AgnieszkaW
12:29, 24 maj 2013
Też uważam, że wrzosowisko tu nie pasuje. Przede wszystkim wrzosy wymagają więcej słońca (a tam są drzewa liściaste dające cień) i suchszej gleby - nie nad strumykiem, bo może być za mokro. Wrzosy wyglądają ładnie w otoczeniu drzew i krzewów iglastych, czasem niedużych brzóz, w tym miejscu mi się "gryzą".
Co tam widzę? Derenie Ivory halo,, trawy, dużo funkii, krzewuszka Monet "Verweig", tawulec pogięty "Crispa", tawula van Houttea "Pink ice", bez czarny "Pulverulenta", jaśminowiec wonny "Variegatus", po pniu drzew może się wspinac trzmielina "Silver Queen".
Najfajniejszą wg mnie kompozycją może być połączenie derenia Ivory halo + trawa miskant "Morning light" + funkie o bialo obrzeżonych liściach, wiosną łany przebiśniegów, białych szafirków, białych tulipanów. może też być parzydło blekolistne, po pniach wspina się trzmielina Silver Queen, dołem ścieli się barwinek "Gertrude Jekyll" lub fiołek motylkowaty "Albiflora", tiarella Wherryego, tawułka Irrlicht, jasnota plamista "White Nancy", może gdzieś kępa hortensji bukietowej - oczywiście biało kwitnącej - czyli wszystko w bieli i srebrze.
Uff, to chyba narazie tyle. Dobrałam Ci rośliny, które nadają się do świetlistego cienia, powinny się tam "uchować". Myślę, że coś z tego wybierzesz dla siebie. Pozdrawiam