Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek na Bielanach 16:04, 02 lis 2013

Do góry
Nawet nie wiecie jak miło to słyszeć a mój ogródek się zapomniał, że już listopad i nadal kwitnie. Dziś zebrałam nawet garść poziomek W tle limelight jako jeden wciąż ma jeszcze pąki
Moja bajka 16:01, 02 lis 2013

Do góry
Kupiłam też dwie plastikowe, mocno kiczowate ramki. Po co mi one? Bo jutro będą wyglądać zdecydowanie inaczej
Moja bajka 15:57, 02 lis 2013

Do góry
Zrobiłam dziś małe zakupy w sklepie "Wszystko po 2,99" A oto co kupiłam: gliniana figurka jakiegoś drzemiącego ludka. Nie jest to sztuka wysokiej klasy, ale drzemiący ludek w ogródku pod krzaczkiem wygląda całkiem nieźle Zwłaszcza wziąwszy cenę pod uwagę
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 15:23, 02 lis 2013

Do góry
Witam wszystkich,
po zmaganiach z budową nadszedł czas zakładania ogrodu także i u mnie. Po początkowych moich samodzielnych, na szczęście jeszcze niezbyt licznych próbach postanowiłam jednak jeśli chodzi o projekt oddać nasz kawałek ziemi w dobre ręce Projekt już jest prawie gotowy a my już zaczęliśmy pierwsze prace.

Na początku po wyrównaniu terenu wszystko wyglądało tak:

Następnie wytyczyliśmy rabaty oraz posialiśmy trawę:

W środkowej części ogrodu między krętą ścieżką będą drzewa owocowe w łące kwietnej a z tyłu po prawej stronie warzywnik.

Z przodu domu już od kilku miesięcy rośnie trawnik, klony globosum w towarzystwie bukszpanów rosną tutaj już od wiosny. Miesiąc temu posadziliśmy thuje.

Trawnik z tylu dzialki pięknie wschodzi.

Posadzone drzewka owocowe:
Jabłonie- 3 szt (Zlota reneta, jester, i jedna niezidentyfikowana)
Nektaryna Harko (kupiona przez przypadek zamiast brzoskwini)
brzoskwinia Harnaś
Śliwa Valor
Morela Early Orange
Czereśnia Burlad

Pod plotem pozadzone zostały borówki amerykańskie (rózne odmiany- 9szt) na zdjęciu całkowicie się zlewaja z korą.
Prostopadle do borówek przy łące kwietnej jagoda kamczatka - 4 szt oraz maliny (22 szt)

W rogu działki juz od zeszłego roku rośnie orzech włoski.

Przed posianiem łoąki kwietnej (mieszanka na gleby mokre + kwiaty polne) odwalona ciężka robote czyli sadzenie cebul:
cebulica syberyska 200szt
krokusy białe- 200szt
czasnki kazachstański 150szt
czosnek główkowaty
Niestety na efekt trzeba czekać do wiosny...

W cieniu - zacieniona 15:21, 02 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Trójsklepka nadal kwitnie...ma jeszcze pąki,nie myślałam,że tak długo,wyrosła ponad metr....i cieszy oko.

Moje trójsklepki mam ochotę wyrzucić.. kwitną krótko... na początku lata.. i są zielonkawe.. chyba muszę im pokazać Twoje... niech sie wstydzą.. Twoje są śliczne
Przyjazny ogród 15:20, 02 lis 2013

Do góry
Ciemierników szkoda, bo nie pora na przesadzanie, a i nie przepadają za nim, ale nie miałem wyjścia, koparka je zniszczy.

Po przemyśleniu posadziłem je w cieniu, w miejsce utrzymujące wilgoć, tutaj zostaną już na zawsze. Będą tutaj również kopytniki i bergenie, na ogrodzenie i drzewa pójdzie bluszcz.
Mam jeszcze laurowiśnię, dwa ostrokrzewy oraz dwa wawrzynki, czy będą pasowały z roślinami które wymieniłem?
Ciemierniki, na pewno swoje odchorują, no cóż, czasem nie ma wyboru.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:14, 02 lis 2013

Do góry
Witaj Danusiu. Widziałem setki roślin drzew i krzewów które chciałbym mieć ale nie można mieć wszystkiego. Czasem coś widzę ale cena mnie przegania. Mam na przykład derenie Milky way i Controwersa a chciałbym mieć derenia pagodowego ale co mam zrobić wyrzucić te co mam?Jak posadziłem derenia Controversa to zapewnili mnie że to dereń pagodowy .Dwa lata temu widziałem w jednej z szkółek dosłownie okaz ponad 2m o pstrych liściach kosztował wtedy 480 zł.Ale przynajmniej wiek jak powinien wyglądać bo to co czasem pokazują i sprzedają co innego niż w rzeczywistości.Teraz te dwa derenie które mam nie różnią się kwiatkami w ogóle Tylko nieznaczna różnica w wzroście .Milky jest bardziej krzaczasty a controvesa ma już ponad dwa metry wysokości i w tym roku po czterech latach miała pierwsze 10 kwiatków.Zobaczymy w przyszłym roku może będzie już więcej to pokażę. .A tu zdjęcie derenia pagodowego variegata.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:40, 02 lis 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

pomogło Kasiu
to w podziękowaniu nadal kwitnące powojniki

dzięki, pięknie jeszcze kwitną
Wilcza Góra 13:40, 02 lis 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
...zaskoczyłaś mnie...kiedy?
Wilcza Góra 13:38, 02 lis 2013

Do góry
Wilcza Góra 13:32, 02 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Lubię zdjęcia w sepii...może to już ten wiek.Pozdrawiam.

Bogusiu, cieszę się że wpadłaś ale muszę Ci powiedzieć że ta sepia to oryginalna...
takie właśnie mam kolory w ogrodzie

znalazłam dla Ciebie zimowe zdjęcie z zeszłej zimy...
zaraz wgram
Wilcza Góra 13:29, 02 lis 2013

Do góry
Lubię zdjęcia w sepii...może to już ten wiek.Pozdrawiam.
Makowo na Kociewiu 13:29, 02 lis 2013

Do góry
Miłej soboty życzę wszystkim zaglądającym
W cieniu - zacieniona 13:26, 02 lis 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bogusiu pokazałam eMusiowi pomnik z morzem w tle i powiedział że w czwartek ma już wolne i jedzie. Strasznie nasze morze kochamy. W tym roku nie byliśmy no i eMuś chyba tęskni
...mam podobnie...
W cieniu - zacieniona 13:25, 02 lis 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bogusiu pokazałam eMusiowi pomnik z morzem w tle i powiedział że w czwartek ma już wolne i jedzie. Strasznie nasze morze kochamy. W tym roku nie byliśmy no i eMuś chyba tęskni
...mam podobnie...
Makowo na Kociewiu 13:21, 02 lis 2013

Do góry
i posadziłam ostatnie cebule, nic więcej nie zrobiłam, zaczęło padać

Makowo na Kociewiu 13:12, 02 lis 2013

Do góry
Związałam trawy
Makowo na Kociewiu 13:02, 02 lis 2013

Do góry
Koty to dranie polują na ptaki .

ślady ich obecności należą do najbardziej minujących i wkurzających niespodzianek,
Makowo też jest nawiedzane przez inne koty ale przede wszystkim są zaznaczane co też na iglakach widać
Maja dzisiaj obserwująca ptaki
Same wątpliwości 12:57, 02 lis 2013

Do góry
Może z bliska pokażę tą pergolę kiedś spełniała funkcję zasłonki a w tym roku zostały posadzone Szmaragdy i mam nadzieję,że one Nas zasłonią zyskam więcej miejsca.Doradzcie czy dosadzić więcej róż?czy coś innego
Same wątpliwości 12:43, 02 lis 2013

Do góry

Na wąskiej rabacie posadziłam Thuje Danica przeplatane trawką(zawsze można ją przesadzić) oraz 3 sztPęcherzycy które prowadzę na formę pienną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies