Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:12, 24 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Prześliczna ta biała róża. Jak wszystkie zresztą, które pokazujesz. Pozdrawiam.

Dziękuję, pozdrawiam
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:10, 24 lis 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Jak zwykle byłam na śniadaniu w ZC.
Jak zwykle nie wyszłam z pustymi ręcami.
Kupiłam chryzantemki i więcej dyń.
Uwielbiam tegoroczną jesień...

Jak cudnie!!!
W tym samym czasie, kiedy napisałas mi komentarz, ja pisałam u Ciebie
masz niesamowite poczucie estetyki, które mi się bardzo podoba
pięknu taras, czy jest to drewno czy kompozyt?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:08, 24 lis 2013

Do góry
Pozdrawiam, dzięki za tyle miłych słów w moim wątku.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:06, 24 lis 2013

Do góry
Chciałam, żeby słychać było plusk wody (w pobliżu jest taras). Fachowcy zrobili więc małą fontanienkę. Między ustawionymi głazami ukryty jest wypływ wody, która pluszcze na kamieniach.

Tak to wyglądało na początku. Głazy wyglądały zbyt dramatycznie, jak na mój gust, ale z czasem rośliny się rozrosły i kamienie przestały dominować, zmieniły się proporcje.

Co do oczekiwanego dźwięku, wyszło bardzo dobrze. Efekt jest bardzo przyjemny, ale ponieważ to rów melioracyjny - woda niesie muł i różne brudy. Więc pompa (zanurzona w wiadrze, zakopanym w dnie rowu pod mostkiem) się zamula. I trzeba ją czyścić , z różną częstotliwością. Piszę o tym, bo trzeba się z tym liczyć, ale ja nie żałuję, uważam ,że warto.

Tu akurat fontanna nie jest włączona

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:05, 24 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzisiaj taki leniwy dzień, mżawka, bez słońca tylko siedzieć w domku i sobie dogadzać, z balkonu uchwyciłam mewę, w locie się nie udało bo za szybko latają jedno tylko takie słabo widocznea 2 na kominie

Aniu, nie wiedziałam, że mewy tak daleko od morza sie wypuszczają,,,
Róże masz wszystkie śliczne
W cieniu - zacieniona 22:05, 24 lis 2013

Do góry
...i tak się bawię...siedzą w doniczkach już dwa tyg.,...dla mnie to eksperyment...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:04, 24 lis 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

ech tutaj gdzie pas kory w projekcie mam cisy ale ciągle myślę....

Pięknie!
przyszłam się ujawnić, jako stała obserwatorka Twojego wątku
masz jeden z moich ulubionych ogrodów na tym forum, widać, że to Twoja pasja
Ogród Margoth 22:03, 24 lis 2013

Do góry

Ogród Margoth 21:54, 24 lis 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:51, 24 lis 2013

Do góry
Alem się opisała.. wiec reszcie tylko ręką pomacham na dobranoc.. limit literek wyczerpany
Rok temu, a nawet 2 dni później, tak mi jeszcze róże kwitły, a w tym ani jeden kwiatek ..

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 21:49, 24 lis 2013

Do góry
Witam !
W moim ogrodzie jest rów melioracyjny, którym czasem płynie więcej, czasem mniej wody.
Początkowo był to po prostu rów zarośnięty chwastami. Odkąd zdecydowałam się zagospodarować jego brzegi, nazywam go strumykiem - o wiele ładniej to brzmi !
Co prawda widziałam,że Betka świetnie sobie poradziła ze swoim rowem, ale może i moje doświadczenia komuś się przydadzą.
Tak to wyglądało...Ta część rowu była dość płaska.

W 2006 r. zaczęły się prace - brzegi oczyszczono i wyrównano. Na tym etapie skorzystałam z pomocy fachowców, bałam się,że sama nie poradzę sobie z "pracami inżynieryjnymi" - tarasy i umocnienie brzegów (dom jest 3 metry od wody) oraz wykonanie fontanienki.

Wykorzystałam podkłady kolejowe, ułożone nieregularnie, aby linia brzegowa była nieco złamana.
Wzmacniały też niewielkie tarasy na różnych poziomach. Wykończenie stanowiły głazy i kamienie.

Zauważacie na pewno czarną włókninę - odradzam jej stosowanie ! Przerasta korzeniami i utrudnia prace pielęgnacyjne oraz wszelkie zmiany. Usunięcie jej po kilku latach to koszmar!
Bardzo żałuję,że ją położyłam. Teraz w większości już ją wydarłam.

Na tym zdjęciu widać żwir. Wydawało się to być fajnym i naturalnym uzupełnieniem. Niestety, nie sprawdziło się zupełnie!
Ładnie wyglądało to przez pierwsze lato. A potem , jak kopciuszek, wybierałam niezliczone igły z rosnących nad wodą sosen, i listeczki i inne drobiażdżki. W kucki na stromym miejscami zboczu, możecie się domyślić, co mruczałam pod nosem...

Pojawiły się pierwsze roślinki. Male i oczywiście obsadziłam tylko część brzegów, bo , jak to zwykle bywa, skończyła się kasa.
Od tamtej pory dosadziłam mnóstwo innych roślin, ale wiele z tamtych zostało i są teraz bardzo dorodne.

Ogród Margoth 21:41, 24 lis 2013

Do góry
Jesiennie...

Ogród u stóp klasztoru 21:39, 24 lis 2013

Do góry
PANIPRZYRODA -----Mariolu poidełko to jeden z wielu pięknych prezentów od moich kochanych
ogrodowiskowych gości .tak jest żeliwne i zgodnie z przeznaczeniem ptaki chętnie
na nim przysiadują .

GRUPATRYMAJĄCA-----Agnieszka -przytulina u mnie jest kompletnie bezproblemowa i bezobslugowa . na wiosne wyczesuję stare sianko drapakami do liści ( takie grabie druciane) i to tyle . dałam jej u mnie dużo swobody , bo ją po prostu uwielbiam , zwłaszcza na wiosnę jak wygląda jak biała łąka

Dwa ogrody 21:33, 24 lis 2013

Do góry
Przebarwiające się hortensje ogrodowe, te akurat chowam do pomieszczenia na zimę.

I kolory dzisiejszego dnia:

pączki na trzmielinie

i ostatni owoc poziomkówki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:24, 24 lis 2013

Do góry
A to druga część ogrodu przed i po. Oczywiscie prakuje tu jeszcze czegoś. Prosze o pomoc. Smietnik musi tam stac. mam nadzieje że jak urosna cisy to bedzie to inaczej wygladalo. przesylam zdjecie przed i po
Rododendronowy ogród II. 21:18, 24 lis 2013

Do góry

Rododendronowy ogród II. 21:18, 24 lis 2013

Do góry
Nie ma co pokazywac więc pokaze zabawy z filtrami. Pierwsze zdjecie jest normalne a nastepne zmienione zastosowaniem filtrów.

Dwa ogrody 21:08, 24 lis 2013

Do góry
Ciemierniki zaczęły kwitnąć z początkiem października. Kępka nieduża, dzięki wiedzy forumowiczów już wiem, że muszę podsypać je kompostem, zmielonymi skorupkami od jajek, ewentualnie dolomitem a wiosną podkarmić nawozem azotowym. Zdjęcie nie najlepsze, ale za to z pszczółką zbierającą pyłek...

Dziś już w fazie przekwitania i zawiązywania nasion:

A obok niespodzianka:

Minimalizm z odrobiną romantyczności 20:59, 24 lis 2013

Do góry
A teraz zapraszam w miejsce, gdzie mam nadzieję powstanie kiedyś piękny ogród...
bo jak na razie to jedno wielkie pobojowisko...

Wejcie..

Po drodze na scianie rabata z rozami pnacymi...nie doczekaly sie jeszcze podporki

wejscie do ogrodu...
tu planuje zywoplot do polowy, zeby zaslonic studnie, ktora musze jakos obudowac, moze zmniejszc o krag i zrobic nizsza?
Moze ktos ma jakies ciekawe koncepcje...

A tak na strone sasiadow, mus zaslonic, a choiny kanadyjskie, ktore czesciowo tu posadzilam, to raczej nie byl dobry pomysl, za szybko to mi te maluchy nie osonia tych widokow
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:55, 24 lis 2013

Do góry
Joanna___ napisał(a)
Aniu,
babska instrukcja obsługi młotka gumowego super
Ale czy Ty kobieto możesz mi jeszcze coś wytłumaczyc?
Dlaczego kostkę układasz na piachu a nie lekko wkopaną w ziemię? W czym to jest lepsze?
Niestety na serio pytam.....boszszeeeeee......

Kostka ułożona na warstwie piasku jest stabilniejsza i lepiej osadzona niż w ziemi. W dodatku przy mojej glebie (glina) bardzo łatwo sie zapada w głąb.. aby tego uniknąć daję warstwę piasku.
Wygląda to tak, że wybieram ziemie nieco szerzej niż kostka i na głębokość taką, by pod kostką było 5-10cm piasku, a nie ziemi. Układam kostki za pomocą młotka gumowego, któy nie niszczy kostki, a powoduje zagęszczanie piasku pod kostką. Kostki układam tak by wystawały ok 1-2 cm ponad powierzchnie ziemi.. po ok 2 latach i tak wyrównają sie z ziemią.. Pod wpływem wibracji z kosiarki i chodzenia po kostce jak jest mokro.. one wpadają u mnie jak w plastelinę ..
Na każdym gruncie dobrze jest ułożyć kostki na piasku.. dzięki temu nawet jak jadę kosiarką kostki sie trzymaj miejsca gdzie je położyłam.. A kostki układam po to by było łatwe koszenie trawnika, bez demolowania rabat
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam..
Wystawienie kostki lekko do góry nie przeszkadza w koszeniu, a trzyma korę na rabacie
Jak mam piasek, to dużo łatwiej się przycina trawę która wrasta w kostkę .. i wyrywa..
Pod kostkami jest ok 5-10 cm pasku zagęszczonego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies