Czerwone - to berberysy kolumnowe, zielone - liliowce, z przodu roślinki o innej fakturze, mogą być byliny, do tego stipa i jeżówki
A jakbyś chciała, to możesz tam dodać kulki .
Śnieg spadł i mróz zelżał ale to wiesz
Stipa na pewno nie da rady więc trzeba je będzie siać.
Ja podziwiam Twoje plany wysiewów ...a po plonach w Twoim warzywniku widać, ze masz rękę
odpozdrawiam
Nie umiem tak rysować. Ale zielone - to cis nisko cięty przy tarasie.
Zmiekczy linię tarasu. Potem fioletowe - to lawenda, a różowe - to róże. Wszystko po łuku z wydzieloną rabatą. Można podsadzić kilka trawek, np. stipa. Ładny widok, pachnie, ...
Co ty na to?
Moje must have to wszystkie Carexy (chyba dam sobie jeszcze rok aby stwierdzić czy coś przebije carex morrovi variegata lub Evergold lub montana) i kultowe miskanty gracillimus i morning light. Stipa zbyt kapryśna ale piekna. Czekam na kolejny sezon seslerii (mam je dopiero od roku ) aby je podsumować.
Uwielbiam rozplenice ale za pózno starują i czesto te najmniejsze małe wypadają. Zdecydowanie minus ma molinia.... I strictusy za pokroj gdy sie starzeją. Dlatego ciagle je przesadzam
Tymczasem poświęciłam chwilę na zaplanowanie rabaty wzdłuż płotu i rabaty trawiastej. Wiem, że nie będzie to wyglądało jak na obrazku, ale wstępny zarys jest.
Wzdłuż płotu są już posadzone graby. Do nich dosadzę hortensje. Zdecydowałam się na Polar Bear i Magical Moonlight. Przed nimi jakieś trawki, pewnie stipa.
Na trawiastej rosną 3 brzozy, do nich dosadzę 3 miskanty, nie chcę, żeby były bardzo wysokie, zastanawiam się nad odmianą, może malepartus?
Poza tym rozplenice, stipa, werbena, rozchodnik, krwawnik, itp. Wydaje mi się, że ta rabata będzie ładna nie wcześniej niż w lipcu, przydało by się coś jeszcze co będzie jej dodawać urody wiosną.
Dzięki Iwonka
Napisz mi jeszcze proszę czy ta stipa to się kładzie czy zawsze była u Ciebie taka fajna sterczącą? Jaka na oko była wysoka?
Ciekawe czy przezimuje.
Ja dostałam nasiona stipy od Ewuni, pierwszy raz będę miała, mam wobec niej ogromne plany
Czytałam, że będziesz podejmować taką próbę, pewnie wyjdzie wcześniej niż z siewu.
Ja w garażu trzymam Vertigo i dwie trawki Uncinia Rubra, mam nadzieję, że tych roślin nie uśmiercę, bo w zeszłym roku po takim garażowaniu za szybko wyniosłam do hartowania klonika palmowego i nie przeżył.
Ja werbenę będę sadzonkować w tym roku. miałam sadzonkę od Małej Mi i o miesiąc szybciej wystartowała. Zdążyłam przed mrozami zabrać 5 krzaczków do domu.
Niesamowicie się stipa i szałwia rozrosły
Masz rację Karolu bez Ogrodowiska ciężko by było przetrwać nam miłującym ogrody zimę
Nigdy nie wysiewałam nic w domu, a w tym roku będzie stipa, ciekawa jestem czy to też mi przyniesie radość