Magda, kiedyś rozmawiałyśmy o kulach. Teraz widziałam w sklepie i te Twoje (powyżej), strasznie mi się podoba ich faktura. I nawet jak nie wiem, dokąd to i tak je nabędę. One są świetnie naturalne. Kolor wyjątkowy.
Dlaczego Twój ogród "niby nowoczesny"?
Widzę sporo osób, które już na rok przyszły planują rozdawnictwo roślin. Ja też jestem wśród rozdających.
Witam wszystkich i strasznie się cieszę że zaglądacie trochę wyszło że zareklamowałam się u Natki super że zobaczyliście te cuda bankowe Irenko szkoda że nie wiesz co z Debruśią już trochę mi jej brak może zrobiła sobie przerwę pozdrawiam was kochani serdecznie A to bonzaj które pierwsze wpadło mi w oko
A odpowiem Lubię dyskusje..... oczywiście na poziomie i bez agresji
Mój jeden łańcuch o długości 9,6m pobiera tylko 12W..więc nawet 120m łańcucha to tak jakbym zapaliła 2 tradycyjne żarówki po 60W. Z okazji świąt nie wytwarzam góry żarcia.. którego nie ma kto zjeść.. jest tyle aby nic się nie zmarnowało, czyli bardziej odświętna niedziela.. ... Dla porównania piekarnik średnio zużywa 2000W za godzinę.... czyli taki mój łańcuch za jedno ciasto może palić się 166 godzin..
Ale to takie dywagacje... jeden woli lampki na święta, drugi woli ciasta w rodzajach 10-ciu. Nie dajmy sie ogłupieć
Wiem, że pisałaś bez pretensji, tylko tak gwoli uzmysłowienia problemu.... oszczędzajmy prąd.. nie tylko na lampkach ale i na co dzień.. Szybciej ugotujemy z pokrywką... woda wrze w temperaturze 100 stopni.. wiec podkręcania ognia nic nie przyspieszy... gotujmy wodę tyle ile potrzeba, wymieńmy w domu żarówki na energooszczędne typu LED... itd, itp.. wymieńmy samochód na rower.. Notebook, telewizor nawet LED to też ok. 100W na godzinę....
Ciasta sobie odmówię.. ale tego nie Kwestia priorytetów...
Pogodę ma cudną od soboty. Dzisiaj się troszkę zmienia i zaczyna powiewać wiaterek. Ogród się jeszcze trzyma przed zimą całkiem całkiem. Fotki z dzisiaj.
A tu efekty wczesnego przycięcia bukszpanu po jego przesadzeniu. Na połowie listki zaschnięte. Nie wiem co tera czynić. Czy ich ściąć całkowicie i może wypuści od gałęzi?
Agnieszko
Zapraszam do oglądania w sezonie 2014, bo zimą, jak byłaś, to nijako było, ja też mam rewizytę u ciebie
hosty nie okrywaj, górę ścinasz, lekko nasyp ziemi i koniec, wiosną pięknie wzejdzie i od razu będzie duża, masz sporą sadzonkę
dla przypomnienia, mniej więcej takiej wielkości powinna być na początku sezonu
No ja cię nie mogę, że też jakąś inspirację u mnie znalazłaś, aż szukałam gdzie to, a to pod domkiem są te brązowe carexy i żurawki wsadziłam tam też konwalniki, ale jakoś mizernie się u mnie rozrastają..
od ciebie mam 2 rzeczy do skopiowania, kiścienie i laurowiśnie gajo, chcę je połączyć razem, tylko myślę nad miejscem
a póki co, wracam na miejsce kontuzji, muszę tu dokończyć, strasznie wolno mi idzie
Mira, sypią strasznie, zbieram na okrągło, ale już przed zimą nie, to dodatkowe okrycie, a potem takimi małymi grabkami raz dwa wyczeszę
chociaż stwierdzam, jak Bogdzia, że igły trudniej grabić
pozdrawiam
a tu posadzone cisy, za mało ich, 7 mus kupić i potem dalej będę wymyślać, może jakieś 2 stożki cisowe i kule na pniu? tam posadziłąm 3 piwonie drzewiaste od Mariusza, ale potrwa zanim urosną
o tu śa, takie małe! a dalej trawy i firletki, które mi chyba cały ogród zarosną
Och, to niech tak będzie no jak -5 , to też nieźle
oby tylko odśnieżania rano za dużo nie było, bo się zasapię przed pracą
dymi się stale na ogrodzie i widać nieprzycięte jałowce i....niby grzeczne sunie
i tłuściutkie wróbelki
i tu jakiś ptak na wiązie i sam wiąz, już bez liści, ale tego było, co rok więcej!
Ewa wzajemnie, chyba już się pozbierałaś po psich figlach?
moje trawy nadal na wolności
kulki nabrały kondycji i w końcu widać w środku cedry
kulki to skarpety cedró
runianka się zieleni, tawuł Gold Carpet gubią liście
berberysy mają coraz nowe kolory