Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 12:52, 27 sie 2017

Do góry
Zieloniutka

Wydaje się, że grunt jest zbyt mokry i obie brzozy dostały zgorzeli kory, a powyżej być może to rak. W takich zbyt zawilgoconych miejscach można sadzić olchy, brzoza lubi suchsze stanowiska.

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 12:18, 27 sie 2017

Do góry
Na jednej z moich brzóz doorenbos zauważyłam delikatne pęknięcia plus miękki korę w jednym miejscu. Na zdjęciu jest już ten kawałek usunięty.
Brzozy są młode. Rozumiem, że ta brzoza jest do usunięcia?
Jednak one są posadzone dwie w jednym dołku i zastanawia mnie jak to zrobić.
Wyciąć czy jednak jakoś wyszarpać tą chorą brzozę kosztem korzeni tej drugiej.
Zastanawia mnie co może być przyczyną i jak ewentualnie inne brzozy zabezpieczyć.

Ogród z wilkiem zamkn. 07:15, 27 sie 2017

Do góry
Ognisko wylądowało na miejscu przesadzonej brzozy ( przynajmniej na razie )

Z powodu braku wykonawcy i braku innych rzeczy domek narzędziowy i ścieżka zostaje w planach przyszłościowych , teraz będzie trawa jak odrośnie
Czy można zrobić areacje trawnika teraz jeszcze ?

Na zielonej... trawce :) 12:10, 26 sie 2017

Do góry
Dziękuję Angelika za info odnośnie brzozy i carexa W tym roku nigdzie nie mogłam stacjonarnie zdobyć evergold stąd zakup everillo. Wydawały się podobne, niestety tak nie jest. Podobny problem mam z brzozą. Wydzwaniam po Krakowie i okolicach i nie ma na takim wysokim pniu jak mi pasuje. Czy ty swoje tak uformowałaś czy może od razu miały taki goły pień?
Ogród pod lasem 10:45, 26 sie 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Jeśli masz cień od liściastych, to syberyjskie mogą dać radę - bo wczesną wiosną nie będzie jeszcze bardzo cieniście. Tak myślę.

No przecież Ci proponowałam jak byłaś u mnie. Mam nasadzonkowane...

Mam mieszane, dęby, sosny i brzozy, ale tamten kąt jest dość mocno zacieniony.

A o hortkach nie pamiętam, byłam u Ciebie w takim amoku, że wiesz
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 09:33, 26 sie 2017

Do góry
Tak to brzozy, w wątku trzeba ew. doczytać lub dopytać czy one zwykłe czy szlachetne.
Ptasi gaj 09:06, 26 sie 2017

Do góry
anek napisał(a)
Witaj Elu! Dzięki za miłe przywitanie na forum. Ja jestem zachwycona Twoimi brzózkami, na początku Twojego wątku umieściłaś pięne jesienne ich ujęcie, a ja mam bzika na punkcie brzózek. Ostatnio sobie namalowałam o takie

Dzieki ze przybylas na moj watek. Brzozy sa cudowne, jedyny mankament to jesienne liscie ktore spadaja i nasiona ktore wszedzie kielkuja. Nasionka sa wszedobylskie nawet w fugach miedzy kostka.
Teraz pora ich wyrzstania maja 10 cm.
Nastepnie sypia mi do oczka liscmi i rozciagam siatke na oczko.
Poza tym daja cudowny cien i szelest lisci. Wiosenne listechki bajeczne.

Malujesz to cudowne zajecie. Obraz juz jesien u podnoza brzoz rosna wrzosy piekny. Kiedys dawno temu duzo malowałam, teraz maluje roslinami na ziemi wiec wychodzi tak jak wychodzi.

Mam obraz z brzozka zrobie fote to pokaze.
Wśród brzóz i dębów 00:08, 26 sie 2017

Do góry
Aniu, piękny obraz namalowałaś i już sobie wyobrażam jaki piękny ogród stworzy tak uzdolniona plastycznie osoba. Też kocham brzozy i choć opinie na ich temat są podzielone, to ja za ich urodę gotowa jestem wybaczyć im ich wszystkie wady.
Ogród Mirelli 22:19, 25 sie 2017

Do góry
Ania Anusia pewnie na targach się okupisz w rośliny
O te brzozy pytałam, bo nigdy nie wiadomo w jakim stanie przyślą rośliny. Ciekawa jestem Twoich brzóz
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 20:40, 25 sie 2017

Do góry
Te drzewa poza wiśniami, które widać w oddali co brzozy?

AngelikaX napisał(a)
A proszę

Zielona przestrzeń 20:00, 25 sie 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Cześć, przyszłam od Angeli zobaczyć co dostałaś. Sadzenia nie zazdroszczę, ale efekt na pewno przyjdę zobaczyć. Będzie mega! Ładny masz ogród. I widzę brzozy, które uwielbiam.
Pozdrawiam.

Brzozy to maja miłość
Zielona przestrzeń 19:41, 25 sie 2017

Do góry
Cześć, przyszłam od Angeli zobaczyć co dostałaś. Sadzenia nie zazdroszczę, ale efekt na pewno przyjdę zobaczyć. Będzie mega! Ładny masz ogród. I widzę brzozy, które uwielbiam.
Pozdrawiam.
Na zielonej... trawce :) 12:49, 25 sie 2017

Do góry
Kaska napisał(a)

Angelika ogród Twój ma 4 lata?
Pełny podziw.To musiałaś już spore rośliny sadzić by był taki efekt
Podziwiam za niesamowity porządek i ład.Na pewno sporo czasu poświęcasz by tak wyglądał.Jest wręcz idealny
Ja chyba jakaś nieudolna bo mi na wszystko zawsze brakuje czasu.Jak wy dziewczyny to robicie?

Część miałam z ogrodu przed rewolucją np. serby i srebrne świerki - także one starsze... a tak to 4 lata wsio.... brzozy np. duże kupiłam bo mniejszych nie było

Nie siedze bardzo dużo w ogrodzie, wiadomo początek sezonu tak, bo ogarnąc wszystko trzeba po zimie, potem cięcie a poza tym koszę trawnik dwa razy w tygodniu, popielę trochę przytnę kanty i tyle
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 07:19, 25 sie 2017

Do góry
Napasłam oczy o poranku
Pięknie!

Miskant ferner osten ładnie się wcina w obraz.
I pięknie się komponuje.

Czy brzozy masz zwykłe, czy to jakaś odmiana?
Ogród Mirelli 22:33, 24 sie 2017

Do góry
Tak będę miała brzozy Zamówione na alegro, mają przysłać w ciągu 5 dni. Sadzonki dwu letnie ok 130 cm. Zobaczymy jakie będą w rzeczywistości.
Ogród Mirelli 22:04, 24 sie 2017

Do góry
Ania mam koncepcję może nie najlepszą, ale innego rozwiązania nie widzę.
Krzaczorów musiałam się pozbyć, wielkie urosły i mali efektowne. Wiesz jak to jest na początku sadzi się wszystko byle coś mieć.
Ja osłonięta jestem, a raczej będę jak tujki urosną.

Będziesz miała brzozy super. Koniecznie wstaw ich fotki
Między brzozami 21:40, 24 sie 2017

Do góry
Ale tu dyskusja się rozwinęła Witaj Sylwio i Asiu szkoda ze nie widzicie mojego banana na buzi z radości że wszyscy jesteście A teraz należny się kilka słów wyjaśnień co do planu i stylu ogrodu.

Cała działka ma niecałe 1200 m2 razem z domem i podjazdem, część za domem to około 750 m2. W miejscu gdzie teraz jest "baza" marzyła mi się mała altanka, taka samotnia a domek dla dzieci miał być w tym niepodpisanym kółku koło warzywnika (kółko ma 5 m średnicy), ale ponieważ miedzy brzozami był jedyny cień na działce oddałam miejsce dzieciom (na razie ). Za to w miejscu kółka wymyśliłam sobie oczko albo sadzawkę tylko nie wiem kiedy ją wykopie.

Trawnik górny miedzy baza a żółtym kołkiem ma 9 m średnicy, myślałam zostawić jako łąkę ale dopiero jak skończe robić rabaty, na razie jest trawnik z huśtawką dla dzieci. Tarasu jeszcze nie ma, może w przyszłym roku coś się uda z nim zrobić ale mniej więcej będzie tak wglądał. W trawniku przy tarasie w miejscach za przerywana linią chciałabym posadzić krokusy w trawie.

Styl ogrodu hmm… myślę podzielić a 2 może 3 części ponieważ sama nie mogę się zdecydować. Podobają mi się ogrody nowoczesne całe w zieleni i trawach ale z drugiej strony dzika łąka zapiera dech. Dlatego wymyśliłam że cześć bardziej oddalona od domu będzie miała charakter bardziej naturalny i wpisze się troche w krajobraz z jarzębinami, jabłonkami i brzozami. Części bliżej domu chciałabym nadać charakter trochę bardziej "poukładany" ale tez wpisujący się w krajobraz. Przed domem trochę elegancji, a w warzywniku nowoczesność w skrzyniach i liniach prostych.

Co do żywopłotu to myślałam o nieformowanym, jak Asia zauważyła myślę ze bardziej będzie tu taki pasował i raczej nie miał być to stricte żywopłot tylko rabaty w kompozycjach spełniające funkcje osłony od wiatru, bo te u nas są dosyć mocne. Ze względu na ograniczona ilość miejsca myślałam żeby na rabacie pod płotem od strony zachodniej ( tą którą obecnie muszę przerobi) znalazły się drzewa niewysokie ( tak do 10 m wysokości), a pomiedzy trawnikami krzewy do 2-3 m. no i gdzies przydałoby się jakie wieksze drzewo dla rownowagi brzóz, choc nie wiem czy brzozy zostawic wszystkie czymoze jednak troche ich ilosc zmniejszyc. Za płotem jest łąka sąsiada i raczej długo będzie jeszcze łąką.
jak mi sie uda to poniżej wstawie link do zdjecia z zywoplotem o jakim myślę żywopłot oo udało się to jeszcze jeden link zywopłot 2
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:38, 24 sie 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Aniu, dzięki za wizytę Piękne ujęcia Pozdrawiam

To ja dziękuję za przyjęcie naszej trójki Było naprawdę przyjemnie. Natchniona Waszym ogrodem zamówiłam dwie nowe rośliny a mianowicie drzewka. Dwie brzozy pożyteczne Dorembos. To kolejny element na przysłonięcie się nieco od sąsiadów.
Ogród Mirelli 18:28, 24 sie 2017

Do góry
Mirella widzę, że zmieniasz rabatę. Tak lepiej poczekaj i na spokojnie podejdż do sprawy. Czasami czas jest dobrym sprzymierzeńcem w tej kwestii. Ty wcinasz a ja się przysłaniam drzewkami. Wczoraj e-m zamówił dwie brzozy pożyteczne Dorembos.
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:02, 24 sie 2017

Do góry
Syla napisał(a)

Cisy to moja ukochana roślina .... Kiedyś dawno dawno temu u mojego kuzyna rósł piękny żywopłot cisowy a ja na jego widok dostawałam ślinotoku .... Nadeszły czasy , że i ja sobie na takowy mogłam pozwolić ...

Drzewa wymagają cięcia .... tylko brzozy jeszcze nie ruszone , kombinuję jak je ogarnąć aby nie straciły fasonu ... Tulipanowiec i klon tnę w kształcie stożka , choiny których nie cierpię a mam, również tnę w stożki , reszta to koła .... Stanowczo za dużo

Aaa, nie cierpisz _ciąć_ choin. A ja zrozumiałam, że nie cierpisz choin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies