Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród wśród pól 23:16, 24 lis 2013

Do góry
Teren przed domem do zaplanowania przed wiosną

Jakieś pomysły jak to zmienić?
Zostać musi tylko drzewo (czeremcha).
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:52, 24 lis 2013

Do góry
I takie przymiarki

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:26, 24 lis 2013

Do góry
Od tamtej pory minęło 7 lat. Rośliny są bujne, niektóre zostały wymienione (bo marzły, bo brzydkie). Były powodzie i inne trudne sytuacje. Wymieniłam mostek. Są zresztą dwa, kompletnie różne, pokażę przy innej okazji.
W zależności od pory roku rabaty nad strumykiem zmieniają wygląd, ale z pewnością jest on charakterystycznym elementem ogrodu i jego ozdobą. Wiosną - kaczeńce, latem - hosty, jesienią suche kwiaty języczek...
Jeśli macie taki rów u siebie - warto nadać mu nowe oblicze!

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:24, 24 lis 2013

Do góry
Gosia, a co powiesz na to?

Choroby trawnika 22:22, 24 lis 2013

Do góry
Witam i proszę o wskazówki co do dalszego postępowania.
Właśnie pojawiło mi się coś takiego na trawniku, na razie kilka miejsc. Na pierwszy rzut oka - grzybnia. Trawnik jest o tej porze roku prawie cały czas w cieniu, przyznaję się bez bicia, że niekoszony od dawna. Ziemia u mnie słabiutka, ale był nawożony wiosną potem w lipcu i sierpniu

Czy zastosować jakiś fungicyd? No i wreszcie chyba go skoszę mimo, że wciąż mokry - ściana lasu nie dopuszcza do nas słońca.
Ogród zapachów u Jasi 22:14, 24 lis 2013

Do góry
Poziomka napisał(a)

Mirko irys kupiłam w Anglii, był to bardzo korzystny zakup . Kupiłam 3 doniczki z irysami o kwiatach białych, różowych i niebieskich. Już w kraju otrzymałam od jednego z uczestników wycieczki siewki irysów , lecz w tym roku jeszcze nie zakwitły. Jestem bardzo ciekawa tych kwiatów.

Przy łączeniu roślin kwitnących na biało problemem jest głównie to jakie to są odcienie bieli .
Róża Mme Hardy kwitnie zdecydowanie krócej od clematisa, u mnie kochają ją wszystkie szkodniki,
ma bardzo ładny zielony pąk.

Pozdrawiam Jasia

Jasiu dziękuję za zestawienie róży i powojnika - dobrze że zwracasz mi uwagę że nie łatwo polączyć odcienie bieli to prawda nie pomyślałam i chyba to zestawienie nie jest najlepsze.
Zła wiadomość że tą róże kochają szkodniki - tego nie lubimy - ale jak się dziwić szkodnikom skoro taka cudna, przemyślę moje zestawienie

i jeszcze jedno - masz cierpliwość do irysów - też jestem ciekawa co Ci wyrośnie
posadziłaś cebulowe?
ogrodoweimpresjejolki 22:13, 24 lis 2013

Do góry
No i nic nowego Wam dziś nie pokaże z ogrodu, bo się rozpadało zanim dotarłam do ogródka
I na dodatek wieje zimny wiatr. Znowu coś przyniesie ...

Haniu, dziękuje za wierszyk, ale ja dziś po południu nie w skowronkach, ale okutana szalikiem z rękawiczkami na dłoniach. W dodatku za brak czapki dostałam ochran

Przy takiej pogodzie pozostaje domowe zacisze

Może już czas na pierniczki i kruche ciasteczka ?
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:12, 24 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Prześliczna ta biała róża. Jak wszystkie zresztą, które pokazujesz. Pozdrawiam.

Dziękuję, pozdrawiam
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:10, 24 lis 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Jak zwykle byłam na śniadaniu w ZC.
Jak zwykle nie wyszłam z pustymi ręcami.
Kupiłam chryzantemki i więcej dyń.
Uwielbiam tegoroczną jesień...

Jak cudnie!!!
W tym samym czasie, kiedy napisałas mi komentarz, ja pisałam u Ciebie
masz niesamowite poczucie estetyki, które mi się bardzo podoba
pięknu taras, czy jest to drewno czy kompozyt?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:08, 24 lis 2013

Do góry
Pozdrawiam, dzięki za tyle miłych słów w moim wątku.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:06, 24 lis 2013

Do góry
Chciałam, żeby słychać było plusk wody (w pobliżu jest taras). Fachowcy zrobili więc małą fontanienkę. Między ustawionymi głazami ukryty jest wypływ wody, która pluszcze na kamieniach.

Tak to wyglądało na początku. Głazy wyglądały zbyt dramatycznie, jak na mój gust, ale z czasem rośliny się rozrosły i kamienie przestały dominować, zmieniły się proporcje.

Co do oczekiwanego dźwięku, wyszło bardzo dobrze. Efekt jest bardzo przyjemny, ale ponieważ to rów melioracyjny - woda niesie muł i różne brudy. Więc pompa (zanurzona w wiadrze, zakopanym w dnie rowu pod mostkiem) się zamula. I trzeba ją czyścić , z różną częstotliwością. Piszę o tym, bo trzeba się z tym liczyć, ale ja nie żałuję, uważam ,że warto.

Tu akurat fontanna nie jest włączona

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:05, 24 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzisiaj taki leniwy dzień, mżawka, bez słońca tylko siedzieć w domku i sobie dogadzać, z balkonu uchwyciłam mewę, w locie się nie udało bo za szybko latają jedno tylko takie słabo widocznea 2 na kominie

Aniu, nie wiedziałam, że mewy tak daleko od morza sie wypuszczają,,,
Róże masz wszystkie śliczne
W cieniu - zacieniona 22:05, 24 lis 2013

Do góry
...i tak się bawię...siedzą w doniczkach już dwa tyg.,...dla mnie to eksperyment...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:04, 24 lis 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

ech tutaj gdzie pas kory w projekcie mam cisy ale ciągle myślę....

Pięknie!
przyszłam się ujawnić, jako stała obserwatorka Twojego wątku
masz jeden z moich ulubionych ogrodów na tym forum, widać, że to Twoja pasja
Ogród Margoth 22:03, 24 lis 2013

Do góry

Ogród Margoth 21:54, 24 lis 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:51, 24 lis 2013

Do góry
Alem się opisała.. wiec reszcie tylko ręką pomacham na dobranoc.. limit literek wyczerpany
Rok temu, a nawet 2 dni później, tak mi jeszcze róże kwitły, a w tym ani jeden kwiatek ..

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 21:49, 24 lis 2013

Do góry
Witam !
W moim ogrodzie jest rów melioracyjny, którym czasem płynie więcej, czasem mniej wody.
Początkowo był to po prostu rów zarośnięty chwastami. Odkąd zdecydowałam się zagospodarować jego brzegi, nazywam go strumykiem - o wiele ładniej to brzmi !
Co prawda widziałam,że Betka świetnie sobie poradziła ze swoim rowem, ale może i moje doświadczenia komuś się przydadzą.
Tak to wyglądało...Ta część rowu była dość płaska.

W 2006 r. zaczęły się prace - brzegi oczyszczono i wyrównano. Na tym etapie skorzystałam z pomocy fachowców, bałam się,że sama nie poradzę sobie z "pracami inżynieryjnymi" - tarasy i umocnienie brzegów (dom jest 3 metry od wody) oraz wykonanie fontanienki.

Wykorzystałam podkłady kolejowe, ułożone nieregularnie, aby linia brzegowa była nieco złamana.
Wzmacniały też niewielkie tarasy na różnych poziomach. Wykończenie stanowiły głazy i kamienie.

Zauważacie na pewno czarną włókninę - odradzam jej stosowanie ! Przerasta korzeniami i utrudnia prace pielęgnacyjne oraz wszelkie zmiany. Usunięcie jej po kilku latach to koszmar!
Bardzo żałuję,że ją położyłam. Teraz w większości już ją wydarłam.

Na tym zdjęciu widać żwir. Wydawało się to być fajnym i naturalnym uzupełnieniem. Niestety, nie sprawdziło się zupełnie!
Ładnie wyglądało to przez pierwsze lato. A potem , jak kopciuszek, wybierałam niezliczone igły z rosnących nad wodą sosen, i listeczki i inne drobiażdżki. W kucki na stromym miejscami zboczu, możecie się domyślić, co mruczałam pod nosem...

Pojawiły się pierwsze roślinki. Male i oczywiście obsadziłam tylko część brzegów, bo , jak to zwykle bywa, skończyła się kasa.
Od tamtej pory dosadziłam mnóstwo innych roślin, ale wiele z tamtych zostało i są teraz bardzo dorodne.

Ogród Margoth 21:41, 24 lis 2013

Do góry
Jesiennie...

Ogród u stóp klasztoru 21:39, 24 lis 2013

Do góry
PANIPRZYRODA -----Mariolu poidełko to jeden z wielu pięknych prezentów od moich kochanych
ogrodowiskowych gości .tak jest żeliwne i zgodnie z przeznaczeniem ptaki chętnie
na nim przysiadują .

GRUPATRYMAJĄCA-----Agnieszka -przytulina u mnie jest kompletnie bezproblemowa i bezobslugowa . na wiosne wyczesuję stare sianko drapakami do liści ( takie grabie druciane) i to tyle . dałam jej u mnie dużo swobody , bo ją po prostu uwielbiam , zwłaszcza na wiosnę jak wygląda jak biała łąka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies