Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 09:42, 15 wrz 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonka czy jasne różowe rozchodniki długo u Ciebie kwitną?
Mam takiego dużego, ale już przekwitł.

Znowu podziwiałam czerwoną różę.

Mirelko, to są te najzwyklejsze. Podzieliłam z jednej kępki od sąsiadki. Trochę mam z powtykanych gałązek. Najbardziej je lubię, nie kapryszą, znoszą wszystko (czyt. moje piaski).
3 sierpnia były zielone, a Vanilki białe:

Inna odmiana już kwitła

4 września mam fotkę, jak są przebarwione na jasny róż, a Vanilki różowe:

11 września kolor bardziej intensywny:

Rozchodniki kwitną w zależności od gatunku i miejsca w ogrodzie. te same w różnych miejscach mogą się inaczej wybarwiać. Na słońcu szybciej,w półcieniu później

Mirelko, nie obcinaj ich na zimę, one się ładnie zasuszą po mrozach, a widok mrozu na kwiatostanach zimą jest cudowny. Wiosną z ziemi zaczną wychodzić młode kapustki, to wtedy zetniesz suche badylki. Mróz nie wejdzie w roślinkę.
Iwk4 09:47, 15 wrz 2016

Aniaaa napisał(a)

Kiedy akcja "ciurkadełko"? Widzę fajny kamień

Aniu, miejsce na ciurkadełko przygotowane, ale chyba na zimę nie ma sensu, bo pomki chyba na mróz nie chcę zostawiać. Zbyszek nie ma czasu mi kabla podłączyć, a robić na dwa miesiące teraz chyba nie bardzo jest sens. Zasypywać żwirkiem, potem usuwać ...
Na dodatek za chwilę cieśle wchodzą na ten teren i nie wiem, czy mi czegoś nie poniszczą skacząc między rabatami i dachem ...
Wszystko wiec czeka na dobry moment...

To ten kamyk mam przewiercony ... Ten do samochodu dał się zapakować, duży by nie miał szans
Iwk4 09:56, 15 wrz 2016

Joku napisał(a)
Iwonko, dokładnie wyjaśniłaś mi kwestię trawnika. Faktycznie, utrudnienie spore przy koszeniu. Trzeba za każdym razem docinać wąsy. Teraz na pewno jest wam wygodniej.
Montany dla mnie są symbolem waszego ogrodu.

Jolu, teraz kosi się znacznie lepiej,choć jeszcze przed domem zastanawiam się, nie pasuje mi ... Wczoraj Zbyszek przyjechał po pracy, więc skosił mi trawnik i tak patrzyłam, jak trzeba z dużą kosiarka lawirować na małym kawałku i wykręcić się jest ciężko. Koniecznie zimą muszę pomyśleć o podkaszarce. Na dodatek w tym jednym miejscu chodnik wyszedł wyżej, niż trawnik ...
Iwk4 10:02, 15 wrz 2016

asiak napisał(a)
Piękne widoki Czerwone róże też mi się podobają

Asiu, dziękuję.
Czerwień jakoś na O mało była akceptowana... Burgundy, maliny, fuksja - tak. Czerwony ... ostatnio coraz więcej osób przyznaje się, ze lubi
Jak wybierałam cebulki tulipanów ostatnio, tłumaczyłam sobie: weź różowe, różowe, różowe !!!
I wzięłam takie

Dominika11 10:04, 15 wrz 2016

ależ te rozchodniki wyglądają obłednie

ja robie jak ty Iwonko - zostawiam zasuszone i obcinam na wiosnę
margaretka3 10:05, 15 wrz 2016

No i dobrze, że czerwone. Te są bardzo ładne. A potem jeszcze więcej osób się przyzna
Iwk4 10:05, 15 wrz 2016

Aniaaa napisał(a)
Iwonko swoje śliwowiśnie tnę od samego początku po dwa razy w roku a nieraz i trzeci raz się zdarza ale to już kosmetyka raczej to co wystaje poza kształt kuli Moje nie są szczepione.Nie obejrzysz się a z Twoich zrobią się ładne czuprynki,zgrabne kupiłaś

Dwa razy - czyli wiosną po kwitnięciu i kiedy jeszcze? Jeszcze jest dobry moment na kosmetykę? To może końce podetnę? czy zostawić już do wiosny?

margaretka3 10:06, 15 wrz 2016

Rozchodniki też się wysiewają Właśnie wczoraj odkryłam siewki. Warto zostawiać kwiatostany, może jakiś nowy kolor się okaże.
Iwk4 10:12, 15 wrz 2016

LyraBea napisał(a)
Widoczek rabatki z rozchodnikami dedykuję sobie. jak się tak napatrzę, tak napatrzę dużo, to pokocham
Dzień dobry Iwonko. Zaczęłam zwiedzanie od Twojego ogródka. Twoje skrętniki od Mirki jeszcze piękniejsze od moich.

Beatko, napatrz się i pokochaj. Będziesz zadowolona w przyszłym roku. Posadziąłś w masie i da to super efekt.

Dostałąm od Lindsay Edytki kawałki białego i czerwonego rozchodnika. Ten biały z daleka widoczny będzie. Posadziłam przy białych jeżówkach, to znaczy powtykałam gałązki i na pewno będą wiosną malutkie kapustki

Iwk4 10:12, 15 wrz 2016

Lecę do pracy. Reszta postów później
Miłego dnia.