Cebulowe, które mają być ozdobą tarasu wsadzam w duże plastikowe donice wysokie minimum 20 cm gęsto, dołuje je i przykrywam korą i stroiszem po mocniejszych przymrozkach.
Wiosną gdy ziemia rozmarznie wstawiam w osłonięte i ciepłe miejsce i podpędzam, kiedy mają pączki czytaj są już dekoracyjne wstawiam je do swoich glinianych donic.
tutaj są te najwcześniejsze
a tutaj przekwitające póżniejsze
Irenko koniecznie powąchaj ale najpierw listek potrzyj jest wtedy zapach bardziej intensywny, pięknie pachnie
Mialam znajomą która wlaśnie jeden rodzaj muchomora zbierała jadalnego, ja nigdy nie zaryzykowałam a to gatunki jadalne muchomorów muchomor cesarski (Amanita caesarea)
muchomor czerwonawy (Amanita rubescens)
muchomor mglejarka (Amanita vaginata), (synonim: Amanitopsis vaginata)
muchomor oliwkowy (Amanita battarae)
muchomor rdzawobrązowy (Amanita fulva)
muchomor szyszkowaty (Amanita strobiliformis)
muchomor twardawy (Amanita spissa)
Jolu fajny spacer miałaś i piękne sloneczniki Cię powitały na działce. U mnie gorzej, mróz wszystko załatwił, nawet marcinki pomarzły .Na szczęscie las jest kolorowy ale na jutro zapowiadają deszcz i może i ta bajka sie skończyc. Pozdrówek mnóstwo zostawiam i jesienne zdjęcie.U mnie z klona spadły już wszystkie liście a na drugim nad jeziorkiem wszystkie są.
A teraz o trawach. Nakupowalam tych traw w sumie całkiem sporo w tym roku. Dzisiaj o Miskantach. Bo mam dwie odmiany, Gnom i Zebrinus.
Gnom sprawdza się ślicznie
a Zebrinus na razie marniutki
I jeszcze trawka od Basi z Lawendowego kredensu (to ta trawka z avatarka) No ślicznie rosnie!