Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:59, 24 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Aga.. ja od lat mam trawy we wrzosach.... to dobre połączenie... I wrzosowisko Twoje podoba mi sie bardzo.... A jeszcze bardziej te maślaczki i kanie

Ania dzięki. Trawy tak na czuja tam weszły i dobry był ten czuj
A tu wczoraj nazbierane we wlasnych zaroślach. Asortyment sie poszerza. Po prawej stronie miski widać grzyby z ciemnobrązową czapeczką znalezione pod bukiem. Największego nie ma na zdj. Kto zna nazwę? Jakiś zajączek, gąska? Czy jeszcze coś innego?

Moja codzienność - ogród Oli 08:58, 24 wrz 2013

Do góry
leon60 napisał(a)
Żeby nie było, że obiecałam... ale na bałagan nie patrzymy

Stoją jak wojsko Fantastico.
Aneczkowe marzenia 08:53, 24 wrz 2013

Do góry
Tak sobie myślę, że przy tym słupie można by postawić pergolę, żeby tak nie raził jego wygląd np taką jak u ciebie Agnieszko, jeśli mogę to posłużę się twoim zdjęciem:

Matko jaki piękny widok u ciebie
Rozpoznawanie roślin jednorocznych 08:24, 24 wrz 2013

Do góry

jak nazywa się ta roślina, kupiłam wsadziłam, bardzo mi się podoba ale nie mam pojęcia co to
Ogród w Wienheim 08:19, 24 wrz 2013

Do góry
Podczas moich licznych podróży po ogrodach Europy zawitałam do małego, zabytkowego miasteczka Weinheim.

Miasto jest urocze, a na dodatek nieopodal starówki znajduje się niesamowity park. Pełna nazwa tego miejsca mnie osłabia: Schau- und Sichtungsgarten Hermannshof ( nie jestem niemieckojęzyczna niestety i nawet nie próbuję zapamiętać tej nazwy) To, co zobaczyłam w środku, zrobiło na mnie jeszcze większe wrażenie.
To placówka naukowa, doświadczalny ogród z 2500 różnych bylin, testujący przystosowanie nowych roślin do warunków klimatycznych zachodnich Niemiec, tworzący nowe kompozycje roślinne oraz projekty rabat "samoobsługowych".

Hermannshof to klasycystyczna rezydencja niemieckich przemysłowców o 200 letniej tradycji. Z tamych czasów pochodzi zachwycający mamutowiec, sekwoja, cedr i inne wspaniałości.

Sam budynek jest skromny i co mnie zadziwiło nowy projekt ogrodu, w reprezentacyjnym miejscu przed budynkiem, umiejscowił rabatę preriową! W Polsce chyba żaden konserwator zabytków nie zgodziłby się na takie rozwiązanie. Park był przeprojektowywany kilkukrotnie, ostatnio w latach 80-tych.

Początek nie powala na kolana, ale potem oczom zwiedzających ukazuje się ... bylinowa orgia

Niestety jakość zdjęć nie jest najlepsza. Tuż przed podróżą skradziono mi aparat, musiałam szybko kupić nowy i po raz pierwszy trzymałam go w ręce. Do tego byłam tak podekscytowana mnogością roślin i ich niesamowitym skomponowaniem, że nie zauważałam ( !!! ) często włączającej się lampy błyskowej. A na dodatek co chwilę padała mżawka
Trudno. I tak wyszłam z parku z tysiącem zdjęć.
c.d.n. oczywiście
Ogród... reni 08:18, 24 wrz 2013

Do góry
Zakupy cebulowe

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:15, 24 wrz 2013

Do góry
Basiu - rozwarków na skalniaku miałam kilka, przesadziłam sobie siewki z innego miejsca..

w czerwony kółeczku widać gdzie nie gdzie niebieskie

Po dwóch latach mam cały skalniak... nawet kilka metrów dalej sie posiały we wrzosach..
i to zbliżenie ile tego na skalniaku jest To na foto to już z siewek tych z foto wyżej....bo są 2 metry dalej od "matki"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 07:51, 24 wrz 2013

Do góry
A dziękuje

Prawdziwe barwy sa w październiku. Znalazłam fotki z połowy pażdziernika 2009r kiedy nagle spadł śnieg. Niesamowite - zobaczcie:

Rododendronowy ogród II. 07:51, 24 wrz 2013

Do góry
Dzis nie bede miala prądu do godz 16 wiec dla moich gości zostawiam piękną Eden Rose i kawałek ciasta. Smacznego ( nasączone wiśniówką) i do zobaczenia wieczorem.

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 07:31, 24 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Trzeba dać roślinkom czas i nie przesadzać ich co pięć minut

to zdanie Marzenki mi się przypomniało jak poczytałam o przesadzaniu
pozdrawiam
Pasje ogrodnicze Magdy 06:43, 24 wrz 2013

Do góry
Wracając do początków ogrodu

podmiejska działka sąsiadowała z pięknymi polami uprawnymi.

W latach siedemdziesiątych część pól została zastąpiona blokowiskiem. Reszta pół zamieniła się w nieużytki zarastające sosnami i nawłocią. Na szczęscie w bezpośrednim zasięgu wzroku bloki są zasłonięte drzewami.
W planach jest obwodnica idąca przez środek naszego widoku, więc zawczasu posadziliśmy kilka drzew za płotem, aby osłonić się od spalin.
Teren za płotem jest w teorii gminną drogą do pól, ale nigdy nie spełniał takiej funkcji. Zawsze był chwastowiskiem, przez wszystkie domki jednorodzinne z naszego szeregu wykorzystywany trochę jak wysypisko śmieci.
Oczyściliśmy najbliższy nam teren i stopniowo upiększaliśmy: drzewa, krzewy, byliny nawiązujące stylem do sąsiedztwa zarastających. Większość sąsiadów także zadbała o ten zapomniane tereny.
Niestety. Dwa lata temu gmina w ostatnich tygodniach roku (zmarznięta ziemia! ) znalazła pieniądze na modernizację linii energetycznej biegnącej pod moimi ukochanymi rabatkami. Cóż. Liczyliśmy się z tym, że kiedyś to nastąpi.
Niewiele udało się uratować. Zwłaszcza boleję z powodu utraty pięknej Rosa Maxima i wielu bylin. Zaczęłam urządzać ten teren od nowa. Jest niewielki, tylko 2 ary, ale dla 6a działki w sporej części zajętej przez dom, wiatę i podjazdy - bezcenny. Uporządkowaliśmy też sprawy użytkowania - dzierżawimy go
O....! 01:18, 24 wrz 2013

Do góry
i kilka jesiennych

O....! 00:59, 24 wrz 2013

Do góry
dzięki
no, faktycznie udało mi się zrobić to jedyne zdjęcie jak kotka skacze...ale szłam za nią dookoła domu i wiedziałam, ze pewnie tam przyjdzie, bo na piwniczkę miała najbliżej z dachu ...i widziałam, jak się przygotowuje do tego skoku

Debra, na trawiastym tarasie będzie nadal trawiasty taras ( ok 100m2)... ale z nową posianą trawą i wyrównanym podłożem a na dom puściłam winobluszcz trójklapowy, chcę aby z tej strony pozarastał trochę werandę

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:50, 24 wrz 2013

Do góry
a na 700 dla Ciebie Magical Candle

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:48, 24 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Pokażę jeszcze jeżówki

To odm. Daydream. Bardzo ładny słoneczny kolor zwłaszcza młodych kwiatów

Hot Papaya jeszcze ma nowe kwiaty

A tu jakaś hrabina, bo pod liściem cieniującym przebywa

cudne Agnieszko
te czerwone papaje
Hirutkowy raj:)) 00:04, 24 wrz 2013

Do góry
Krys napisał(a)
Rabata w trakcie przeróbki i prosze o pomoc co wsadzic pomiedzy tujami : trawy Morning Light i zurawki bordowe bedzie dobrze? migdałek wylatuje i jeszcze jedna tuja ksiązkowa bedzie ,szerokośc do palika dalej nie moge bo bedzie jeszcze kopany kabel

Krysiu, zaglądam
lepsze zamiast M.L. będą wyższe trawy: Gracimullusy lub Variegatus -na tle tuj będą tworzyły drugie, trochę niższe piętro. M.L. jest za niski-on się wydaje najlepszy do bukszpanów.
Ogródkowy chaos u monitki 23:33, 23 wrz 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Moje rozplenice od Alinki sadzone w zeszłym roku pokazały kłoski Śliczne są

O, ładnie
Pięknie Ci wszystko rośnie. Bardzo mi się też podoba werbena z różami.
Ogródek na trzy lata 23:19, 23 wrz 2013

Do góry
A ja lubię W ogrodzie także. Bardzo lubię zmienność przyrody w ciągu roku i wcale nie mam wrażenia, że ogrody zasypiają zimą Jak kiedyś doczekam się tego własnego, przy domu, to obserwowanie pór roku będzie dla mnie super. Już mam plany co chcę widzieć przez okna zimą
A na razie mamy porę kasztankową i daleką działeczkę do obrobienia (nie wiem kiedy, co prawda)

W kamiennym kręgu od początku 23:19, 23 wrz 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Ciurkadełko...

[img

Przepiękne zdjęcia, Aniu, woda zatrzymana w kadrze wygląda zupełnie jakby zamarzła
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:13, 23 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odpowiedź dla Tomka, mnie się wydaje że trawka wzeszła za gęsto, tzn, pewnie przekroczyłeś normę wysiewu, siewki walczą o składniki pokarmowe i wodę oraz światło. Normalny nawóz trzeba było dać wcześniej. Moim zdaniem zastosuj teraz nawóz jesienny do trawników, a o azot zadbasz na wiosnę.

Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Może faktycznie trochę przekroczyłem dawkę nasion trawy.
Zamówiłem nawóz jesienny Barenbrug. Oglądałem Florovit jesienny ale te jego granulki nie są okrągłe
i mój siewnik mógł mieć problem (mam tzw kręcioł ręczny Scottsa) a ręcznie pewnie bym niedokładnie rozrzucił. Barenbrug podaje aby stosować 20-35 g nawozu/m2. Ile mam dać na ok 5 tygodniowy trawnik ? Mam tam dużo Wiechliny Łąkowej o wysokości 5 - 10 mm. Nawóz jest długo działający. Uwalnia się gdy temp gleby przekracza 6 C .
Trawnik żółknie w oczach Szczególnie te średnie trawy, te wysokie i te najniższe mają się dobrze.
Z góry dziękuję za pomoc

TP
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies