Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek Eli 12:02, 10 wrz 2013

Do góry
Dziekuję za szybkie zainteresowanie
na razie pokazuje plan działki z wymiarami
zielone to moj trawnik

zdjecia mam nadzieje uda sie wstawic wieczorem

Pozdrawiam

Aneczkowe marzenia 11:45, 10 wrz 2013

Do góry
Dziękuję za powitanie, bardzo mi miło

No to może wstawię najważniejszy fragment dla mnie w tej chwili, choć się bardzo krępuję, gdyż tak na prawdę nie ma się czym chwalić, tylko się nie śmiejcie :

Jak widać moje tuje są bardzo nierówne, choć kupowałam równe gałązeczki, ale może te wyższe podetnę na wiosnę troszkę, żeby zaczekały na te mniejsze, bo nieciekawie to wygląda jak jest tak nierówno

A więc po prawej stronie jest ścięta stara jabłoń po której wspina się jeszcze niepozorny bluszcz, wkoło obsadzona funkiami (nazwy nie znam, ale są jasnozielone z białymi obwódkami), a zewnętrzne koło myślę żeby obsadzić żurawką czerwoną, która tam stoi w doniczce:

Wczoraj wieczorem miałam chwilkę i choć było już prawie ciemno, to nie mogłam się powstrzymać i wycięłam wkoło obwódkę, bo strasznie mi zarosły te kamienie. Niestety na razie muszę sobie radzić nożykiem przy wycinaniu trawy. Widać troszkę tą obwódkę na powyższym zdjęciu.
Jeśli chodzi o tą funkię, to kupiłam ją chyba dwa lata temu, posadziłam w prawym rogu ogrodu po obu stronach berberysa (oczywiście po podzieleniu z jednej doniczki ). Zeszłej jesieni miałam już tak duże kępy, że wydobyłam z nich następne maleństwai obsadziłam owe drzewko i proszę jak już podrosły, a miały po 2-3 listki Mam nadzieję, że tą żurawkę też po trochu podzielę.
Makowo na Kociewiu 11:44, 10 wrz 2013

Do góry
I może ktoś mi pomoże rozpoznać tą roślinkę, jest bardzo malownicza
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:37, 10 wrz 2013

Do góry
milin jakiś taki większy niż u nas...
mam na myśli wielkość kwiatów

Moje ukochane miejsce na ziemi 11:33, 10 wrz 2013

Do góry
cd doniczek.......

Makowo na Kociewiu 11:33, 10 wrz 2013

Do góry
Acha i jeszcze - wczoraj u nas padało a dzisiaj świeci słońce czasami

[
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:28, 10 wrz 2013

Do góry
bułgarsko - doniczkowo

chyba też znają ogrodowiskowe klimaty???

Aneczkowe marzenia 11:27, 10 wrz 2013

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Trafiłam na wasze forum parę tygodni temu i tak mi się u was spodobało, że postanowiłam się zarejestrować i przywitać z Wami. Macie przepiękne ogrody, czym ja niestety nie mogę się pochwalić, ale może z biegiem lat i u mnie będzie jakiś efekt. Jak na razie mam posadzonych tylko troszkę roślinek. Kupuję małe roślinki po jednej sztuce i rozmnażam, gdyż ze względów finansowych muszę się ograniczać do minimum i zdaję sobie sprawę z tego, że zanim skompletuję roślinki do mojego ogródka, to minie sporo czasu, a jakiś chociaż minimalny efekt osiągnę dopiero po wielu latach, gdyż takie maleństwa potrzebują czasu na wyrośnięcie. Ale i tak jestem zadowolona z tego co już mam, bo niby tak niewiele, a już tyle radości daje. Staram się znaleźć czas na moje roślinki, choć jestem mamą trójki małych jeszcze dzieci i pracuję. Ten skromny ogródek daje mi spokój i jest odskocznią od codziennych obowiązków. Pozdrawiam Was serdecznie i proszę owszelkie komentarze i podpowiedzi, gdyż sama mam duże dylematy np czy ten pięciornik nie będzie się gryzł z żółtym berberysem, czy może ten berberys podsadzić bordową zórawką a funkie czerwoną, czy na odwrót itd.
Przedstawiam wam mój pierwszy rhododendron yakushimanum "Percy Wisseman":

Drugi rhododendron Hybride "Nova Zembla":

Posadziłam je przed tujami szmaragd, jednak będę musiała je odsunąć od tuji, bo mają przerwy ok 30 cm, a przecież mają wyrosnąć duże. No ale to mój nagminny błąd, że sadzę wszystko bardzo blisko siebie. Będę musiała teraz wszystko poprawiać
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:26, 10 wrz 2013

Do góry
w restauracji....

Moje ukochane miejsce na ziemi 11:24, 10 wrz 2013

Do góry
cd bułgarskich widoczków.....
wiele roślin rośnie też u nas......

Ogród ogrodniczki 11:23, 10 wrz 2013

Do góry
Na tym zdjęciu widać mój plan.
Są na nim pokazane trzy trzmieliny na pniu.
Byłyby posadzone od strony południowej i dawałyby cień na koło.

Jednak mówiłyśmy o cisie czy ostrokrzewie,więc ja sobie nie wyobrażam że stanęłyby tam aż trzy cisy...
I tak mi się sugeruje że ten cis miałby być posadzony zamiast pierwszej trzmieliny z prawej.
Nie chciałam jednak nic sugerować żeby sprawdzić czy dobrze myślę.
Ogród z łezką 11:22, 10 wrz 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

a wczoraj jeszcze tak sucho i słonecznie było...

aj jak ślicznie, nadal nie czasowa jestem ale u Ciebie nadrobiłam zaległości, u mnie multum papierów do wypełnienia. Miłego tygodnia życzę, mam nadzieję na dłuższą chwilę z Wami w weekend, bo wcześniej nie wyrobię....zebrania, rady pedagogiczne, rozkłady...no młyn totalny.
p.s. Koniecznie muszę wrzosy posadzić, cudna wstążka
Makowo na Kociewiu 11:19, 10 wrz 2013

Do góry
Dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa o donicach:
Miałam przez parę dni problem z siecią i nie mogłam tutaj być.
Teraz czeka mnie dużo pracy i nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę te wszystkie Wasze zdjęcia i zmiany w Waszych ogrodach.
Zanim do nich polecę to zobaczcie kto mieszka w moim ogródku

jest to młody jeżyk i chyba jest chory bo wydaje takie dźwięki jakby miał kaszel.
Co mnie pociesza to, to że na pewno je bo wszędzie widać, że ma świetną przemianę materii.
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 11:14, 10 wrz 2013

Do góry
Oto moja żurawkowa młodzież, jeszcze nie rozwinęła skrzydeł gdyż po letnim posadzeniu jeszcze zmieniała miejsce
z przodu Pear Crisp, z tyłu Berry Smoothie

z przodu Havana, z tylu mix

Marmalade

Ginger Peach

a tutaj żurawkowa mini fala - zgapiona od Łukasza

kancików jeszcze nie ma gdyż trawa jest byle jaka

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:07, 10 wrz 2013

Do góry
Aneczko Jaskółeczko miłego dnia
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 11:03, 10 wrz 2013

Do góry
Kuklik napisał(a)

Padało już wczoraj, ale dzisiaj słońce Na razie jadę do pracy, może uda się po południu? Pa

Padało u mnie w nocy , miłej pracy

Świeto różane, ogród przy lesie i inne - wrzesień 2013 11:00, 10 wrz 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Moje zakupy w zbliżeniu

Eden:

Ascot:

i 2x NN:

No super róże Karolka, a czemu te dwie NN? nie zapisałaś czy sprzedawca nie wiedział? pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 10:57, 10 wrz 2013

Do góry
nie pada, to zaczęłam robić rabatke od frontu na razie dam tam te rośliny z warzywniaka, co rosną w przechowalniku, a potem "najwyżej będę przesadzać"
I tak tam sobie robię i się śmieje, że moje roslinki to takie wędrujące będą
Tak wygląda jeszcze pusta rabata

I tu już z bukszpanami na obwodke, ale tylko tyle na razie wyhodowalam, reszta pewnie na wiosnę, bo się robi sadzonek na 9 dużych doniczek
Testowe dodawanie zdjęć 10:57, 10 wrz 2013

Do góry
A więc testuję...
Lawendowy kredens 10:57, 10 wrz 2013

Do góry
bacha2224 napisał(a)

Powstała rabata w kolorze fioletu i niebieskiego,te kolory uwielbiam w ogrodzie.

Bardzo, bardzo fajne te rabaty ........pieknie komponujesz te rosliny, ja tez lubie fiolet i niebieski w ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies