Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty z lantaną. 22:59, 07 lut 2012

Do góry
Nigdy tych roślin nie przechowywałam, bo do tego jest potrzebna oranżeria i chłód około 10 stopni. A takich warunków nie mam.

Podobno można robić z nich jesienią sadzonki i trzymać około 18 stopni aż się ukorzenią na jasnym oknie. Potem temp. się obniża jak zimą i wiosną wystawia sadzonki, uważając aby ich słońce nie przypaliło.

Ja jednak do takich roślin podchodzę bardzo sceptycznie i wolę co roku kupić, To nie kosztuje wiele, a zaoszczędzi mi wiele nerwów. Po prostu nie mam co się zawzinać jak i tak nie mam odpowiedniego miejsca.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:15, 07 lut 2012

Do góry
Może się przenosić, bo zarodniki grzybów krążą z deszczem np. w wodzie

Zgodnie z prawem możesz obciąć gałęzie, które wiszą nad Twoją działką. ja bym obcięła już teraz.
Ania i róże i cała reszta :) 20:42, 07 lut 2012

Do góry
Aldonko, w pierwszych latach kopczykowanie jest bardzo ważne, Trzeba je usypać z ziemi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:26, 07 lut 2012

Do góry
darunia napisał(a)
Danusiu mam pytanie odnośnie orzecha - jakiej średnicy może być to drzewo tak po 10 latach, mamy na działce dość małego i tak się zastanawiam czy go nie wyrzucić.

Miłego dnia

Wyrzuć, póki czas, ja swojego tez wykarczowałam za płotem i posadziłam tulipanowca.
Pod orzechem nic nie chce rosnąć.

Orzech włoski to niezbyt korzystne drzewo jeśli chodzi o uprawy czegokolwiek pod nim.
Zawsze tam jest sucho. Nie wiem na ile to jest prawdą, ale pokazują się takie opinie na specjalistycznych forach ogrodniczych, że liście orzecha włoskiego zawierają szkodliwe substancje.
Ja tę informację także miałam zakodowaną o szkodliwych fitoncydach. W jednym z ogrodów które wykonywałam- ziemia pod tym drzewem zawsze była sucha i trawa nawet nie chciała rosnąć.

Często jest on atakowany przez grzyba wywołującego groźną chorobę antraknozę. Jest to najgroźniejsza i dość powszechna choroba tego drzewa. Zwalczać można przez zbiór i niszczenie porażonych owoców i liści, w których rozwija się grzyb oraz w przypadku młodych drzew opryski. Starych na ogół się nie pryska, bo są już za wielkie, a zbiera i pali liście.

Dodatkowo liście orzecha włoskiego zawiera 5-hydroksy-1,4-naftochinon - substancję działającą niekorzystnie na niemal wszystkie rośliny w sąsiedztwie orzecha, która spowalnia ich wzrost, a większym stężeniu może powodować ich zamieranie. Może to dlatego kompost z liści orzecha uważany jest za trujący.

W innym z ogrodów gdzie musiał zostać wokół orzecha wykonaliśmy rabatę wyspową wytyczając dokładnie granicę i kant trawnika. Na tej wyspie posadziłam biało obrzeżone funkie i konwalie na przemian. Mają stworzyć zieloną poduchę.
Roślinna oslona przy tarasie 17:11, 07 lut 2012

Do góry
O kurcze wlasnie zauwazylam, ze pomylilam wisnie ze sliwa.Tzn. ze jak Gardenarium napisala mi o wisni to przeczytalam to jako sliwa(ktora ma kolor lisci bordowy).
Juz sprawdzilam sobie ta wisnie.Faktycznie dobry pomysl.Jest taka delikatna.
Myslicie, ze bedzie ok po 3 z kazdej strony?Moglabym przy nich posadzic jakis 1 rzad czegos: traw lub jakas inna roslinnosc.
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 16:53, 07 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Wyszłam z psem,a tu zawiewa!
Już zakryte śniegiem drzewa,
w koleiny i przy murkach
już nawiało puchu górki!
Niby mrozu nie ma wcale,
lecz nie czuję się wspaniale,
coś mnie w kościach dziś łamie!
Powrót do domu w pośpiechu,
nie mogę złapać oddechu!
Dobrze ,że winda czynna!
Uff! Teraz herbaty szklanka!!
No i czas już do spanka!

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 16:49, 07 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Co dzień rano od świtania
chodzi z pieskiem wasza Hania.
Potem mniamko i kawusia,
...zerknę czasem do netusia!
O obiadku trza pomyśleć,
żyć nie można wciąż ,,o kiślu"!
Znowu spacer,znów porządki.
Chciałoby się wlec na grządki!
Wieczór mrokiem nas spowija-
no i już jest kolacyja!
Dzionek żegnam ,,psią przebieżką"
kąpiel,ziółka i paciorek!
No i tak zlatuje wtorek!
Albo inny dzień tygodnia-
wciąż podobny dzionek do dnia!
Jak ciąć róże? Cięcie róż 14:08, 07 lut 2012

Do góry
Na zdjęciu widać wycięty, stary i martwy pęd. Tniemy go jak najniżej. Pozostałe, zdrowe pędy, skracamy nad 3-5 oczkiem.

Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 14:06, 07 lut 2012

Do góry
Ochrona róży piennej w ogrodzie w Essen

Jak ciąć róże? Cięcie róż 14:03, 07 lut 2012

Do góry
Tak wyglądała różanka w Essen w styczniu

Jak ciąć róże? Cięcie róż 13:53, 07 lut 2012

Do góry
Cięcie róż zależy od terminu sadzenia.

Róże z gołym korzeniem sadzone wiosną z reguły kupujemy już przycięte. Po wypuszczeniu nowych przyrostów robimy przegląd czy są martwe gałązki i takowe usuwamy.

Róż sadzonych jesienią nie przycinamy a kopczykujemy gdy nadejdą mrozy.

Cięcie róż w następnych latach zależy od rodzaju róży, czy to jest róża wielkokwiatowa, pnąca czy parkowa czy choćby dzika.

Tutaj omówmy cięcie róż "zwykłych", wielkokwiatowych i wielokwiatowych.

Cięcie wiosenne

Wiosną rozgarniamy kopczyki i patrzymy, czy gałązki zmieniły kolor. Tu gdzie jest zielony - róże są żywe, a tu gdzie brązowo - martwe. Jednak nie zawsze. Mnie zdarzało się także, że róże wypuściły ponad brązowym.

Dlatego wiosną przycinam gałązki najpierw zachowawczo, zwłaszcza po ciężkiej zimie. Potem ponawiam, jak już wiadomo, co zmarzło a co nie.

Na mocnych gałązkach zostawiam więcej pąków, na słabych - mniej. Natomiast zalecam wycinanie bardzo słabych i rachitycznych, które zacieniają wnętrze krzewu.

Spotykam, zwłaszcza na miejskich rabatach cięcie jesienne, przed kopczykowaniem. Nie polecam tego sposobu, ponieważ rany n dodatkowo narażają różę na zmarznięcie, ponadto mobilizuję różę ciepła jesienią do wypuszczania młodych pędów. Jesienne cięcie nic nie daje, bo wiosną i tak trzeba ciąć jeszcze raz. Tłumaczę ten zabieg na skwerach brakiem czasu wiosną, bo wtedy obsadza się kwietniki.

Cięcie pielęgnacyjne

Polega na wycinaniu przekwitniętych kwiatostanów oraz martwych i chorych pędów.

Po wiosennym cięciu i latem

Mój zielony świat malowany roślinami... 13:32, 07 lut 2012

Do góry
Dodawaj zdjęcia i co tylko chcesz, to Twój wą tek i od Ciebie zależy jak go poprowadzisz
Prosimy o więcej zdjęć z ogrodu i rośliny też.
Borówcowy raj 13:29, 07 lut 2012

Do góry
Siatkę kładziemy pod trawnik z rolki, Grubość rolki wynosi około 3-5 cm, więc wertykulację można przeprowadzać. Trzeba tylko maszynę ustawić niezbyt głęboko. Filc jest na wierzchu.
Grabiami - wachlarzami też można grabić.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:47, 07 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

tutaj powycinam w jałowcach kule, aby lawendy dołem rosnące miały więcej światła; będzie wykończony domek rozrywki, więc mogę działać z nasadzeniami

Ponieważ lawenda i jałowce mają taki sam kolor, proponuję przed lawendą dać wałek z trzmieliny Fortunego "Emerald'n Gold" i ciąć ją w wałeczek.

dziękuje Danusiu. Faktycznie one zlewają się kolorystycznie. Jesienią na sam brzeg lawendy posadziłam czarną trawę, ale nie mam zdjęcia. Zwiększyłam tę rabatę, kosztem trawnika, ale jeszcze powiększę, jak już będę miała swoje narzędzie do kantów. Z tyłu za lawendą chciałam postawić donice, a w nich będą bordowe rączniki. Tak mi przyszło do głowy.
Trzmielinę bardzo lubię i zrobię wałeczek, będzie piękny przez cały rok
Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 10:23, 07 lut 2012

Do góry
Roże sadzone jesienią obsypujemy wysoko robiąc kopczyk

Róże przy ścianie sadzimy pochyło i obsypujemy na zimę ziemią lub kompostem. górę chronimy słomą.

Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 10:22, 07 lut 2012

Do góry
Kopczyk z ziemi

Róże pnące dodatkowo możemy osłonić matą słomianą

Róże osłonięte stroiszem iglastym

Jak ciąć róże? Cięcie róż 10:10, 07 lut 2012

Do góry
O cięciu róz dużo informacji znajdziecie w środku tego artykułu

Wiosenne cięcie w ogrodzie

Róża "Cava"
Wyjazd na Chelsea Flower Show w maju 2012 09:28, 07 lut 2012

Do góry

Sebciu, muszę skorygować, na mój osobisty wniosek zamiast Davida Austina mamy Wollerton
Zapomniałeś haha, a tak Ci zależało na tym ogrodzie, zresztą mnie także.
Pogaduchy skowronków 09:27, 07 lut 2012

Do góry
Haniu, jak wczoraj pokazywali dla Ciebie minus 17 to myślę sobie, ho ho, Hania dostanie mróz dziś rankiem. Skoro nie było to tym lepiej
Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 09:15, 07 lut 2012

Do góry
Jak przygotować róże do zimy - nasz artykuł

W odpowiedzi na ten link spieszę z własnymi radami.

Dawno, dawno, jak nie było mody na ściółkowanie ogrodów korą, zawsze kopczykowałam róże ziemią. Najlepiej nie kopać jej z okolicy róży, bo tym samym odsłaniamy jej korzenie. Na wiosnę, przy rozgarnianiu kopczyków, nadmiar ziemi trzeba usunąć.

Potem, jak stosowałam korę, stwierdziłam, że fajnie - kora jest taka czysta, może zostać na rabacie i kłopot z głowy. Jednak kora nie ma takich właściwośći izolacyjnych jak ziemia. Z braku laku może być, ale najlepsza jest ziemia i kopczykujcie tylko ziemią lub kompostem.

W Anglii podpatrzyłam, że rabaty różane bardzo grubo (nawet 15-20 cm) są wysypane jakąś próchnicą (prawdopodobnie z obornika - taki puch porowaty) i to mi się bardzo podoba, róże mają idealnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies