Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:19, 15 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aga ja sie zastanawiam , co to znaczy ładniejsza lawenda.... W róznych okresach rózne.....

Ta moja jest jednak szalona... Już się pogodziłam niech sobie leży na bukszpanach byleby była taka ciemnoniebieska

Ładniejsza lawenda ma krótsze kwiatostany, bardzo ciemnoniebieskie.
Ostatnio sadziłam odmianę 'Anna', ma krótkie i bardzo sztywne kwiaty.

Blaski i cienie nowego życia 10:19, 15 wrz 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Właśnie,Ula.
A właściwie to dlaczego Ty spać nie możesz.
Ty to już masz przewlekłe...

Basiu, to mnie już nie martwi
zobacz to:
dla Ciebie moja hortka Magical Candle (prawie jak limka)
Blaski i cienie nowego życia 10:17, 15 wrz 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Gosia ma racje

wiem, wiem, że ma racje, ale jak się człowiek zapali to tak pracuje jak rosną te rozchodniki szybko

Bogusiu, zobacz u mnie wrzesiowo jesiennie
uwielbiam tego rozchodnika od Alinki
Blaski i cienie nowego życia 10:15, 15 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
O rany. Widzę że ty twarda zawodniczka jesteś. No ale więcej nocy tak zarwanych to nie zdrowo. Odpuść trochę.Pozdrawiam

jednak nie odpuściłam
wczoraj do wieczora zwoziłam ziemię do kompostownika z jednej części ogrodu. w jednej/trzeciej zapełnione
Blaski i cienie nowego życia 10:14, 15 wrz 2013

Do góry
Aniu, wpadnę jutro pooglądać
bo dzisiaj wyjeżdżam do Krakowa.
Ani ogród dla leniwych 09:52, 15 wrz 2013

Do góry
muza napisał(a)

z tarasu nad tym trzeba popracować

Masz rację że to widoczna część i trzeba nad nią popracować. Da się. Tam gdzie iwdzisz dom w oddali, posadź buka bordowego np Rohan Obelisk i koniecznie dodaj rzekę z Imperata cylindrica 'Red Baron' no i miskanyty białe np. Mornig Light i Variegatus., żółte jałowce chińskie 'Plumosa Aurea, a lbo cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana' z 5 sztuk cpo najmniej. BO smutno jest.
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:24, 15 wrz 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
przesadzone liriope ładnie się trzyma

Aniu czy to liriope już zimowało Ci w ogrodzie, bo ja takiego teraz nabyłam w S.P. , pytam bo w drugim końcu targów usłyszałam, że to liriope nie przetrzyma zimy więc teraz mam wątpliwości co do jego przetrwania.

Posiadam liriope o jasnych kwiatkach i ta omiana przetrzymuje mi zimy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:21, 15 wrz 2013

Do góry
Luckaa napisał(a)
Witam , bardzo podobają mi się 3 stożki bukszpanowe, czy to jakaś specjalna odmiana, czy moge kupić dowolną, i jeszcze pytanie jak długo czeka się na taki efekt, chce żeby docelowo miały max 2 metry, każdy bukszpan dojdzie do takiej wysokości ? (wiem tylko że np sufrictosa jest niższa), i czy sadzić jeden krzaczek, czy kilka skupionych aby uzyskac stożek?.

To zwykły Buxus sempervirens. Najlepiej kupić większy egzemplarz "podobny" do stożka i na dole podsadzić mniejszymi a potem dociąć. Ja kupiłam od razu stożki w 2007 roku, czekały na boku na rabacie tymczasowej i czekały na swoje miejsce

Stożki z cisa natomiast były nieco krzywe, ale wyprowadziliśmy je od 2007 roku.

I teraz to wszystko wygląda.

Działka wkoło Lubczyka :) 09:08, 15 wrz 2013

Do góry
Dobry
Już zrobiłam zdjęcia z góry tego kawałka, który próbuje zaplanować

ogrodoweimpresjejolki 08:58, 15 wrz 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Wpadłam z rewizyta Jolu,
widze że u ciebie jeszcze lato w pelni .. jeżówki, cynie, rudbejkie i róże kwitną i nadaja kolorów ogrodowi, a do tego takie smaczne owoce pokazujesz - prosto z drzewa - to jest to ! Wspominam ogródek działkowy moich rodziców, oni tez mieli kilka drzewek owocowych w tym m.in. brzoskwinie - były pyszne ale walczyli często z kędzierzowatościa lisci, trzeba było pryskać... ale takich gruszek jak te z działki od rodziców to już ngdy nie jadłam ... i pewnie jeśc nie będe bo działka sprzedana, pamietam ich smak do dzis.
Pozdrawiam

Małgosiu, wczoraj faktycznie było lato, a dzisiaj od rana jesień - pada, niebo zachmurzone na maksa i dość chłodno. Ale pozostały wspomnienia i plony przywiezione do domu, które pójdą do przerobu
A roślinkom woda potrzebna...

Mój mały skrawek ziemi 08:32, 15 wrz 2013

Do góry
Albo coś takiego , już mi się bardziej widzi

obok perovski jest pas nieregularny lawendy

Zółto różowy to dwie odmiany rozchodników

Na górze ostnica obok niej dwie tawuły i 3 trawy niedźwiedzie

Ogród z łezką 08:23, 15 wrz 2013

Do góry
Ogród z łezką 08:22, 15 wrz 2013

Do góry
Trochę z wczoraj jeszcze

Ogród z łezką 08:12, 15 wrz 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Och jak pięknie u Ciebie. A tego domu nowego wcześniej nie było, tzn. rok temu? Nie przypominam go sobie.
A jak skalniaczek z przodu domku?

Pozdrawiam serdecznie

Tak, kolorowo jeszcze
Był, ale nie otynkowany. Teraz już mieszkają
Skalniaczek w porządalu, dorobił się paru nowych roślinek (Bogusia obdarowała) i teraz tak wygląda

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:04, 15 wrz 2013

Do góry
Zapomniałam jeszcze pokazać moje piątkowe zakupy .
Kto mieszka w Kielcach wie jaką rzadkością są jakiekolwiek cisy na pniach.
Widząc takowe od razu kupiłam dwa

Tutaj szybka przymiarka w deszczu na rabatę przy furtce (wygląda masakrycznie ,wiem )
- chcę tutaj trzy sztuki kulek na pniach, otoczone kwadratowymi żywopłocikami.....rabata musi być podniesiona, bo zimia spłynęła po gradobiciu, roślinki dosadzone...............czekam na cisy i będę robić tą rabatę .

Po przymiarce wiem że cisy muszą mieć ciut wyższe pnie...............a te dwa powędrowały do szybkiego wsadzenia między schodki do małego garażyku...........nie zdążyłam zrobić zdjęcia...może dziś się przejaśni to mi się uda.

Mój mały skrawek ziemi 08:04, 15 wrz 2013

Do góry
To jedyne co udało mi się wymyśleć , choć nie porywa mnie , po prostu wielka pustka w głowie

Fiolet to lawenda , 2 tawuły japońskie , 3 trawy niedźwiedzie i 3 żurawki o widocznych kolorach.
Niewiem co przy perovskiach
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:53, 15 wrz 2013

Do góry
A w ogródku powolutku zmiany....linie proste pojawiają sie coraz częściej

dekoracje jesienne

i nowa rabatka

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:48, 15 wrz 2013

Do góry
Kupiłam trochę wrzosów, lawendy i żurawek..póki co znalazłam czas na wsadzenie takiej kępki
Także i u mnie jest troszkę jesiennych kolorów

A taka pani towarzyszyła mi wczoraj przy wyrywaniu chwaściorów
Dawno takiej nie widziałam, dlatego jak dotknęłam jej zgrabnych plecków myśląc że to kamień chyba usłyszeli mnie po drugiej stronie lasu

U nas dziś leje .
Prognoza na ten tydzień tez nie ciekawa
mimo brzydkiej aury życzę miłej niedzieli
Ranczo Edy 07:43, 15 wrz 2013

Do góry
Dziewczyny, spać nie możecie? Czy to jedyne wolne chwile od obowiązków? Edytko, kotki śliczniusie, ale ja takich do sobie nie zaproszę. Mój pies tolerowałby kota w domu, ale ja już zwierzyńca w domu mam powyżej uszu.
Miłego dnia! Może pestki do pogryzania?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies