Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kompozycje z trawami w roli głównej 20:18, 11 lut 2011

Do góry
Ta na ostatnim zdjęciu to rozplenica ? podobają mi się jej kłoski .
Muszę koniecznie nabyć fachową książkę o trawach . Dziś trochę przeglądałam strony internetowe pod kątem traw ozdobnych , spodobał mi się Miscanthus sinensis Purpurascens , przepięknie się przebarwia .
Mój zielony świat.. 20:26, 08 lut 2011

Do góry
U nas dzisiaj 8 stopni, wczoraj aż 10.Pogoda zachęcała, aby wyjść już z tych domowych pieleszy.....och jaka nuda w domu....oby do wiosny!!!
Wzięłam się za rozsadzanie traw(rozplenica i miskant),obcięłam wszystkie nisko położone gałęzie świerka kłującego no i dokończyłam wapnowanie trawnika.
Jak na początek lutego to chyba nie źle popracowałam,choć mój M pukał się w czoło i powtarzał ,,Dana to dopiero luty,dziewczyno zdążysz się jeszcze narobić" .Ale co począć jak we mnie tyle zapału ?... mam już dość siedzenia w domu...
Przy okazji zauważyłam na ogrodzie pierwsze zwiastuny wiosny i choć to tylko maleńkie kwiatuszki przebiśniegów ,to mile zaskoczyły....

Przyjmę wszelkie nadwyżki 21:31, 19 sty 2011

Do góry
Moja lista powstaje cały czas. Zresztą oprócz tego chciałabym żebyście zerkneli na mój wątek ogrodowy (jak możecie i nie sprawiloby to wielkiego kłopociku)bo tam proszę o propozycje obsadzeń kawałka, narazie-hihi, ogrodu!

Danusia podpowiedziała kolorki-słusznie sie zgadzam, że akurat takie powinnam sobie "zorganizować" w ogrodzie. Takie kolory lubię, zwłaszcza odcienie fioletu nawet na włosach, haha...

A co do nadwyżek to te z listy(poniżej) oraz w barwach fioletu, niebieskiego, białego, szarości, róż, bordo cos co macie w nadmiarze i czym moglibyście sie podzielić z bidulą Bogdą!

Ja przyjmę wszystkie nawet najmniejsze drobinki!

łoto lista:

Potrzebowałabym:

-czyśca
-rogownicę
-skalnicę
-różnokolorowe floksy szydlaste
-macierzanki
-gożdziki
-liatrie kłosowa
-paciorecznika
-może przegożan"vritchs blue"
-trawy(miskanty,turzyca,taka czerwona-chyba imperata,czarna rozplenica)
-czosnek ozdobny
-irgi, trzmieliny, berberysy małe siewki lub do ukorzenienia
-lilie w odcieniach bieli, fioletu lub bordo
-karmnik ościsty
-kostrzewę gaulteria(niedzwiedzie futro)
-irysy, kosaćce fioletowe lub niebieskie
-zawciąg o ciemnych liściach
-pięciornik
-szachownica perska
-hortensja(biała,różowa lub fioletowa)

To tyle co moja bidna łepetyna wymyśliła!

Właśnie Alinko taka książkę o kolorkach sobie muszę też nabyć-jest tam cos o "moich" kolorach?
Agnieszkowy ogródek 20:37, 18 sty 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Wybrałaś bardzo fajne odmiany

Jest podobno jeszcze rozplenica z bardzo ciemnymi kotkami: czarne czy cuś. Ale może ona nieco smutno wygląda? Chyba nie zaryzykuję
Natomiast do tego giganteusa mam już plan: fajnie musi wyglądać podświetlony od dołu. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jednak na oświetlaniu roślin, tak aby wydobyć ich piękno, zupełnie się nie znam. Poczytałam artykuły Danusi, ale podejrzewam, że wszystko i tak trzeba będzie zrobić metodą prób i błędów.

Już wiem, że chciałabym podświetlić od dołu tego miskanta i żółtą brzozę. Tylko one chyba zbyt blisko siebie będą rosły, więc może niepotrzebnie podświetlać obie rośliny. Może lepiej podświetlić jarzębinę przy wejściu.

Co jeszcze ciekawie się podświetla poza trawami i drzewami? Muszę poszperać w internecie....
Agnieszkowy ogródek 13:37, 14 sty 2011

Do góry
Na pierwszej fotce, ta z kotkami to rozplenica japońska (Pennisetum alopecuroides).
Agnieszkowy ogródek 19:44, 12 sty 2011

Do góry
Bardzo dobrze, ze założyłaś swój wątek ogródkowy, bo będziesz miała wszystko w jednym miejscu.
Kontrolowany nieład to według mnie bardzo trafne określenie stylu w ogrodzie, który ja też lubię
Wszystkie trawy, które Ci zaproponowałam są kępowe i absolutnie nie rozłażą sie po ogrodzie, rozrastają się wyłacznie w obrębie własnej kępy.
Unikaj natomiast miskanta cukrowego, bo ten to dopiero lubi latac po ogrodzie !!!!
Trawa z kotkami to właśnie rozplenica japońska, fantasycznie romantyczna )
Miskant Zebrinus też świetnie wygląda jak się rozrośnie.
Myślę, że śmiało możesz sobie zafundowac miskanta giganteusa, to prawdziwy gigant wśród traw i robi wrażenie w ogrodzie.
Koteczka Fela jest piękniasta )
Trawy wrażliwe 00:24, 09 gru 2010

Do góry
Miałam jeszcze jedną nowozelandzką, ale to chyba też była Uncinia, tutaj za kolorowym bukszpanem widać, jakby niższa była i mniej czerwona, a bardziej brązowa. Po zimie też wylazła z gruntu i koniec

No i ta rozplenica czy to jest Pennisetum glaucum "Purple Majesty" ?
tez mi nie przezimowało, choć ładne było

Jesienne uroki traw 09:58, 21 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Piękne, a najpiękniejsza moim zdaniem jest rozplenica i miskanty. Dużą już masz kolekcję.

Bardzo lubię trawy ze względu na mały ogródek sadze raczej niskie i nie rozchodzące się, w przyszłym roku planuję przerobienie "przedogródka" w którym teraz jest żywopłot z ligustra i kilka iglaków wszystko do wywalenia i tam planuję wsadzenie kilku miskantów dzięki temu uda mi się powiększyć kolekcję traw o większe egzemplarze
Jesienne uroki traw 22:26, 19 paź 2010

Do góry
Piękne, a najpiękniejsza moim zdaniem jest rozplenica i miskanty. Dużą już masz kolekcję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies