Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

wanda7 12:46, 08 lut 2012

Elu, Bożenkę już pytałam, ale na razie zniknęła, a więc rozpytuję, gdzie mogę.
Elu, w cieniu to pewnie mi urosną wszystkie, ale przecież chodzi o kwiaty, prawda?
Ale wspominasz coś o pnącej. Zaraz muszę poszukać, bo to mnie zaciekawiło
Milka 12:56, 08 lut 2012

A u mnie Elu hortensja pnąca rośnie w słońcu. Kwitnie jak szalona i pięknie obrosła słup energetyczny ( nie mogłam na niego patrzeć). Teraz muszę ją pilnować, aby nie poszła za wysoko. Dołem dałam na słupie jakiś bluszcz pstrokaty
Elfik 13:01, 08 lut 2012

Irenko, ja też zauważyłam, że niektóre rośliny potrafią sobie upodobać takie miejsce, które wydawać by się mogło dla nich nieodpowiednie... Myślę, że u Ciebie jest ziemia zatrzymująca wilgoć. Pnąca suszy by nie zniosła.
Gardenarium 13:04, 08 lut 2012

wanda7 napisał(a)
Ja też się przymierzam do Limelight. Kupiłam jesienią Vanille Fraishe i tak mi się spodobała, że z nadejściem wiosny wyruszę po kolejne odmiany, Czy mogłabyś mi polecić jakąś hortensję z bukietowych, która najbardziej nadawałaby się do cienia?

Do pełnego cienia to nie ma idealnej odmiany, ale tak w ogóle z bukietowych to najbardziej niezawodna jest Limelight.

Instagram Ogrodowiska
wanda7 13:08, 08 lut 2012

No to bardzo się cieszę Danusiu, bo jakoś tak intuicyjnie ją właśnie wybrałam. Aż takiego pełnego cienia u siebie nie mam. Troszkę po południu tam słońce zagląda, a więc myślę, że będzie tej hortensji odpowiadać to stanowisko.
Milka 13:09, 08 lut 2012

Elfik napisał(a)
Irenko, ja też zauważyłam, że niektóre rośliny potrafią sobie upodobać takie miejsce, które wydawać by się mogło dla nich nieodpowiednie... Myślę, że u Ciebie jest ziemia zatrzymująca wilgoć. Pnąca suszy by nie zniosła.

Elfiku masz rację ma dołem okryte gałęzie, kamieniami i jakby deskami, to pewnie to
laurowisnia 13:48, 08 lut 2012

Elu, zwiedziłam Twój wesoły wątek i urocze zakola jakie w nim powstały. Z przyjemnością czytałam historię powstawania ogrodu, podziwiam ogrom pracy jaki w niego włożyłaś.
Poczytałam o walce z kretami, z którymi mam podobny problem i doświadczenia.
Pozdrawiam.
Krys 20:57, 08 lut 2012

Elfiku jest wątek o kapuście ozdobnej Wstaw tam zdjęcia swojej wspaniałej kapuchy
Elfik 20:11, 09 lut 2012

Agatko - dzięki, że i do mnie wpadłaś, i nie mówisz, ze jesteś rozczarowana... Bo ja w każdym ogrodzie zawsze uważnie czytam wstęp... I w wielu ogrodach początek jest dokładnie taki sam, jak u mnie: praca, praca, harówa... I dobrze, że potem ma co oko cieszyć...
Krysiu - zajrzę...

Chciałam Wam wszystkim wlać otuchę w serca i zameldować, że WIOSNA IDZIE!!!
Wiem to na pewno! A skąd? No bo Amiś zaczął się lenić!!!

Narcyzik Minnow
Sebek 20:24, 09 lut 2012

Piękna narcyz

Z jednej strony chcę śnieg na ferie, no ale z drugiej strony w zeszłe ferie już przeprowadzałem wiosenne grabienie trawnika i pierwsze prace