Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w skali mikro :) 17:28, 11 lis 2013

Do góry

Byłam wczoraj w ramach relaksu w Ogrodzie Śląskim w Świerklańcu...szukałam inspiracji , koloru ,zestawień.....odkryłam połączenia , które mogą się wydawać kiczowate, ale je niestety lubię kolor w ogrodzie i to jest chyba moje przekleństwo.... Zobaczcie sami ... Trzon ogrodu jest jednak iglasty.. Bądż tam.. Zimozielony...

Zestawienie niebieskiego z czerwonym uznaję za jedno z najładniejszych.... Dąbrówka urzekła mnie po raz kolejny .... Po pierszym urzeczeniu wylądowała u mnie przed domem i teraz tylko czekam i sie zastanawiam , co to będzie znaczyć " częściowo zimozielona '"...

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:21, 11 lis 2013

Do góry
Dziś podeszłam ciut konkretniej do sprawy... mimo przemoczonych butów [dość mokro u nas!] zrobiłam kilka różnych tyczeń.... Dzielę się tym z Wami i proszę o poradę.

Ogólnie luby nie zapatruje się dobrze na drenaż terenu, więc wymyśliłam, że może zrobić murek taki jak ma wysokość wystarącego ogrodzenia -ok 15-20cm. Plus jest taki, że zasłoni się to brzydactwo, minus taki że trzeba nawieźc dużo [najlepiej dobrej] ziemi. Opór jest ogromny... najchętniej zaakceptował by gołą trawę.... jak go przekonać, że ładny ogródek to super sprawa?

Ale po kolei.
Opcja nr 1 - linie białe to kostka granitowa na poziomie obecnego gruntu. Linie czerwone to dlugosci, wymiary podalam tuz obok. Uklad jest taki: wyjscie z domu po schodach na taras, potem " duzy pokoj" i "mały pokój" a potem taka 2metrowa wnęka .... w tamtej okolicy chętnie bym postawiła jakąś huśtawkę.

Opcja nr 2 - linie biale to murek na wysokosc 15-20cm. Jesli cos to mysle o kostce tranitowej. Opcja nr 2 to te same wymiary i zarys co opcja nr 1, jedynei co to nie ma tych nachodzacych na siebie granitow, jako ze sa to murki. Uklad jest taki: wyjscie z domu po schodach na taras, potem " duzy pokoj" i "mały pokój" a potem taka 2metrowa wnęka .... w tamtej okolicy chętnie bym postawiła jakąś huśtawkę.

Opcja nr 3
układ: wyjscie z domu po schodach na taras, potem waski pokój, potem szeroki pokoj, a potem 2mx1m wnęka.

Opcja nr 4.
Uklad wyjscie z domu po schodach na taras, potem waski pokój, potem szeroki pokoj, a potem 4mx1m wnęka. Ta wnęka to główna zmiana w porównaniu do nr 3.

a teraz jeszcze raz wszystkie 4 opcje bo chyba lepiej pojrzeć na nie jak są obok siebie.
Co do obsadzen to muszę popracować nad planem [ rozrysowania są ale muszę to przetrawic i jakoś ogarnąć tak aby móć wrzucić na forum.

a tymczasem - na którym układzie powinnam się skupić?
Ogród z widokiem na jezioro 17:13, 11 lis 2013

Do góry
letnie kwiaty listopadową porą

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:13, 11 lis 2013

Do góry
Po lewej będzie się odbijał delikatny pokrój klonu palmowego, ten czerwony parasol. co go miałam

Ogród z widokiem na jezioro 17:12, 11 lis 2013

Do góry
skromne zapasy

ciemiernik

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:11, 11 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Coś takiego, ręka mi drży

a...czyli trawa w pierwszej części, a dalej żwir?

fajnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:11, 11 lis 2013

Do góry
A tu lustro, ltylko inaczej ustawione, najpierw sprawdzimy co się w nim odbija, pewnie będzie inaczej ustawione.

Pomysł na... 17:10, 11 lis 2013

Do góry
Witam,

od pewngo czasu przegladam wizytówki ogrodów na forum i zazdroszcze. Mój ogród jest jeszcze nijaki. Jeszcze bo zamierzam wiosna zabrac się za jego urządzanie. Dlatego zwracam sie z pomocą. Mam takie coś na środku takie jakby "oczko". Posadzone sa tam lawendy, różanecznik minaturowy,rozchodniki, wrzosy i takie małe zielone roślinki ale nie mam pojecia jak sie nazywaja :/. Chce jakos to rozplanowac, dosadzic nowe rośliny tak zeby bylo kolorowo caly rok. Z tym że musza to byc rośliny ktore dobrze się czują w pelnym słońcu.

Mam nadzieje że pomożecie bo mi brakuje na to pomysłu.
Pozdrawiam
Bajkowy ogród Weroniki 17:09, 11 lis 2013

Do góry
Rejs pirackim statkiem po Morzu Śródziemnym w Antalii.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:09, 11 lis 2013

Do góry
Coś takiego, ręka mi drży

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:59, 11 lis 2013

Do góry
Wróciłam od Kasi, pospacerowałam witrualnie po Pradze ach jak piękna jest Praga
i och, a co u mnie zmęczenie tylko, ale z efektów pracy jestem zadowolona, bo ogród non stop przygotowuję do zimy

Jak na żniwach tylko jesiennych

miskantowe snopki giganty

Rozplenicowe snopki mini

rabatę wyczyściłam podsypałam korą, roślinkom będzie cieplutko
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:42, 11 lis 2013

Do góry
Ja zamawiałam tylko Angelique - poprzednie zamawiałam w tym samym sklepie, więc nie miałam porównania. Ale fakt, że cebulki zdrowiuteńskie

Plan na dziś nie wykonany w 100%....
Tulipany zadołowane
trawy powiązane - nie mam znów tego jeszcze tak dużo...
NIe mogłam się oprzeć i pociągnęłam wszystkie żurawki za czupryny na rabacie frontowej... załamka....

Sprawia wrażenie jakby się usmiechał szyderczo... wrrrr....a jakie ma te .... zębory....

Tu słabo widać, ale one głównie siedzą głęboko, bardzo blisko korzeni, sporo musiałam jej otrzepać żeby je znależć....

I wcale nie umarły śmiercią plaskatą, oj nie... zemsta jest słodka !
Zalałam je 100% Durbanem, ha !! Zero litości!!

Szkoda, ze zdązłam tylko 3 żurawki oczyścić...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:41, 11 lis 2013

Do góry
Na Francuskiej 16:41, 11 lis 2013

Do góry
Viola napisał(a)
Magdo, jesteś zadowolona z tych tuj Europa Gold? Bardzo łądnie wyglądają - tak wesoło. Szybko rosną? Ja zaplanowałam Aurescens, ale nie wiem które szybciej rosną. Zależy mi na jasnym żółtym kolorku do złamania koloru szmaragdów.

Violu, jestem bardzo zadowolona. Mój M je wybrał, chciał tuje, ale nie zielone.
Posadzone w kwietniu 2011, jeśli dobrze pamiętam co 60-70 cm (teraz wiem, że przerwy mogły być nawet 20 cm większe), ale nam chodziło o gęsty, szczelny żywopłot. Były małe, teraz niektóre są nawet 5 razy większe niż na początku, a wierzchołki niektórych sięgają już wysokości płotu. Posadzone w gliniastym podłożu (takie mamy), dołki zaprawione ziemią do iglaków.
To zdjęcie z sierpnia 2011 r.

a tu z października tego roku

Szczerze je polecam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:32, 11 lis 2013

Do góry
Witaj Violu, podumałam trochę nad Twoja działką i coś tam naskrobałam ale widzę, że zmiany są u Ciebie na bieżąco więc nie wiem czy się nie spóźniłam, trochę moje pomysły odbiegają od Twoich pomysłów ale może coś się przyda na początek linia rabat

trochę pobazgrałam bo ręka mi się trzęsie nie wiedzieć czemu nie mam ręki chirurga

a teraz to co wymyśliłam na tyły...

może ktoś coś wymyśli innego już wiem, że świerki masz inaczej usytuowane więc poprawka na dzień dobry kompostownik wydzieliłam trochę większy ze względu na to, że musisz mieć miejsce do przerzucania zawartości póki co nic innego nie przychodzi mi na myśl pozdrowionka
Pomysł na ogród 16:31, 11 lis 2013

Do góry
tu go widać na wiosnę

jesień

Wilcza Góra 16:23, 11 lis 2013

Do góry
a tu te panny, które kryształkami się przybrały...

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:21, 11 lis 2013

Do góry
Dzisiaj była piękna pogoda na prace ogrodowe, na fotki zabrakło czasu
Ale coś tam wkleję... przecież obiecałam Tess
Wilcza Góra 16:17, 11 lis 2013

Do góry
spieszę się dziś bardzo...goście już "za drzwiami" ale w ogrodzie w Wilczej nie ma smutnej, ponurej aury i muszę się tym z Wami podzielić...koniecznie !
zdjęcia będę wgrywała w tzw międzyczasie, pomiędzy kalafiorkiem a pomidorkiem

trochę koronkowej roboty, którą podejrzałam dziś rano w ogrodzie (hortensje Annabell)...
artystka z tej naszej jesieni...

Ogród na zamkniętej... 16:11, 11 lis 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies