Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:05, 12 paź 2013

Do góry
Margarete - nie mam siły nawet siedzieć na forum... przyszły tydzień mam zapisane leżeć.... coś czuję, że mi to wszytko co mam nieposadzone szlag trafi.. a potem trafi mnie.

Na każdym kwiatku był albo motylek albo pszczółka... astry wydziczały, trzeba przesadzić , podzielić, ale teraz to stołówka dla owadów..
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:50, 12 paź 2013

Do góry
Basiu - w pierwszej kolejności to ja wiem co mam robić... ale życie jest brutal.. szlg mnie chyba trafi..

Viva - lato sobie poszło.. nie lubi już nas

Mela - coś źle Cię pokierowano.. u mnie nie ma ani jednego buka .. jakoś tak wyszło

Kindzia - co z tego że wczoraj było ciepło.. jak nic nie robiłam w ogrodzie

Marzenka - dla Ciebie specjalnie..byle jakie.. i nie patrzeć na bałagan wszechobecny..

Blaski i cienie nowego życia 09:48, 12 paź 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
sprawdziłam azalie kwitną od lipca non stop

Hej Urszulko
Jaki to gatunek azalii tak długo kwitnie i na dodatek na biało ?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:47, 12 paź 2013

Do góry
Ewa ja jeszcze pod kamyki dałamtaką siatkę jutową ma duże oka .Muszę na wisnę i jesień wyjmować pompę a mój kamień leży na prętach metalowych ..Jak potrzebuję zdjąć kamyki podnoszę siatkę i się przsuwają

Zobacz nie widać górki .A ciurka fajnie jak siedzimy z kawką .Latem ustawiam trochę doniczek .
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:21, 12 paź 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Madżen na szybko znalazłam bardzo starą fotkę, zobacz graby będą dobrze rosły na takiej wąskiej przestrzeni i przy murku? Murek ma ponad 60metrów długości...

Aniu korzenie pewnie dadzą radę, jeśli ten pasek ziemi jest głeboki. Grab ma system korzeniowy sercowaty więc rośnie w głąb i lekko na szerokośc. Ale większy problem będziesz miala z przycinaniem od strony murku.... Może lepsze byłyby graby cięte dopieo na wysokości tego murku, na nózkach, ale chyba nie o to Ci chodzi???
Pokażę nasz ogród 09:20, 12 paź 2013

Do góry
I jeszcze jedno miejsce:

i nasadzenia zeszłoroczne jeszcze, ale widoczny kształt rabat.
W tym miejscu najpierw powstałą rabata falista naprzeciw rabaty pod oknem zabudowanej betonową ścieką. Po usunięcie rabaty betonu kształ rabaty pozostał zupełnie niepasując teraz do rabaty naprzeciwko. Wydaje mi się, że słusznym byłoby wyprostować linię pod ogrodzeniem, by były w tym miejscu równolegle do siebie.

Pokażę nasz ogród 09:17, 12 paź 2013

Do góry
To miejsce , patrząc od strony ogrodu warzywnego też wygląda dziwnie.
Należałoby chyba zaokrąglić rabatę (1 linia) lub wogóle ją mocno poszerzyć w tym miejscu (linia 2), żeby zniwelować trapezowy kształt działki.

Patrząc z drugiej strony miejsce tak nie razi, pergola ukrywa znaczne zwężenie terenu w tym miejscu.
I chociaż do warzywnaiak chodzimy tylko po warzywa i do pielęgnacji, to chciałabym, żeby ogród w każdym miejscu wyglądał dobrze (jak u Danusi hehe)

(na placki nie patrzymy obecnie zarastaja trawą
Pokażę nasz ogród 09:06, 12 paź 2013

Do góry
W tym miejscu brak mi płynnego przejścia.
Prostokątna część warzywniaka wygląda nienaturalnie przy falowanej rabacie.
Myślę o dwóch rozwiązaniach - kolumnowym drzewku, bądź niewielkiej wyspie z roślinami.
Klon palmowy - Acer palmatum 08:53, 12 paź 2013

Do góry
Co jemu jest, całe lato było ok a teraz, były delikatne przymrozki ale to nie powinno tak zadziałać liście są zeschnięte a nie opadają?
Jurajski Ogród 08:52, 12 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
cd "Barwy'

Agnieszko dla mnie to zdjecie pokazuje jak fantastycznie ogród komponuje się z otoczeniem. Po prostu rewelacja!
Piaskownia na zakręcie 08:45, 12 paź 2013

Do góry
Znalazłam zdjęcia jeszcze dwóch

Ogród z łezką 08:35, 12 paź 2013

Do góry
Skończyła się nadzieja na cytrynowego miłorzęba

Jeszcze pół godziny temu coś było widać, teraz mgła gęsta

Dzień słoneczny zamówiony To miłego
Podpory dla pnączy 08:17, 12 paź 2013

Do góry
Ogród cioci 07:24, 12 paź 2013

Do góry
ciekawe co tu zamieszkało

A mnie coś to przypomina
Kolorowy ogród na piasku 07:06, 12 paź 2013

Do góry
viva napisał(a)

Piękne vivo- uwielbiam Twoje widoki
i na drugiej fotce ta różanka na zimozielonym tle mnie zachwyciła
pozdrawiam jesiennie z uśmiechem
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 06:29, 12 paź 2013

Do góry
Aniu, Iwonko, Kasiu pozdrawiam z rana, Lece z psem i potem na autobus. Miłego dnia!

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 02:29, 12 paź 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Ale super ! a już te stipy w promieniach słońca sa boskie - świetne ujęcie ..
Miłego urlopu i wracaj szczęśliwie do nas Joasiu !
Romans na „Ranczo Akapulko” 02:09, 12 paź 2013

Do góry
Piątek, 11 października 2013

Pozdrowionka

Witajcie dziękuję za odwiedzinki. Pozdrawiam kolegę Frodo oj leniuszek z niego leniuszek hihihi. Ja też dzisiaj się napracowałem musiałem wszystko sprawdzić, bo zabrali moją przyczepkę obserwatornię, a w sumie teraz mam lepiej , bo z każdej strony widzę wszystko przez okienka. Tylko pomieszały mi się okienka czerwona kanapa teraz mi pokazuje co Pani robi w ogrodzie , a ta od kawusi w okienkach widzę brameczkę, jeszcze mi się mylą te okienka kiedy na kanapki wskakuję. Ale za to pieski lepiej widzę bo bliżej bramki.W naszym ogrodzie dzisiaj wszystko pozmieniali, a ja musiałem sprawdzać czy wszystko jest , czy niczego nam , nie brakuje. A za to moja Pani na mnie dzisiaj się darła, bo poszedłem sprawdzać co jest pod przyczepką kiedy oni ją pchali. Przecież nic złego nie zrobiłem tylko spokojnie obwąchiwałem co tam jest w tych chwastach pod przyczepką.

Moje "Ranczo Akapulko" 01:38, 12 paź 2013

Do góry

Piątek, 11 października 2013

Przyczepka

Co ja narobiłam, to narobiłam, to chyba był najgorszy dzień mój na Ranczo.
Dziś przyjechałam tam z rana , bo koledzy obiecali ze mi pomogą przeciągnąć altankę.
Zabrałam się do porządków wyciągnęłam kołki i deski z pod przyczepki . deski ze schowka przy przyczepce, porzucałam wszystko pod domek narzędziowy z boku.Jak się zmęczyłam dla urozmaicenia, poszłam pokopać dalej ogródek pobocza na kwiatuszki.
Wiem że strasznie ciężko mi jest kopać, ale jestem zawzięta i ciągle mówię sobie – „Oooooooo jeszcze kilka razy łopata i już odpocznę, kiedy zmęczę się i ledwo zipię, robię przerwę na papieroska i kilka łyków kawusi. Pozniej coś mnie gna – „No wstawaj dalej do roboty, bo za długo siedzisz, już odpoczęłaś, czasu szkoda”! Robiąc to i owo czekałam na kolegów. Patrzę na zegar a tu już 13-ta i nikogo niema. Ale mój złociutki piesunko zauważył że ktoś idzie w stronę furtki i szczekaniem oznajmił mi to.

To Był kolega „A” był sam. Zapytałam a gdzie reszta kompanów? Pan „ A” tylko machnął ręką i mówi ja obiecałem to i przyszedłem słowa dotrzymałem.
Dawaj bierzemy się do roboty z tą przyczepką. Złapaliśmy za to co sterczało z przodu jakieś żelazo z hamulcem i staramy się nakierować koła w prawo do skrętu, a te koła ani drgną, kręcimy w lewo kręcimy w prawo a tu nic! Hmmmm podumał Pan „A”
Mówi do mnie „To trzeba sposobem, bo my we dwójkę nie damy rady za słaba siła”.
Wziął łopatę wykopał dołek pod kołami przyczepki i mówi do mnie – Jak ja włożę tam kołek pod to żelazo to ty pchaj przyczepkę. Tak też zrobił on kołkiem i żelazem pchał a ja ramieniem, no i cykkk, przyczepka wskoczyła kołami do dołka. Teraz kolega mówi do mnie – Ja podniosę przód kołkiem a ty nakieruj koła w prawo, wykopał później jeszcze jeden dołek i pchaliśmy ta przyczepkę aż mało nie wyzionęliśmy ducha, aż mu spodnie na tyłku pękły hehehhehe. Zaczęłam się śmiać i przyczepka do dołek wróciła spowrotem ani drgnie.
Krzyczę o Matko Boska „A” dawaj pchniemy , czort z tymi spodniami,hehehehe.Ale tym razem przyczepka nas nie słuchała ani w prawo ani w lewo, coś się tam tak zaklinowało że ani rusz. Pan „A” mówi do mnie czekaj pójdę zobaczę kto dzisiaj ma służbę w kółku rolnym, może pomogą? – Poszedł , nie było go okł pól godziny, ja się wzięłam za dalsze kopanie rabatu, aż tu patrzę jedzie pan „A” traktorem a z nim jeszcze dwóch Panów – Dzięki Bogu wybawili nas z kłopotu wyciągnęli ta przyczepkę aż pod bramę i po kłopocie było z głowy. Dobrze ze nam pomogli ucieszyliśmy się. Zaczęłam szybko robić wolny teren z miejscu gdzie stała przyczepka , bo w przyszłym tygodniu przywiozą druga altankę jako domek gospodarczy 3x4 . W sumie zmieniłam plany nie kupię tego drogiego domku , bo pomyślałam ze jest za drogi , kupiłam drugi taki sam jak mam tylko dłuższy i z okienkami 3 okienka i drzwi. Przynajmniej zrobię go tak jak ja będę chciała i mam 20 lat gwarancji że mi to nie spleśnieje i nie zgnije. Później wiosną obiję ściany ładnie płytą , i zrobię ładną podłogę i będzie jak w cukiereczku. Przynajmniej będę pewna że myszy mi tego nie zjedzą. Uszczelnię ładnie podłogę robiąc wylewkę cementową a na to położę panele i będzie bardzo ładnie. Widzicie jak się dziś natyrałam znów , będę musiała robić szałasisk na drzewko, ale co tam ja lubię majsterkować.

Jutro znów cały dzien mam co robić, ale warto było .
Kolorowy ogród na piasku 01:33, 12 paź 2013

Do góry
Agnieszko, imperatę musisz dokładnie przemyśleć, bo jednak bardzo się rozrasta. Nie są to takie rzuty, to tu, to tam, tylko w zwartej kępie ale ma bardzo duży rozrost. U mnie w tym miejscu jest bardzo sucho (w czasie suszy oczywiście zawsze podlewam) i daje radę, nie zauważyłam nic niepokojącego.
Jest taka piękna i tak ją lubię, że jestem w stanie wszystko jej wybaczyć
Z bocznych odrostów pobieram sadzonki do doniczek i szukam dla niej innego miejsca w ogrodzie

Zdjęcie z lipca..... jaka zieleń

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies