Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

viva 23:20, 29 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
I wszystko jasne, o co chodzi z tymi piwoniami

O tak wszystko jasne

O czerwony nie podejrzewałam Cię Ewo
Gabriela 23:27, 29 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Księga Szafarska dworu Jana III Sobieskiego, czyli polskie zabytki kulinarne, oprac. Jarosław Dumanowski, Maciej Próba i Łukasz Truściński.

Ogrodnik zimą wertuje katalogi, książki ogrodnicze i inne - czyta.
I dowiaduje się, że nasz J.P. Jan Sobieski, król, "osobiście interesował się zbiorami owoców w swoich dobrach, sprawdzał efekty pracy konfiturników i szczegółowo opisywał wyniki tych zabiegów w swoich listach. Pod koniec lipca 1675 pisał z nieskrywaną czułością, że ["niepodobna, jako dobre wiśnie: rozenki nigdy takie tak śliczne być nie mogą."] Wychwalał konfiturnika du Baron ("Porzeczki także roboty du Baron arcydobre") i złościł się na zdrajcę ogrodnika z Jaworowa, z którego winy nie zdążono zerwać "białych wiśni" (czereśni?) w Żółkwi."

Ten król, nasz dzielny, potrafił zachwycić się przysłanymi mu przez wojewodzinę sieradzką Krystynę z Lubomirskich Potocką czereśniami, które nazywał z francuska bigarreaux. On z radością w listach do żony donosił o pojawieniu się nowalijek i pierwszych owoców. Troszczył się, żeby na dworze francuskim dla jego ukochanej żony codziennie wyrabiano świeże masło.
"Umilić życie jego żonie miał także zakup kilku kur, ["to będą jajca zawsze świeże, nie kłopocąc się o nie co dzień i nie biegając dla nich co dzień po świecie."]"

Wydaje mi się, że Król Jan byłby róbywnież członkiem naszego Forum - znalazłby tu same pokrewne dusze.

Toż to miód i orzeszki.
Sobieski nazwał też niechcący jabłoń odmiany "Kosztela". Bardzo mu i jego Marysieńce te jabłka smakowały, zamówił więcej i był rozczarowany że "kosz tylko przynieśli". Wstępnie jabłka nazywały się więc 'kosztylkami" , a potem kosztelami i tak jest do dzisiaj. Spodziewam się że i o tym jest w tej książce.
Polecam taką fajną stronę: http://www.wilanow-palac.pl/ogrod_krola.html
an_tre 23:30, 29 sty 2014

Pamiętam smak koszteli, rosły u nas w ogrodzie, a po roku 1986 (Czernobyl) wszystkie nam wymarzły, trzeba było wycinać szkoda
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
barbara_kraj... 00:26, 30 sty 2014

Tak, kosztele miały wspaniały, słodki smak. Musiały być twarde, bo wtedy były najbardziej soczyste, później stawały się mączaste.

Ewo, zamawiam rh 'Mieszko'. Twoja i Bogdzi opinia przekonały mnie
alinak 00:40, 30 sty 2014

Ewa musisz koniecznie poszwędać się w okolice Rh i azalii w czasie ich kwitnienia . to może być iście japoński obraz .
Muszę u ciebie napisać swoją odpowiedź , bom bardzo ciekawa co mi poradzisz w sprawie " poszerzać i powiększać warzywniak .

"TY chorujesz jak wpadasz do mnie ? ... to ja chorowałam jak twój ogród pierwszy raz zobaczyłam na O.
Dla mnie klimat twojego i domu i ogrodu -wzór niedościgniony , że już nie wspomnę o warzywniaku , który obiektem zdrowej zazdrości jest od dawna .
Ale , ale ....uważaj na wiosnę znowu powiększam . Powiększam i nie wykluczone ,że i poszerzam ...
potrzebuje jednak twojej rady ....czy to zdrowe tak sobie na starość roboty dodawać . Wszak jarzynki smaczne , ale kości zdrowe by się przydały
jotka 05:04, 30 sty 2014

Witamy króla Jana III w gronie honorowych członków Ogrodowiska
Patrząc na Twoja drzewiasta piwonię z jeszcze większą nadzieją i niecierpliwością czekać będę na swoją
Bogdzia 08:31, 30 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Nigdy w życiu nie widziałam tyle pszczół w jednym kwiecie. Na szałwi białej i oregano widzę zawsze wiele pszczół przez cały dzień (ich kwiaty dają nektar cały dzień?). Więc jak nie dokupić piwonii drzewiastej? Jak?
Lubię czerwony .

Muszę powtórzyc taka śliczna.
Bogdzia 08:32, 30 sty 2014

A to przeniesione ode mnie.

Pszczelarnia napisał(a)
Nie masz 'Mieszko'? A ja myślałam, że masz wszystkie różaneczniki. Nie wiem, co mnie natknęło, żeby - zamawiając wtedy białe i różowe w ilości 11 szt. - dobrać jeszcze 'Mieszko'. Wiem, że jest też 'Dobrava'.
To ja bym Ci go poleciła.

Ewciu wielu rh jeszcze nie mam bo nie mam na nie miejsca, Mieszko to rh bardzo w moim guście i na pewno bym go miała gdyby był w sprzedaży w czasie gdy urządzałam ogród ale to bardzo nowa odmiana a włąsciwie cała seria rh wyhodowana przez Ciepłuchę i dopiero niedawno jest w handlu , jak ja kupowałam jeszcze ich nie było.Przecież większośc moich rh jest od niego.Dobravę znam ale juz nigdzie nie wcisnę bo nawet na Mieszka nie mam miejsca i trzeba będzie coś usunac by mu miejsce znależc.
popcorn 09:53, 30 sty 2014

Jaka cudna ta piwonia!! pozdrawiam!!
Milka 11:35, 30 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Dla Irenki czerwony r. 'Mieszko' - rewelacja.

Ewcia dzięki, mój też taki, czyli mam jednego Mieszka on mnie zachwyca, bajeczny kolor i kwiaty