Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Krowy, staw i my...

Krowy, staw i my...

kaisog1 21:58, 18 sty 2014

Tak to jakoś widzę..... Oczywiście to tak wszystko na raz nie kwitnie Nie wiem poza tym czy takie połączenie jest oki..... Niektóre rosliny jak bodziszki miały byc niebieskie ale w programie nie ma.... a szałwia ciemno fioletowa..... Poza tym nie mam pojęcia czy tam sie to zmieści. Ja wszystko robie na oko

Marlenaa 22:13, 18 sty 2014

Gosiu dziękuję Ci bardzo, mam przynajmniej wgląd do czego mniej więcej dążyć. Sama nie wiem czy to się zmieści. Jak zacznę sadzić to się okaże Też większość rzeczy robię na oko, szczególnie jeśli chodzi o gotowanie, ale z tymi kwiatkami to już u mnie gorzej
Mariusz 21:53, 24 sty 2014

Marlenaa napisał(a)
Mariusz, co do roślinności w stawie wypisałam strefy tak jak podałeś i próbowałam do nich i do siebie coś dopasować:
Strefa przybrzeżna i błotko:
- irysy (na pewno tak, zatwierdzone)
- skrzyp zimowy (bardzo mi się podoba, ale czekam na Twoje zdanie w tym temacie )
- rozpław (piękna roślinka)
- tulejnik (czy on wytrzyma okresowe zalewanie?)
- kaczeńce
Pływające zakorzenione na dnie:
- grzybienie (na pewno tak, zatwierdzone)
Dno:
- rogatek sztywny (tego się obawiam, jak on mi wszystko zarośnie w ekspresowym tempie to mąż da mi popalić; z drugiej strony musiałabym się dokładniej przyjrzeć mojemu bajorku bo może takie cudo już tam rośnie)
Wolno pływające:
-salwinia

Pisałeś też o oczerecie jeziornym, patrząc po zdjęciach to właśnie w tym roku wywaliliśmy go ze stawu, oczywiście nie wiedząc co to jest. Historia była taka: Trzy lata temu staw był cały zarośnięty pałką, i była mała kępka oczeretu. Zabraliśmy się za wyrywanie pałki, co nie było rzeczą łatwą. Kłącza ciągnęły się przez całą długość stawu. Zostawiliśmy małą kępkę pałki bo w sumie ona bardzo ładna jest W tedy mąż zabrał się do wyrywania oczeretu jeziornego i stwierdził, że musi cięższy sprzęt załatwić bo tak ręcznie to nie pójdzie. Zostawiliśmy go i po dwóch latach zarósł prawie cały staw. W tym roku go wyrwaliśmy, ale podejrzewam, że na wiosnę gdzieś odbije.

A miałem pisać jakie ekspansje możesz przeżyć, tak jest zazwyczaj w naturalnych stawach, obecnie walczę z przęstką i rdestnicą pływająca (2/3 powierzchni lustra wody), a mój kuzyn z rdestnica kędzierzawą, wole jednak te rośliny niż glony, które w żyznych, eutroficznych stawach potrafią uprzykrzyć życie. W takim układzie nie sadź oczeretów i wszelkich ekspansywnych roślin, w zasadzie natura będzie wprowadzała się sama - nie daj się jej do końca, kontroluj i ograniczaj uprawy na poczet cenniejszych gatunków.
Nie za dobry pomysł z tym skrzypem do stawu, fajny do oczek wodnych i na brzeg, bo może rosnąć na rabatach, nie zawsze zima jest dla niego łaskawa.
Pontederia (rozpław) jak najbardziej, choć sporadycznie wypada w strefie lodu, to jednak sadź ja poniżej strefy zamarzania - w stawie, na głębokości 30 - 40 cm nie będziesz miała kłopotów z jej wypadaniem.
Tulejniki jak najbardziej i na brzeg w mokre i wilgotne stanowiska i do bagienka. Zapewne staw podnosi poziom wody zimą, tak więc tulejnikowi nic nie szkodzi, natomiast zalany latem traci na dekoracyjności liści.
Kaczeńce są piękne Rogatka sztywnego daruj sobie, bo już wiadomo po Twoim wpisie, że zarośnie Ci całe dno (przypuszczam, że sam się pojawi), salwinię próbuj, ale tą naszą salvinia natans, a nie kupną s. uszkowatą, bo nie wytrzyma zimy. Rodzima późno pojawia się/startuje, ale za jej unikalność ... wybaczamy. Ma tendencję do bardzo silnego rozwoju (nie zawsze, czasem okresowo, czasem raz na kilka lat), ale łatwo nadmiary usunąć siecią i podbierakiem. Do strefy przybrzeżnej polecam czermień błotną i bobrka oraz turzyce trzymające się kęp. Grzybieńczyk wodny z czystym sercem. Łabędzi kwiat łączeń baldzaszkowy również jest warty uwagi.
Pozdrawiam

Marlenaa 22:51, 24 sty 2014

Mariusz, wielkie dzięki Twoja pomoc jest bezcenna
WilczaGora 16:14, 30 sty 2014

u Ciebie planowanie pełną parą, a ja jakbym jakąś pustkę w głowie miała
może moja głowa jeszcze pod śniegiem ?

Wilcza łapa macha
Kondzio 15:04, 01 lut 2014

Mam pytanko gdzie jest coś co mi obiecałeś kiedys hi hi hi
Marlenaa 15:39, 01 lut 2014

Kondziu, jak dobrze pamiętam, chodzi Ci o krówki? są tutaj
Marlenaa 15:44, 01 lut 2014

WilczaGora napisał(a)
u Ciebie planowanie pełną parą, a ja jakbym jakąś pustkę w głowie miała
może moja głowa jeszcze pod śniegiem ?

Wilcza łapa macha

Hej, plan muszę mieć doprecyzowany i zatwierdzony, bo inaczej nie ruszę z miejsca Zdążyłam zauważyć, że Tobie plany wcale nie są potrzebne, u Ciebie już jest ślicznie i wszystko na swoim miejscu Dziwne, że jeszcze u Ciebie mnie nie było. Pozdrawiam.
Kondzio 15:45, 01 lut 2014

Marlenaa napisał(a)
Po spotkaniu w Kubusiowie Kondziu zauważył, że skoro w tytule mojego wątku są krowy, to powinnam kilka zdjęć tych pań wrzucić
Skoro u mnie nie wiele się dzieje, to chociaż sąsiadki zaprezentuję
Sąsiadki zza siatki, prawie jak rodzina

Trochę się przytulają

Panie samotne

ale słodkie hi hi hi nie zauważyłem hi hi hi
Kondzio 15:46, 01 lut 2014

Marlenaa napisał(a)
Patrzą spod byka

W stadzie raźniej

takie maleństwa śliczne hi hi hi