Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:13, 04 lut 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Wow to odważni jesteście. Ja w życiu bym się nie podjęla sama budować Ale pewnie satysfakcję, mimo wszystko, macie ogromną.

Z perspektywy czasu satysfakcję mamy, ale więcej takiego heroicznego trudu byśmy nie podjęli.
Teraz mam tak z ogrodem, niby satysfakcja wielka, że wlakę z chwatami zaczynam wygrywać ale ile mnie to wysiłku fizycznego i bólu kręgosłupa kosztuje
A gdyby tak człowiek w Lotto wygrał poprosił by Gardenarium o piękny projekcik i w dwa tygodnie takie cudeńko by powstało. A tak to latami te kule będę cięła, aby w ogole przypominało bukszpana i nocami będę wzdychać do ogrodu Danusi......
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 22:51, 04 lut 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Tutaj Rh i przód ok, nawet ten ekranik z cisa by się zmieścił, no całkiem moje klimaty, stożek moim zdaniem z kulkami nie wejdzie. Ale bardzo mi się podoba bo to całkiem "moje klimaty"

kaisog1 napisał(a)
A to jeszcze jedno

A tutaj jakby ten ekran zrobić z 5 a nie z 3 cisów i przesunąć na ścianę na prawo od kul? A w 3 kule dorzucić kulę na pniu z cisa? A pod oknem 5 traw nie za wysokich?
Morning Light?
ZMIANY 22:30, 04 lut 2012

Do góry
ponentasi napisał(a)

Na mapce przy świerkach zaznaczyłam linię rabaty jaką chcę zrobić ale coś mi to nieładnie wyszło. nie wiem czy robić faliście, czy kanty. Chcę połączyć to razem z tą rabatą co jest karpa, tylko zostawić te dwa koła z sosnami na środku. Czy to dobry pomysł?

Jedno koło, a nawet niekoniecznie koło można zostawić ( to z lewej) a drugie bym zlikwidowała, przesadziła rośliny w rabatę. Linia na projekcie fajna jest. Nie warto włączać tak daleko oddalonej wyspy w rabatę bo zatracisz proporcje.

Za drugim oglądaniem spodobała mi się beczka z truskawkami.
Zmiany zmiany zmiany 22:25, 04 lut 2012

Do góry
Ja też zaglądam, wiem że odwiedzasz nas, ale pewnie mróz ścisnął i nie ma o czym pisać
Mały eden Ewy 22:23, 04 lut 2012

Do góry
Ciekawa jestem jak tam zima u Ciebie w ogrodzie i czy dużo śniegu?
Ania i róże i cała reszta :) 22:21, 04 lut 2012

Do góry
Pilnuję róży Ani i swojej, żeby miała dobrze, a tak naprawde to je podlaliśmy
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 22:17, 04 lut 2012

Do góry
U mnie w tym ogrodzie nie było perzu, ale pokazuję po prostu sposób docięcia brzegu. A walka z perzem w rabacie to całkiem inna " inszość ".
Ania i róże i cała reszta :) 22:16, 04 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielbiam to zdjęcie
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 22:16, 04 lut 2012

Do góry
Trzeba, ale jakoś też trzeba dociąć. Potem się wybiera, To tego perzu aż tak grubo na rabatach?
Borówcowy raj 21:47, 04 lut 2012

Do góry
Danusiu, dziękuję za propozycję przeniesienia do Naszych ogrodów. Nie myślałam, że mój ogród na to zasługuje.

Społeczność Ogrodowiska znalazłam dzięki Mai w ogrodzie w TVN Style w odcinku o Twoim ogrodzie. Kiedy zobaczyłam te topiary, zaczęłam szperać w sieci i znalazłam stronę Gardenarium. I dalej potoczyło się moje siedzenie 24h przy komputerze, zwłaszcza, że w nas dziś -15 stopni, a w grudniu jeszcze grzebałam w ziemi robiąc moim sprzętem podobnym do Twojego Bentleya równiutkie obrzeża trawnika. Jestem chora na tym punkcie, ale u mnie to kilometry tej roboty.

Dołączam jeszcze fotki ogrodu, będę je uzupełniać, kiedy nadejdzie wiosna i dalej w miarę zmian w ogrodzie, które planuję w związku z postawieniem garażu. Zgadzam się oczywiście na przeniesienie wątku, a nazwałabym go Borówcowy raj.

Podaj mi proszę wątki o cięciu jałowca Stricta na stożkowy topiar. Ja tnę go na taki okrągły stożek i jest zbyt duży, chciałabym żeby był bardziej szpiczasty. Czy mogę go tak ściąć, jeśli jest już tak ogromny? Będę wdzięczna za podpowiedź.

Iwcia, dziękuję za podpowiedź, co do Twojego wątku, przeczytałam go dokładnie i chyba zrobię placyk z drobnym żwirkiem połączony z maskującą wizjer szamba rabatą, inspirując się rabatkami żurawkowymi Danusi.

Kaisog1, zawsze marzyliśmy z mężem, żeby pójść do ogrodu i zerwawszy jabłko, czereśnię lub wiśnię zjeść owoc ze smakiem. Stworzyłam taki sad wzdłuż podjazdu w strefie żwiru. Wygląda to całkiem fajnie, jedynie mrówki robią szkody i "wyciągają" ziemię na wierzch powodując sianie chwastów i znowu moją robotę z pieleniem. Zawsze, gdzie wymyślę brak pielenia, przyroda sama powoduje, że muszę to robić. Trudno, nic na to nie poradzę.

Jestem szczęśliwa, że tu trafiłam. Tyle ogrodowych inspiracji i bezinteresownych ogrodowych pomysłów. Nareszcie mogę się podzielić swoimi doświadczeniami i zdobyć wiedzę od innych ogrodowych maniaków. A tak na marginesie moim największym zmartwieniem jest kret.
Dębik ośmiopłatkowy (Dryas octopetala) 20:32, 04 lut 2012

Do góry
Jego liście wyglądają na sztywne i skórzaste. Piękna roślina.
Jako ciekawostkę podam, że pochodzi z rodziny Rosaceae, czyli tak jak róże.
Borówcowy raj 20:23, 04 lut 2012

Do góry
Witamy właścicielkę pięknego i zadbanego ogrodu, będziesz miała wielu fanów

Basen postawiłabym na wyżwirowanym placyku, jest ich wiele w ogrodzie, a zamiast kamyków można by było nasypać coś przyjemniejszego, drobniejszy żwirek i położyć matę (coś jakby sztuczny trawnik) ale tylko w chwili korzystania z basenu.
Cięcie hortensji 20:13, 04 lut 2012

Do góry
Tutaj trochę może widać

Jesienią

Ania i róże i cała reszta :) 20:11, 04 lut 2012

Do góry
Irciu, róża jest podpisana to 'The Wedgewood Rose'.

Aniu ja bym ją do pnących dopisała.
Mój kawałek raju 20:00, 04 lut 2012

Do góry
Aniu, pozostaje tylko wygrać Zlecenie wykonania i konserwację ogrodu Gardenarium z pewnością przyjmie od Ciebie No, bo kiedy byś obrobiła taki szmat ogrodu ???
Naprawdę życzę wygranej I daj znać, czy gratulować.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 19:59, 04 lut 2012

Do góry
Darń wzdłuż docina się zwykłym szpadlem, podcinając. Gdzieś mam jakieś zdjęcia to poszukam.

To z przeróbki starego ogrodu, linię tnie się szpadelkiem - nożem do brzegów trawnika, a potem podcina zwykłym ostrym szpadlem wzdłuż tej linii.

zdj. Agnieszka Ruszczak
Ania i róże i cała reszta :) 18:27, 04 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Donoszę Ci, że moja królewna, którą dostałam od Ciebie ma się dobrze, to przepiękna róża, spójrz

.

Aniu, ta róża jest śliczna, ale zdradź, co to za odmiana?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 17:28, 04 lut 2012

Do góry
bociek napisał(a)
No wlasnie Danusiu, jak to zrobić, żeby z krzaczka wyczarować drzewko?

Niekoniecznie jeden pęd, drzewko może być wielopniowe. Te gałęzie trzeba podwiązać do bambusów albo postawić w środku obelisk metalowy. Chyba tak zrobię w tym roku.

Wiosną wybierasz najmocniejsze pędy i przycinasz je wysoko, przywiązujesz. Z tych hortensja wypuści nowe pędy.
Pozostałe odcinasz u nasady.

Tutaj trochę
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 16:58, 04 lut 2012

Do góry
Perz nie znosi częstego koszenia a więc często koś. Przycinanie będzie trochę trudniejsze, ale da się wykonać.
Byliny na miejsca słoneczne 16:53, 04 lut 2012

Do góry
Lawenda jest dobra na słońce - średniej wielkości, goździki skalne - małe są.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies