Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:45, 24 wrz 2013

Do góry
Irenko, poznajesz? Od Ciebie. Zakwitły na różowo by Ci dodać otuchy. Buziaczki od nas i lizaczki od Kajtka, wiesz, że pieskowe lizaczki pomagają na rany.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:38, 24 wrz 2013

Do góry
Dziś moim szalonym pomysłem było kozaczenie!
Aż takiej sławy mołojeckiej, kozaczej nie spodziewałam się, ale w kościach czułam ,że musi się udać!

2,5 godziny kozaczenia i taki widok!

To tylko połowa zbioru. wyjęta z plecaka, reszta w koszu.
Ogród Bogusława 13:36, 24 wrz 2013

Do góry
Klony-
Klon cynamonowy

Klon tatarski

Klon śnieżny

Bajkowy ogród Weroniki 13:33, 24 wrz 2013

Do góry
Aneczka napisał(a)
Dziękuję Weroniko za dokładny opis, piękne są te hortensje.

Pozdrawiam, Aneczko.
Zakwitły pierwsze chryzantemy, złocienie od Irenki. Dziękuję, Irenko.

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:32, 24 wrz 2013

Do góry
kachat napisał(a)

[b]Aneczka
, uwaga uwaga, fota Koszmar, nie? Róże mikroskopijne i już nie kwitną, szałwii w ogóle nie widać... Połowa roślin jeszcze nie wsadzona, a i kształt trawnika trochę dziwny wyszedł - kiedyś można by go było przerobić, ale teraz już go ruszać nie mogę, bo rodzina w rozpaczy że tyle zryłam...

Nie przerobic a dorobic. Ta rabata musi być przedłużona, proponuje przybrać kształt półksiężyca, czyli dorabiasz lustrzane odbicie. Z tyłu sadzisz przy sobie niewysokie krzewy np tawuły a z przodu szpaler lawendy, albo z tyłu krzewuszki np bordowe a z przodu szpaler funki. Przed rabata ustawiasz ławeczkę (która będzie otulona przez rabatkę) i juz
Bajkowy ogród Weroniki 13:30, 24 wrz 2013

Do góry
Mathildis napisał(a)

piękna ta skalnica w takiej grupie. Czy to się sieje czy sadzi? i jak szybko się rozrasta? kiedy kwitnie? i co rośnie fioletowego obok?

Mam nadzieję, że nie przesadziłam z pytaniami

Mathildis, skalnicę pierwszą kupiłam jako małą sadzonkę. Rozrasta się szybko, kwitnie w maju. Obok czteropłatkowy fiolet to żagwin, głębiej floksy szydlaste.
"Kto pyta nie błądzi". Pozdrawiam.

A u mnie jesień...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:14, 24 wrz 2013

Do góry
hej Małgosiu!

ja po pracy (do 16tej) śmigam na Bugaj po Młodą, jak nie robię zakupów po drodze to na 17tą jestem z powrotem. M wraca 18-19, więc mam godzinkę z hakiem żeby coś porobić. Ale jak jest brzydko, to siedzimy z Młodą w domu, bo sama zostać nie chce, a ja w deszczu też nic nie zrobię, nawet gdybym się uparła to nie chcę żeby się Młoda przeziębiła. Weekendy ostatnio zajęte, ten przed nami też się taki zapowiada

Zrobiłam fotki dla Ciebie:

Vanilka po 11 zł (sadzona w upały, przypalona i straciła sporo listków):

i po 6 czy 7 zł:

obie razem:

Użytkownik blumkowsky na allegro. Do tego dochodzi niemały koszt transportu, 25 zł u nich. Roślinki średnie, jak widać. Chyba wolałabym kupić po 18-20 zł, jednak, a spore kwitnące ładne rośliny. Jak szukałam u nas w okolicy nie było wcale, albo po 35 zł...

Anito, cena przyzwoita, moim zdaniem

Kasiu
, z zakupami w necie bywa różnie... ja też chciałam zaoszczędzić i 2 lata temu kupiłam 10 limek które jak urosły okazały się być jaśminowcami
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:04, 24 wrz 2013

Do góry
Z jakością racja, w necie marne są. Poniżej moje kupione w tym roku wiosną u mnie w szkółce, kwitną pięknie i są dorodne

Sory Karola za panoszenie się w Twoim wątku, wybaczysz chyba?
Ogródek Anity 12:46, 24 wrz 2013

Do góry
Z porannego spaceru z psinką! Młodziaki same, zrobię w occie!
Działka wkoło Lubczyka :) 12:22, 24 wrz 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
Tak to wygląda na przyklad:

To dzisiaj dalszy ciąg sadzenia?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:18, 24 wrz 2013

Do góry
Witajcie
Kilka stron wcześniej pytałam o zakładanie trawnika. Trawnik już wysiany, jednak nie obyło się bez przeszkód. Kilka dni po wysianiu przyszły deszcze i zmyły część nasion, zrobilismy dosiewkę po ok 2 tygodniach, trawka wzeszła ale ku mojemu zaskoczeniu pojawiło się dość sporo chwastów, mimo iz odczekalismy az ziemia sie ulezy i wzejda chwasty, i opryskalismy herbicydem. A wydawało mi się ze ziemię dobrze przygotowalismy.
Pokaże kilka zdjęć:
Tak było przed:

Działka się zieleni:

A to chwasty, mam nadzieję ze zgina one przy częstym koszeniu, jak myslicie?

A to trawnik po pierwszym skoszeniu:

Niektóre rozwiązania sa tymczasowe, ale i tak juz cieszę się z tego, ze choc trochę zielonego na działce.
Teraz zakupiłam nawóz jesienny do trawników, za dwa dni skosimy trawę i wtedy najlepiej ten nawóz rozsypać i obficie podlać? Czy dobrze myślę?
Pozdrawiam
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 12:12, 24 wrz 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
Mnie jeszcze czeka wkopanie cebulowych, aż się boję za to zabrać, a nie mam aż tyle
Zgadza się, własne przetwory najsmaczniejsze, a jak jeszcze z własnego ekoogrodka
Tak Ci się wiciokrzew rozrósł, że zaraz kapliczki nie będzie widać
Pozdrawiam :*

To wkopywanie cebulowych to taka mało wdzięczna praca, bo efektów nie widać Pozostaje wyobraźnia i nadzieja na wiosenne szaleńswto kwiatowe. Ale jak będzie ?

A co do wiciokrzewu, to sama nie moge się nacieszyc jego widokeim. Bo było tak
Kwiecień 2012

Maj i Wrzesień 2013

Jak kapliczka zarośnie, to ją nieco ostrzygę
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:50, 24 wrz 2013

Do góry
olaw napisał(a)
no proszę ... a ja też dyplom zdawałam z konstrukcji stalowych...

Ha, ha, ha..... a gdzie ?? W Krośnie czy w Rzeszowie?

I foteczka i uciekam....

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:49, 24 wrz 2013

Do góry
Mam inwazję takich gąsienic.... myślałam, że z tego będą kolorowe motyle... a to będą szare nocne ćmy... dałam im zjeść moje krwawniki.... to niech jedzą...
Wygooglałam co to jest, to WIECZORNICA SZCZAWIÓWKA
Aneczkowe marzenia 11:39, 24 wrz 2013

Do góry
Aneczka napisał(a)
Próbowałam zrobić bardziej opływowe kształty i wymodziłam coś takiego:

Moim skromnym zdaniem znacznie lepiej niż te rogaliki Pozdrawiam jesiennie
Ranczo Edy 11:33, 24 wrz 2013

Do góry
kochanie dziewczynki to nie moja trzykrotka w tej kępie Natalka chciała żeby jej pokazać jak rosnie i znalazłam w necie moja jeszcze jest mikra i rzeczywiscie warto ją posadzić samą super wygląda ,moja rosnie sobie przy kratce ale gdzie tam jej do tej na zdjęciu pozdrawiam Debrusia i Aniu
Aneczkowe marzenia 11:30, 24 wrz 2013

Do góry
Próbowałam zrobić bardziej opływowe kształty i wymodziłam coś takiego:

Dopisałam jeszcze strony świata.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:16, 24 wrz 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

no i co jak myślicie????
rabata ma ok 6x3m

Myślę, że mi się podobają obie wersje
Buśki przesyłam
Krążkowe chwastowisko 10:58, 24 wrz 2013

Do góry
No właśnie. Co do problemu z drzewami. Myślę, czy nie włączyć ich w rabaty.
I tak, opcja PIERWSZA:

Usuwam pasek trawy między tujami a rabatą różaną i robię jedną wielką, włączając w to drzewa. Środkowe omijam, robię tam takie dwa półokręgi z płyt, kamieni, z których robi się chodniki i wstawiam tam ławeczkę.
Przedstawia to mój artystyczny rysunek stworzony w paincie :

i cd rabaty:

Opcja DRUGA:

Nie łączę rabaty różanej z tujami tylko już tam prowadzę ścieżkę, oczywiście pod jabłonią jest również ławeczka:

I cd

Co myślicie? Co jest bardziej sensowne i praktyczne?
Spacer po moim ogrodzie 10:44, 24 wrz 2013

Do góry
dora75 napisał(a)
Wiejski krajobraz z malwami w roli głównej. W zeszłym roku trochę mi je powywracał wiatr, więc przesadziałam koło wędzarni (dzieła mojego M).

Te bordowe lubię najbardziej.

piękny ogród)) kilka roslin z chęcią bym ci ukradła...a mysle że mój małżoenk ukradł by twojemy wędzarki))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies