Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Loczka 17:07, 18 wrz 2013

Do góry
A oto nowa rabatka obok chodnika. Pomiędzy iglakami posadziłem sadzonki tulipanów niskich oraz wiele innych kwiatów wiosenno letnich np. Przebiśniegi

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 17:02, 18 wrz 2013

Do góry
tomgroch napisał(a)
funkia 'Split Milk' i turzyca górska

Ta turzyca jest boska - jako laik ogrodowy potwierdzam, bo się nią od maja zachwycam (kretom też się podoba.

No więc wczoraj dotarł do mnie wrześniowy numer ZtŻ, a tam miła niespodzianka: Wasz ogród! Z przyjemnością przeczytałam tekst 3 razy (nie dlatego, że nie rozumiałam ale dlatego, żeby się osłuchać z Waszym ogrodem) - bardzo dobrze się czyta Tomek Twoje teksty, powinieneś zagościć w stopce (jak najbardziej).

A tymczasem widzę tu kolejne ciekawe rośliny. Ogród kolekcji i pięknie skomponowany - majstersztyk (jak to się mówi).

Mam skarpę a Wy macie jeżynę.... . I pewnie coś jeszcze się znajdzie - wpadnę do Was lada moment na chwilkę na shopping roślinny.

Ogród cioci 17:02, 18 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dzisiaj już słonko. Wyszłam na ogród oceniać straty. Niestety wiele z moich aksamitek wyniosłych nie przetrzymały deszczu i wiatru. Dosłownie potraciły głowy.Teraz zdobią tarasowy stół.

Oj Ciociu, Ty artystka jesteś...a u mnie te drobne właśnie, wiatr i deszcz rozłamują
Ogród cioci 16:42, 18 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dzisiaj już słonko. Wyszłam na ogród oceniać straty. Niestety wiele z moich aksamitek wyniosłych nie przetrzymały deszczu i wiatru. Dosłownie potraciły głowy.Teraz zdobią tarasowy stół.

Witaj Małgosiu.
Twoich aksamitek szkoda ale kompozycja na tarasiku prezentuje się rewelacyjnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:31, 18 wrz 2013

Do góry
I ostatni pokaz.. bo mus popracować i skończyć pomidorro.... albo siebie.. po walce z pomidorro w kuchni jak po wielkiej rzezi
To samo miejsce....

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:29, 18 wrz 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Ale masz fajne te cebulowe miejsca... Już od dawna je podziwiam a dzisiaj mi je przypomniałaś. Super. Świetne zróżnicowanie wychodzi z tego. Jak dla mnie to jest genialny pomysł.

Dla mnie też I zakupione 1500 cebul znika bez śladu...
Tu mam wczesne krokusy kremowe, potem są białe... (obok, widać liście)

Potem żółte tulipanki tarda...

I magnolie na całe lato... były narcyze jeszcze w głębi, ale już zarastają magnoliami.. nie wykopuję, niech zdziczeją..
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:25, 18 wrz 2013

Do góry
Renia.. ja nie kuszę, tylko pokazuję jak zaoszczędzić miejsce
Małgosiu cieszę sie, że moja lekcja poglądowa się przydała..

Krokusy

Tulipany

Jeżówki (z przodu gdzie puste miejsce było widać)

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:20, 18 wrz 2013

Do góry
Krokusy

Wczesne tulipany i szafirki i wymieszane z liliami..

A na skraju gdzie krokusy i szafirki są potem tulipany , narcyzy i co sie da... latem wykopałam cały brzeg.. i coś sobie znów posadzę.. na pewno wykopane tulipany... tylko nie wiem w jakich kolorach.. a może znów kolorowo ??

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:00, 18 wrz 2013

Do góry
Normalnie to takie miejsce kwitnie praktycznie 2 miesiące
Krokusy

Wczesne tulipany

Razem jedne i drugie (ale to głównie dlatego, że zima byłą długa.. zwykle razem nie kwitną tak długo..)

I późne

A latem są liliowce i lilie.... ale lilie po drugiej stronie liliowców. Za klika lata liliowce zagłuszą tulipany... albo będę musiała przekopać...

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:55, 18 wrz 2013

Do góry
Margarete napisał(a)

Dzieki Aniu - to super podpowiedż bo już sie zastanawiałmmile ja dołków bede musiało oddzielnych porobic żeby te wszystkie sztuki tych cebul posadzic.
Mam jeszcze pytanie czy żeby miec kepe tulipanów niskich np tych botanicznych to mogę w jeden wiekszy dołok włozyc kilka cebul czy każdą osobno dołek koło dołka ?

Jak mam więcej miejsca to kopię dziurę.. najpierw sadzę te co muszą rosnąć głębiej np. czosnki, przysypuje, potem narcyzy, tulipany (mieszam np wczesne i późne) i drobne cebulki na koniec.
Jak sadzę sadzarką to wiercę dziurę np pod tulipana, sadzę tulipana, podsypuję ziemi i na wierzch po bokach krokusy.
Albo np sadzę tam gdzie rośliny potrzebują czasu aby sie rozrosły.. jak tu koło host.. sorki za foty ale wybierałam pierwsze które wpadło w łapy, a nie ładne... to ma być dydaktyka..

Tulipany wczesne i późne......

A potem do jesieni

Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 15:53, 18 wrz 2013

Do góry
Początek Biedronkowych zakupów po 3,99zł. Cebulki ładne duże zdrowe

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:48, 18 wrz 2013

Do góry
Odmachuję... ale zanim wrócę do pracy..
Zbliża sie pora na sadzenie cebul, ogarnął nas szał zakupów... i często pojawia sie pytanie "Gdzie ja to teraz posadzę??"
Ja rozwiązałam ten problem, że sadzę piętrowo Dzięki czemu to samo miejsce mam obsadzone minimum trzykrotnie.. nie licząc czwartej i kolejnej odsłony w innych porach roku.

To jest to samo miejsce (chronologia w czasie zachowana)
Najpierw tu kwitną krokusy, ale nie mogę na szybko znaleźć foto...)
Potem irysy

Tulipany wczesne... i późne.. w czasie się częściowo zazębiają...

A na koniec krokosomie.. więcej się już nie dało upchać w jedno miejsce

Postawić trawkę nad i... 15:44, 18 wrz 2013

Do góry
...i kolejna porcja bukszpanów na obwódkę plus dodatkowo jeden na średnią kulkę...
Postawić trawkę nad i... 15:43, 18 wrz 2013

Do góry
...rabatka po podziale carexów... jeszcze lustra i cebule i rabata będzie skończona....

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:33, 18 wrz 2013

Do góry
Anita nie będę ukrywał że kości i nie tylko bolą ale efekt jest

dla przypomnienia tydzień temu było tak

a dzisiaj zakończyłem (bez żurawek)

i jak zwykle u mnie przeróbki szły równocześnie jeszcze w dwóch miejscach ogrodu ( rabata z hortensjami i funkie)
Mały ogródeczek przydomowy 15:29, 18 wrz 2013

Do góry

Ostatnie takie ładne zdjęcia moich petunii. Teraz już się maja coraz gorzej. Listki pokrył biały nalot i więdną i schną, mimo, ze były podlewane.
Ogród Eli 15:26, 18 wrz 2013

Do góry
Dziękuje, chyba faktycznie mam obsesje na jej punkcie. dzisiejsze, deszczowe fotki
Ogród Eli 15:08, 18 wrz 2013

Do góry
nieszczęsna stodoła na pierwszym planie nie taka piękna, haha i altanka zbudowana na starej piwnicy właśnie porośnięta tym winobluszczem. mam mnóstwo sadzonek tego pnącza więc chyba za chwilę zabiorę się za obsadzanie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:36, 18 wrz 2013

Do góry
za sprawą Irenki dokupiłam dzisiaj pomarańczowych tulipków po powrocie do domu zrobiłam remanent w cebulach kóre kupiłam w tym roku i stwierdzilam, że przegiełam, moooocno biorąc pod uwagę że czekam na sporą dostawę ze sklepu inernetowego....

Czosnek gladiator - 30szt
czosnek mount everest - 11
czosnek purple sensation -12
tulipan queen of the night - 220
tulipan claudia - 96
tulipan elegant lady - 72
tulipan exotic emperor - 175
tulipan van eijk - 24
tulipan huis ten bosch - 8
tulipan princes irena - 48
ulipan freeman - 40
tulipan sun loven - 40
tulipan ballerina - 20
szachownica uva-vulpis - 30
szafirek latifolium - 200
szafirek armeniacum - 120
narcyza bridal crown - 45
narcyza cheerfulness - 24

wychodzi mi 1100 cebul... już mnie ręce bolą...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:35, 18 wrz 2013

Do góry
za sprawą Irenki dokupiłam dzisiaj pomarańczowych tulipków po powrocie do domu zrobiłam remanent w cebulach kóre kupiłam w tym roku i stwierdzilam, że przegiełam, moooocno biorąc pod uwagę że czekam na sporą dostawę ze sklepu inernetowego....

Czosnek gladiator - 30szt
czosnek mount everest - 11
czosnek purple sensation -12
tulipan queen of the night - 220
tulipan claudia - 96
tulipan elegant lady - 72
tulipan exotic emperor - 175
tulipan van eijk - 24
tulipan huis ten bosch - 8
tulipan princes irena - 48
ulipan freeman - 40
tulipan sun loven - 40
tulipan ballerina - 20
szachownica uva-vulpis - 30
szafirek latifolium - 200
szafirek armeniacum - 120
narcyza bridal crown - 45
narcyza cheerfulness - 24

wychodzi mi 1100 cebul...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies