Zamiast 3 zł na pączka - 3 zł na pierwiosnka. Ja też nie zjadłam ani jednego pączka To do mnie zupełnie niepodobne, a tylko z Wiesią zjadłyśmy na pół malutką szarloteczkę niby-babeczkę okrągłą, bo tylko jedna była
Trawnik sposobem hydrosiewu był zakładany u Myszy w ogrodzie "Dwa czerwone dęby". Wklejam link aby można było prześledzić ten sposób i dodać swoje opinie na ten temat.
Prosimy o opinie i komentarze na temat hydrosiewu.
Nie stosowałam hydrosiewu, nie mam więc opinii na ten temat. Z rolki jest dużo bardziej precyzyjnie i chwastów nie ma bo trawnik zadusi nasiona chwastów, ale też na pewno drożej. Na tak dużej powierzchni pewnie się opłaci hydrosiew, a firma robi hydrosiew no to wiadomo że preferuje taki włąśnie sposób siewu. U nas ktoś ma z hydrosiewu, poszukam i wkleję link.
Najpierw rabaty, odchwaścić, przekopać dosypać ziemi, wytyczyć linię trawnika i dopiero potem robić trawnik.
Danusiu, to bardzo słoneczny taras jest i myślałam o stylu lekko śródziemnomoskim i w sumie pasowały mi do niego te moje głazy
Cyprysiki groszkowe też są w tych planach.
Możesz dać wersję bardziej bylinową ale będzie najkrócej atrakcyjna.
Inną wersją całoroczną jest ekran z cisa i rózne rośliny zimozielone liściaste (irgi, trzmieliny, żurawki w różnistych kolorach i pachysandra, no i kule albo obwódki bukszpanowe.
To jest taka zimozielona, wspaniała wersja ozdobna przez cały rok i bardzo artakcyjna kolorystycznie, nie dawaj tylko "sinych" iglaków a zielone i żółte plus czerwone berberysy, ale łądne odmiany (Atraction, Admiration, Bagatelle, Maria, Coronita.
Trzeba się zdecydować na styl. Może być iglakowo-trawiasto- wrzosowy, wtedy coś na pniu, do tego plamy z wrzosów po 20-30 szt jednego koloru, do tego trawy miskanty i turzyce albo rozplenice.
Możesz skorzystać z tego zestawu
Miskanty Variegatus, Morning Light, kosodrzewiny, berberysy, wrzośce i wrzosy posadzone plamami. Iglaczki karłowe, nawet też cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana 3 szt. Na samym dole może być pachysandra.
Jeśli musisz podsypać 0,5 m na szerokości 2-3 m to żadne wzniesienie i rabata nie będzie się obsypywała. Wersji może być wiele, zarówno murki z łupka jak i podkłady kolejowe- każda wersja inna od kamieni i tradycyjnego skalniaka będzie dobra.
Ziemię trzeba łagodnie ukształtować, przy tarasie na 0,5 m poziomo, potem łagodnie schodzi do poziomu trawnika, albo tak jak radzi Sebek.
Jak lubisz skalniaki to najwyżej zrób piętrowy, ale ja bym Ci doradzała zmiany, na pewno bez kamieni.
Trawka taka śliczna więc może pokusić się o podsypanie ziemi i zrobienie rabaty podwyższonej?
Trzeba wykroić trawnik.
Można podsypać, bo taras jest zabezpieczony. Rabatę trzeba pociągnąć aż za pergolę.