadczenia ze stokrotkami. Myslałam własnie o nich, że są zbyt delikatne. Prymulki powinny dać radę. Najbliższe noce mają być na plusie, więc już dziś je wystawię
Makao 22:22, 06 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Aniu Makao, dla Ciebie porobiłam zdjęcia siewek ciemierników, żebyś widziała ile tego może być.
To są siewki z tego roku.

Tak wyglądaja siewki dwu letnie.

Tu są już młodziaki 3-letnie kwitnące. W tle widać siewki młodziutkie pod starszym ciemiernikiem.

Tu dowód na to, że pełne tez się rozsiewają. Ta siewka wyrosła w środku hortensji ogrodowej. Muszę ją stąd zabrać.

Przegapiłam ten wpis. Dzięki za info.
Będę musiała bardzo uważać jak tak bo siewki absolutnie nie przypominają ciemiernika
Ewa777 09:22, 07 kwi 2023

Makao napisał(a)

Przegapiłam ten wpis. Dzięki za info.
Będę musiała bardzo uważać jak tak bo siewki absolutnie nie przypominają ciemiernika

Jak chcesz korzystać z siewek, to najlepiej nie pielić pod ciemiernikiem. Bacznie obserwować i będziesz po pewnym czasie je rozpoznawać. Jak widzisz bardzo się rosiewają.
Ewa777 09:25, 07 kwi 2023

U mnie na razie pochmurnie. W tej chwili jest +5'C, a ma być nawet +7'C
Zebrałam całe wiadro popiołu drzewnego i mam zamiar podsypać go pod moje pięknie kwitnące ciemierniki
Wczoraj odważyłam się wystawić w koszyczkach i skrzynce stokrotki i prymule. Dobrze zniosły noc
Anda 10:54, 07 kwi 2023

U mnie aktualnie 8 stopni, ale mokro po wczorajszych deszczach.

Pięknie pokazałaś jak wolno rozwijają się ciemierniki. U mnie siewki zaczęły kwitnąć dopiero w czwartym roku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 12:12, 07 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)

Jak chcesz korzystać z siewek, to najlepiej nie pielić pod ciemiernikiem. Bacznie obserwować i będziesz po pewnym czasie je rozpoznawać. Jak widzisz bardzo się rosiewają.

Będę się cieszyć bardzo
Mam gdzie przesadzać ciemierniki jeśli się rozsieją
Ewa777 15:43, 07 kwi 2023

Anda napisał(a)
U mnie aktualnie 8 stopni, ale mokro po wczorajszych deszczach.

Pięknie pokazałaś jak wolno rozwijają się ciemierniki. U mnie siewki zaczęły kwitnąć dopiero w czwartym roku.

U mnie tez juz się zrobiło +8'C. Bardzo przyjemnie i słonecznie.
U mnie niektóre siewki ciemiernika kwitna w 3 a niektóre w 4 roku. Może to zależy od odmiany, a może od miejsca, gdzie rosnie.