Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:20, 16 paź 2013

Do góry
Strona południowa, gdzie znajduje się taras:

Roztoczańskie klimaty 11:19, 16 paź 2013

Do góry
Cześć dziewczyny Maksio się pospieszył i wyszedł na świat 9.10.2013 hihi
O 12.05
Wczoraj wróciłam dopiero do domu i staram się trochę odpocząć i nałapać sił ......synuś jest kochany i wyjątkowo grzeczny jestem w nim tak zakochana że zajął miejsce mojego Żona w łóżku hahahahah
Przesyłam wam zdjęcie szkraba i bardzo bardzo dziękuję za kciuki ......wszystko poszło gładko.czujemy się świetnie ....trochę zmęczeni ale pomału nabieramy sił

Ogród u stóp klasztoru 11:12, 16 paź 2013

Do góry
alinak napisał(a)
jesienne róże w tym roku kwitły do tej pory . dopiero od tygodnia obcinam zaschłe kwiatostany

Jak się nazywa ta róża?
Obcinasz? A to nie pobudza ich okresu wegetacyjnego, czy jakoś tak?

Alina, masz cudny autorski ogród. Jest bardzo przytulny, taki spokojny (może to te duże kępy traw, krzewów i drzew i kwiecie tu i ówdzie?). Pięknie wiją się rabaty w stronę tego wgłębnika (jak ja bym sobie tam boso pochodziła). I okolica Wasza bardzo przytulna. Bo u nas to same bezdroża.
Ogród u stóp klasztoru 11:05, 16 paź 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Nooo. ja też się potęskniłam . ale ja do Wrocka nie przyjedem , bom strasznie po góralsku obrażona .
W lecie mnie wrocławianki nie nawiedziły , to ja normalnie też ich nie nawiedzę .

Strach się bać. Ale ja zapraszam. Jadąc do mnie można Wrocław ominąć. Jakby co.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:48, 16 paź 2013

Do góry
Spokojnie posadź, ja wczoraj sadziłam w ogrodzie, który obecnie robię

Bobo, Vanille Fraise sadziłam i Limelight

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:43, 16 paź 2013

Do góry
Działka jest spora bo ma prawie 3 tys.m. Znajduje się na niej dom, garaż. Mam też sadzik i warzywnik. Połowa terenu jest jakoś zagospodarowana a druga połowa nie.
Czytałam wiele porad jakich udziela Danusia na forum i niestety tak późno się dowiedziałam o wielu sprawach. Bardzo żałuję, że mam sporo roślin nie polecanych przez Danusię tj. jałowce skyrocety, katalpy, sosny.
Najbardziej jednak ubolewam nad tym, że w przeważającej mierze ziemia u mnie jest piaszczysta. Więc kopie spore dziury pod roślinami.

Przez dwa lata miałam u siebie plagę pędraków więc trawnika u mnie nie ma. Jest zupełnie zjedzony i rosną chwaściory. Niestety nie byłam się nim w stanie zająć, gdyż od ponad roku jestem szczęśliwą mamą a wiadomo w ciąży i przy małym dziecku mój czas był zarezerwowany wyłącznie dla niego. Mam ogromną nadzieję, że przez ten jesienno-zimowy czas uda mi się wszystko wyrysować i zaplanować od nowa i na wiosnę ruszę z pracami ogrodowymi pełną parą.

Marzy mi się dom zatopiony w zieleni. W tym roku zaczęłam dosadzać bukszpany, żeby choć troszkę było widać, że podglądam Danusi ogrody.
Wejście do domu wygląda tak:

Jurajski Ogród 10:36, 16 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dla wszystkich zaglądających jesienny widoczek (odpowiedzi będą później). Pozdrawiam z deszczowego dziś Jurajskiego

O tak! Jurajski wymiata. Zostaję na zawsze
Ogród wśród pól i wiatrów 10:31, 16 paź 2013

Do góry
jolka napisał(a)
Zamówione lawendy już dotarły. Jutro sadzenie
A póki co pozdrawiam jesiennie,
kulkowo-trawkowo-bergeniowo

]

Kuleczki wyglądają bardzo elegancko

Pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 10:29, 16 paź 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ulcia, jeszcze zbiorowe zdjęcie Ci się należy

Ula super fotka i jak widac mile i udane spotkanie a mi tylko zal, ze jednak nie moglam byc z Wami Fajne sa takie spotkania. Jesien u Ciebie w gorach musi byc piekna i Wszystkiego dobrego, pozdrawiam serdecznie
Krążkowe chwastowisko 10:26, 16 paź 2013

Do góry
Oto efekt moich przekoków:

Rabata różana zmniejszona (to ta po prawej). Teraz tylko zastanawiam się czy otaczać ją bukszpanami? Z samego przodu rosną roże okrywowe. Z tyłu (między tujami a rabatą rożaną) zgodnie z zaleceniami Danusi posadzę miskanty Variegatus.

A może szałwia? Żurawki? A może szałwia omszona i bukszpany - wtedy późną jesienią też będzie zielono? Jak myślicie?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:14, 16 paź 2013

Do góry
Ja mam na takim stanowisku pod murem posadzone. Wymagania podczas sadzenia:

są w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Kopiesz duży dół (0,5 m na 0,5 metra) Dajesz w dołek kompost plus torf kwaśny albo próchnicę kwaśną zmieszaną pół na pól z próchnicą odkwaszoną, pH lekko kwaśne powinno być.

Sadzisz, dobrze zalewasz korzenie, ściółkujesz korą. Przez pierwszy rok podlewasz obficie, potem, gdy się już zakorzeni , można podlewać mniej, co dwa dni albo nawet raz na tydzień, ale obficie.

Ja mam linię kroplującą podlewającą ogród zgodnie z pogodą, w upały dodaję czasu i dni w podlewaniu, gdy chłodno, odejmuję i podlewam rzadziej, Wszystko ustawiam na sterowniku i podlewa się tak jak ogrodnik, czyli ja chce.

Przy spełnieniu tych wymagań hortensja kwitnie szałowo i rośnie już jako drzewko wystające ponad płot (m 2,5 metra wysokości).

Przy założeniu, że sadzisz w ziemię tą co jest, i nie będziesz się o nią martwić, czyli podlewać i ewenualnie nawozić - nie ma co sadzić na wystawie południowo-zachodniej.

Zmarnieje.

Jeśli jej zapewnisz odpowiednie warunki będzie wyglądała tak

Rododendronowy ogród II. 10:07, 16 paź 2013

Do góry

Buzię rozwarłam z zachwytu. I takie widoki masz na wyciągnięcie ręki Bogdziu, a ja blokowa kobitka, i zazdroszczę wam szczerze tych pięknych ogrodów pod ręką. Na szczęście mam tą działkę i piękne tereny wokół. Pozdrówka
Mój nowy stary ogród 10:05, 16 paź 2013

Do góry
Dzisiaj mgła od rana i pajęczynki

ogrodoweimpresjejolki 09:55, 16 paź 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Na dobranoc zostawiam rozchodnika okazałego, którego kwiaty wybarwiły się na intensywny kolor

piękny to moja nowa miłosc, jeszcze cos z nimi w roli głównej powymyślam
Jolu miłego dzionka, przy grzejnikach ciepło, na dwór nie idź
Ogród do kwadratu 09:47, 16 paź 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)

Posadziliśmy wiśnie trzy po trzy - żeby zbyt ciężko i monotonnie nie było. A w nóżki planuję trafffki - tylko tyle i aż tyle

I kupiliśmy jeszcze pierwsze drzewko owocowe do naszego owocownika przed szklarnię - rajską jabłoń - śmiałam się do niej i ciągle ją głaskałam po owockach... śliczna

Drzewka super A jeszcze takie głaskane będą pięknie rosły

Przeczytałam jednym tchem Twój wątek I ile rzeczy, zachciejstw sobie pozapisywałam! Oj niedobrze..
Jurajski Ogród 08:45, 16 paź 2013

Do góry
Dla wszystkich zaglądających jesienny widoczek (odpowiedzi będą później). Pozdrawiam z deszczowego dziś Jurajskiego
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:39, 16 paź 2013

Do góry
ŁŁŁŁŁo Matko jaki piękny ten klonik no i znowu chciejstwo zadziałało dzięki za ściągawkę bo nigdy nie cięłam horti a ja wieszciąć uwielbiam więc boję sie że jak pierwszy raz zetnę to nie będę miała co zbierać Kwiatuchy dla Ciebie za serce
Wilcza Góra 08:07, 16 paź 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Ewa, jeszcze podpytam o hortensje, pozwolisz?
W jakiej rozstawie je sadziłaś tworząc grupowe nasadzenia?

a dzień dobry
bezsenne, ogrodowe noce widzę ....
mam je posadzone w rożnych rozstawach w zależności od efektu jaki chcieliśmy osiągnąć
na ten przykład...ta Limowa plama w prawej jest stworzona z 5 sadzonek posadzonych w rozstawie co 50 cm i w 2 rzędach; to jest ciasno jak na bukietowe ale ja chciałam właśnie taki "ciasny efekt" osiągnąć

Hortensje w tle,na powyższym zdjęciu to Annabell + Limy + Graniiflory posadziłam co 70-80 cm zeby rabaty sprawiały wrażenie troszkę luźniejszych ale one tak się cieszą większą przestrzenią, że rozrastają się swobodnie i zapełniają każdy wolny centymetr.

Na zdjęciu poniżej inne, lipcowe ujęcie gdzie widać jak sobie poczynają

Poniżej całkiem inna rabatka, gdzie wszystko jest posadzone w odstępach około 1 metra i mocno cięte, żeby utrzymać zwarte, odrębne krzaczki..

dlaczego ja potrafię odpowiedzieć w 2 zdaniach ? nie wiem...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 07:54, 16 paź 2013

Do góry
an_tre napisał(a)

u mnie też jesień w pełni barw

pięknie jak ilustracja z książki
ogrodoweimpresjejolki 07:49, 16 paź 2013

Do góry
Za oknem mokra jesień, pada od wczoraj. Opadające kolorowe liście przyklejają się do wszystkiego, a ja wspominam niedzielna wyprawę i kwitnące róże

Mam nadzieję, że choć na trochę wyjrzy słonko ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies