O ja cię Nie wiedziałam. No, ale jakby się zastanowić, to możliwe jest. A niekoniecznie powtarzają cechy mateczne, wiec można się dochować czegoś nowego
Beatko, napatrz się i pokochaj. Będziesz zadowolona w przyszłym roku. Posadziąłś w masie i da to super efekt.
Dostałąm od Lindsay Edytki kawałki białego i czerwonego rozchodnika. Ten biały z daleka widoczny będzie. Posadziłam przy białych jeżówkach, to znaczy powtykałam gałązki i na pewno będą wiosną malutkie kapustki
Asiu, dziękuję.
Czerwień jakoś na O mało była akceptowana... Burgundy, maliny, fuksja - tak. Czerwony ... ostatnio coraz więcej osób przyznaje się, ze lubi
Jak wybierałam cebulki tulipanów ostatnio, tłumaczyłam sobie: weź różowe, różowe, różowe !!!
I wzięłam takie
Jolu, teraz kosi się znacznie lepiej,choć jeszcze przed domem zastanawiam się, nie pasuje mi ... Wczoraj Zbyszek przyjechał po pracy, więc skosił mi trawnik i tak patrzyłam, jak trzeba z dużą kosiarka lawirować na małym kawałku i wykręcić się jest ciężko. Koniecznie zimą muszę pomyśleć o podkaszarce. Na dodatek w tym jednym miejscu chodnik wyszedł wyżej, niż trawnik ...
Aniu, miejsce na ciurkadełko przygotowane, ale chyba na zimę nie ma sensu, bo pomki chyba na mróz nie chcę zostawiać. Zbyszek nie ma czasu mi kabla podłączyć, a robić na dwa miesiące teraz chyba nie bardzo jest sens. Zasypywać żwirkiem, potem usuwać ...
Na dodatek za chwilę cieśle wchodzą na ten teren i nie wiem, czy mi czegoś nie poniszczą skacząc między rabatami i dachem ...
Wszystko wiec czeka na dobry moment...
To ten kamyk mam przewiercony ... Ten do samochodu dał się zapakować, duży by nie miał szans
Mirelko, to są te najzwyklejsze. Podzieliłam z jednej kępki od sąsiadki. Trochę mam z powtykanych gałązek. Najbardziej je lubię, nie kapryszą, znoszą wszystko (czyt. moje piaski).
3 sierpnia były zielone, a Vanilki białe:
Inna odmiana już kwitła
4 września mam fotkę, jak są przebarwione na jasny róż, a Vanilki różowe:
11 września kolor bardziej intensywny:
Rozchodniki kwitną w zależności od gatunku i miejsca w ogrodzie. te same w różnych miejscach mogą się inaczej wybarwiać. Na słońcu szybciej,w półcieniu później
Mirelko, nie obcinaj ich na zimę, one się ładnie zasuszą po mrozach, a widok mrozu na kwiatostanach zimą jest cudowny. Wiosną z ziemi zaczną wychodzić młode kapustki, to wtedy zetniesz suche badylki. Mróz nie wejdzie w roślinkę.
Nowa rabata obsadzona tylko tymczasowo. W ogóle w tej drugiej części ogrodu mam jeden wielki przechowalnik.
Na swoim miejscu są tylko drzewa i bukszpany. Trochę traw i hortensji.
Jeszcze kupa przesadzania mnie czeka
Z tym stawaniem w miejscu to ja jeszcze tak nie mam. Dla mnie wszystko jeszcze za małe ... ale często mam już czegoś za dużo!
Za dużo szałwii, za dużo liatr, za dużo lawendy czy jeżówek Strasznie mi się wysiewają. Aaaaa no i werbeny będę miała niedługo....za dużo
Juzia, byłam w metamorfozach. Fajnie u Ciebie już wygląda. Gratuluję. I widzę, z enowa rabata obsadzona. Fajnie będzie, jak się rozrośnie wszystko i tutaj. Na zdjęciach porównawczych widać, jak ogród nabiera rozmachu, roślinki większe i Juzia - to jest to Chciałoby się mieć taki ogród od razu, a potem, żeby stanął w miejscu ... Bo potem kłopot, co z nadmiarem zrobić
U mnie lawenda się tak rozrosła, że musiałam ją posadzić luźniej i na resztę nie mam miejsca
Słonecznych rabat mam za mało ...
Iwonko, mgła wtedy opadła i pozostawiła kropelki na roślinkach, mus było uwiecznić
Szkoda, że nie możesz być na kiermaszu....coś Ci Kujawiacy nie lubią się spotykać, tak jak inne regiony
Widoczek rabatki z rozchodnikami dedykuję sobie. jak się tak napatrzę, tak napatrzę dużo, to pokocham
Dzień dobry Iwonko. Zaczęłam zwiedzanie od Twojego ogródka. Twoje skrętniki od Mirki jeszcze piękniejsze od moich.
I tak piękne plamy zrobiły te tulipany.
Ale nikt nie lubi pomyłek.
Ana, przy stożkach tam gdzie potem masz begonie, masz łan tulipanów. Jak sobie radzisz w tym miejscu z wymianą na begonie? Chyba wtedy są jeszcze liście...
Kiedy sadzisz tam begonie?
A potem cebulki zakopujesz między begoniami? Chodzi mi o ten pierwszy raz, kiedy sadzisz tulipany...
Aniu, ja ich nie mam gdzie przesadzić. Poczekam najpierw, czy zimę przeżyją ...
Wszyscy komponują śliwy z hortensjami, ja chciałam inaczej ...
Jaskrowatych roślinek jest więcej: jaskrowate
Justynko, na pewno twoje ładnie twoje urosną. Łuki polecał ciąć wiosną po kwitnieniu. Tak o 1/3 skrócić koronę. ładnie się wtedy zagęszczą. Jest jeszcze kwestia, czy były szczepione, czynie. Bo wtedy też inaczej koronę tworzą. Moje były szczepione, ale niestety niezbyt wysoko, bo na 1,4 chyba...
Takie ładne udało mi się rok temu kupić w maju. W tym roku cięłam po raz pierwszy ...
Lipiec 2015
Jedna jest mniejsza, choć równo kupowane były. Pewnie ziemia bardziej jałowa, bo tam wierzba rosła wcześniej ...
Wrzesień 2016