Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Początki w Kruklandii 13:25, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Jakiś foch był?

No coś Ty!

Niespodziankę miałam zrobić ale nie wyszło
hehe
Początki w Kruklandii 13:24, 02 lut 2015

Do góry
Jakiś foch był?
Makowo na Kociewiu 13:17, 02 lut 2015

Do góry
Tak się dopytuję i przyglądam i przyglądam, bo niwaka tam gdzie jest całkiem dobrze wygląda (pomimo, iż niespecjalnie lubię niwaki oraz sine iglaki).
Coś fajnego dzieje się na tle ściany.
O wiele bardziej mi tam pasuje niwaka niż ten zwalisty stożek z coniki. Wydaje mi się, że to on głównie powinien być obiektem przemyśleń.
Może zostaw niwakę, daj jej coś fajnego na dół, a różanki zrób po bokach? Bo wiesz, różanka zimą też zbyt piękna nie jest.
Ogród w cieniu brzozy 11:31, 02 lut 2015

Do góry
Tess, dzięki, ale wiesz jak to jest z tą perspektywą, nie zawsze udana, albo nie pełna, albo coś wchodzi w kadr, ale proszę jeszcze raz to samo miejsce tylko trochę później.

Tutaj w drugą stronę. Kamienie przy ścieżce pomagają nie niszczyć roślin przy przeciąganiu węża do podlewania.

Trochę z boku. Tam gdzie mata rośnie z tyłu już żywopłot z grabu.

I taka krótka perspektywa.
Ogród Mirelli 10:36, 02 lut 2015

Do góry
Dlatego sądzę, że jeszcze za wcześnie w Twoim przypadku na wytycznie rabat, czy inne decyzje co do ogrodu.
Nie spiesz się, Mirelko.
Masz fart, że tak wcześnie trafiłaś na O. Masz wielką szansę stworzyć u siebie piękny ogród.
Ale najpierw się poprzyglądaj, zobacz, co Ci się podoba (najpierw będzie Ci się podobać prawie wszystko).

A podobał Ci się ogród Przemka?
Makowo na Kociewiu 10:22, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Musiałam sobie przybliżyć plany
Pytałam o zimowe zdjęcia, bo zimą niwaka jest niewątpliwie ozdobą tego miejsca - widać go (w pozostałych okresach zresztą też).
Brakuje mi - zanim opowiem się za lub przeciw - informacji, co planujesz w miejscu niwaki?

Rabata ma być z krwi i kości różanką z trawami i bukszpanami. Czyli w miejsce niwaka, dziwaka będzie prawdopodobnie posadzone ML i myślałam o kulce ale nie mam sprecyzowanych planów. Po prostu Niwaki z różami mi kompletnie nie konweniuje a na tle ekranu z tuj sam jeden będzie dobrze wyglądał ...chyba
Ogród Mirelli 09:56, 02 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję za linki. Oglądam, czytam i notuję.

Proszę o pomoc. Zabieram się do wytyczenia moich dwóch rabat.
Pytanie: skoro mam w ogrodzie założone rabaty proste linie, to myślę, żeby zachować spójność rabaty do wytyczenia też powinny mieć proste linie? Czy mogą być wijące?

Kolejne pytanie: czy na rabatach wytyczonych prostymi liniami sądzi się rośliny tylko w rzędach, czy mogą być nasadzenia np. okrągłe klomby?

Zdjęcia rabat wytyczonych i do wytyczenia są na 1 i 2 stronie.

Co do zasady albo tylko linie proste, albo tylko wijące.
Ale jest na O. ogród, który mnie wbił w fotel i szczęki długo szukałam, który ma w przedogródku linie proste, a z tyły - już nie.
To ten ogród.
tyły
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=58

przedogródek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=61

Radzę - przeczytaj ten wątek, bardzo pouczający, instruktażowy wręcz jest (ale nie nudny, o nie!)

Jak sadzić na prostych rabatach? Niekoniecznie w linii, Madżenka sadzi w trójkąty i plamy a ma prostokątne rabaty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2583-wizytowka-kiedys-bedzie-tumadzenie-ogrodnika

podobnie Gusiarz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=2
Makowo na Kociewiu 09:39, 02 lut 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Jeśli chodzi o moje przemyślenia "Czacha dymi" to będzie kilka znaczących przenosin.
1. Borówki będą przeniesione obok placyku żwirowego.
2. Na miejsce borówek będą posadzone chyba Hortensje Vanilia Frise i żólte trawki?
3 Pod Brzozą zostaną kulki bukszpanowe ale wsadzę do nich najprawdopodobniej kożuch z trzmieliny
4. Wszystkie topiary spod Hortensji limelight będą wykopane i znajdą się tuż obok w kompozycji z kulami tujowymi.
5. Pod hortensjami bedzie tylko bukszpanowy żywopłot ale może być też z lawendowy.
6. Czerwone żurawki i berberysy z rabaty z Limkami będą przeniesione na wierzbową.
7. Bonsai będzie przeniesiony na miejsce róży LO,
8 róża będzie przesadzona na miejsce różaneczników ze strony trzmielin na pniu.
9.Różaneczniki pójdą na borówkową
uuuff co zrobie z wolnym miejscem po bonsaju tego jeszcze nie wiem ale to "różanka" Makowa więc chyba wiecie co
Musiałam to zapisać...kiedy plany się zmienią ???
Bonsai stąd zniknie

i będzie rósł na tle tuj tam gdzie jest pylon z LO

Musiałam sobie przybliżyć plany
Pytałam o zimowe zdjęcia, bo zimą niwaka jest niewątpliwie ozdobą tego miejsca - widać go (w pozostałych okresach zresztą też).
Brakuje mi - zanim opowiem się za lub przeciw - informacji, co planujesz w miejscu niwaki?
Makowo na Kociewiu 09:02, 02 lut 2015

Do góry
Tess Kasiu, czy możesz dać zimowe (chętnie też bezśnieżne) zdjecie rabaty z niwaką?

W tej chwili nie mogę znaleźć innych zdjęć - wiosna 2014

i późne lato nie przystrzyżony
Makowo na Kociewiu 08:44, 02 lut 2015

Do góry
Kasiu, czy możesz dać zimowe (chętnie też bezśnieżne) zdjecie rabaty z niwaką?
Witam Ciepło 22:10, 01 lut 2015

Do góry
Witaj, Jurku z Warszawy
Nomenklatura ogrodnicza 22:03, 01 lut 2015

Do góry
Zbyszku, popieram.
Zdecydowanie mniej mi przeszkadzają limki, rodki, misie, niż błędy ortograficzne.
Czasem aż zęby bolą

Parafrazujac zatem
Mam gorącą prośbę jako uczestniczka Ogrodowiska i proponuję gorąco na forum ogrodniczym jakby nie było - znanym i szanowanym - używać poprawnej polszczyzny, w szczególności w zakresie ortografii.
Tym bardziej, że mamy tu stosowne narzędzie, by eliminować błędy. Pomoże każdemu, kto nie zdołał nauczyć się ortografii.
Dla odmiany czas na zmiany... 21:07, 01 lut 2015

Do góry
Super pomysł i rewelacyjne wykonanie!!!
Zapach ziemi 19:59, 01 lut 2015

Do góry
Agnieszko, wiosna za pasem
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 19:51, 01 lut 2015

Do góry
Musiałam sobie wygooglać tego cyprysika Ivonne

Mam jednak taką uwagę - ogród powinien tworzyć pewną spójną całość.
Jeśli cały jeden bok będzie miał żółtą ścianę, to czy to będzie dobrze wyglądało?
Nie krytykuję, zastanawiamm się tylko. Bo doświadczenia duzego w planowaniu nie mam.
Ogród niby nowoczesny ale... 18:44, 01 lut 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Mając taki ogród nie mow mi, że nie lubisz się wyróżniać Myślę, ze cycki są przereklamowane ogólnie a Natalii... bez komentarza
Mam nadzieję, ze dla Kamila ta nauka nie pójdzie w las...

Nie lubię się wyróżniać jako Ja. Czyli żadnych ekstrawaganckich ubrań. Ale już moje otoczenie to co innego

makkasia napisał(a)
Nogi pokazać siedząc na trybunach trochę trudno, no chyba, że trzaśniesz kankana albo za te z pomponami będziesz robić

Kankana...nie dam rady bo wczoraj byłam na wiejskiej zabawie i nogi bolą i posiniaczone są - jakiś mocno tańcujący pan mi siniaka nabił

Rench napisał(a)
Jaka to zima,chcesz być celebrytką,czy nie ?
Jaka zima?! A zaraz Ci pokaże jaka! Celebrytką być nie chcę...nie nadaję się...trema bym nie zżarła

Tess napisał(a)

To ta hala nieogrzewana jest?

Tess...jest zima i tego się trzymajmy
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:18, 01 lut 2015

Do góry
W szpalerze to jednak powinna być jedna odmiana hortensji.
Jakbyś robiła kilka rabat, mogłabyć mieć różne odmiany.

Moźe odpowiedz sobie, co miałoby być na pozostałych 2 stronach ogrodu.
To moze pomóc w podjęciu decyzji.
Rododendronowy ogród II. 18:13, 01 lut 2015

Do góry
Bozenko, to bardzo miłe, że do mnie zaglądasz.

Dziękuję

Ale proszę - nie męcz oczu.

Specjalnie nie piszę u Ciebie, żebyś nie musiała czytać, rewizytować i odpisywać.

Nie odpowiadaj na ten post.

Jak się coś istotnego wydarzy, to Cię powiadomię, obiecuję

Buziam

W Gąszczu u Tess 17:00, 01 lut 2015

Do góry

Cieszę się, że w ten sposób mogę pomagać innym

Jak to robię? Słucham rad Danusi
Danusia radzi korzystać z wyszukiwarki. Wpisałam "wrzosowisko", zaznaczam "pokaż posty" i wyskakują wszystkie ochy i achy, czyli: "cudne wrzosowisko", "bajeczne wrzosowisko", "Kondziu, rewelacyjne to wrzosowisko" (cytaty przykładowe, niekoniecznie identyczne z faktycznymi). Wystarczy wejść w taki post, i już się jest we właściwym wątku, czasem tylko trzeba cofnąć się kilka stron przez ochy i achy, do samego wrzosowiska

Powodzenia w szukaniu A "chodzenie za mną" bardzo mi pochlebia
Borówcowy raj 16:11, 01 lut 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
A teraz krótkie przed i po. Jak wlecę w ogród, to tak szybko przy komputerze nie usiądę . Najpierw z tyłu. Iglakowy i dereniowo-pożerający ławkę koszmarek. Jak ja mogłam coś takiego wymyślić? Bardzo się zastanawiam, bo myślenia przy tym chyba nie było:

Potem zaczęłam wyrzucać to, co nieładne i formować to, co żal było wyrzucić:

Dosadzone królowe hortensje i oby były równe w tym roku:

Miejsce ławki zajęły zupełnie inne nasadzenia, ale na razie nie ma co pokazywać.

WOW!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies