Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:24, 24 sty 2012

Do góry
Kochani czyńcie honory domu, bo wyjeżdżamy z Hanią na dwa dni do Essen na targi. Może spotkam Pana Szmita, jak w zeszłym roku?

Jak wrócę, opowiem Wam, co na zachodzie Europy piszczy w ogrodnictwie Jestem bardzo ciekawa.

Będę tęsknić.
Nasz przydomowy ogródek 12:22, 24 sty 2012

Do góry
Ja także mam w ogrodzie podobne czapeczki, a już myślałam, że zima nas ominie w tym roku.
A.C.T.A.- zamach na wolność słowa 12:18, 24 sty 2012

Do góry
Najlepiej cytować. A z cytatu wykasować text jeśli niepotrzebny, zostawiając zdjęcie. Czy tak?
A.C.T.A.- zamach na wolność słowa 12:17, 24 sty 2012

Do góry
Mówiłam mu, żeby zmienił fotkę, ja mam taką, mogę dać Ci Roninku
Ogród Ewy :) 12:15, 24 sty 2012

Do góry
Witaj Ewo, kochamy te same rośliny, róże, hortensje. Cieszę się, że do nas trafiłaś

Pokazuj inne części ogrodu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:56, 24 sty 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
...

Danusiu ile lat ma Twój ogród? Ile czasu potrzeba aby rośliny pokryły tak pięknie całą powierzchnię?

Widzę, że duża powierzchnia została wysypana żwirkiem? Czy takie rozwiązanie jest dobre dla młodych roślin? Planuję wiosną zastąpić korę żwirkiem ale obawiam się, że nie zapewnię odpowiednich warunków wzrostu młodym roślinom. Proszę doradź czy młde trawy i róże wysypać żwirkiem? Bukszpany bez obaw wysypię ale co z innymi roślinami?

Mój ogród w zasadzie powstał 2008-2009, a więc jest młody. Tylko żywopłoty zostały posadzone nieco wcześniej ale niewiele.

Sporo roślin miało duże rozmiary, choćby te buki i niektóre świerki. Stożki przy furtce były wysokie, ale krzywe, kilka lat Witek je wyprowadzał.
Rośliny okrywowe pokrywają w dobrych warunkach powierzchnię w 2 lata.

Trawy i bukszpany mogą być w żwirku, ale róż bym nie polecała tym wysypywać.

Ogród Ewy :) 11:53, 24 sty 2012

Do góry
Witam wszystkich pozytywnie zakręconych ogrodników

Ogród mamy 10 lat, pierwsze 4 lata to był głównie trawnik i jakieś iglaki, chcieliśmy mieć jak najmniej pracy przy nim. Jakieś 6 lat temu zaczęłam interesować się bardziej ogrodem i powoli stał się moją pasją. Mój M bardzo mnie w tym wspomaga, głównie przy nasadzaniu budowaniu, przesadzaniu.
Mamy już kilka różnych etapów za sobą, ogród bylinowy, elementy ogrodu angielskiego, generalnie ciągłe przesadzanie i szukanie tego co nam się podoba najbardziej.
Po latach odkryliśmy, że najbardziej kochamy ogrody śródziemnomorskie, ogrody formalne i romantyczne, w tym kierunku przerabialiśmy ogród.

Po drodze oczywiście życie i kaprysy pogody zweryfikowały nasze chciejstwa, padł nasz ukochany żywopłot z laurowiśni, hortensje przestawały kwitnąć, jedne róże się przyjmowały, inne te najbardziej kochane umierały, i tak przesadzaliśmy, przesadzaliśmy i przesadzamy do tej pory

Jakieś półtora roku temu zobaczyliśmy ogród Danusi i już wiedzieliśmy, to jest to! Szukaliśmy rozwiązań do zacienionej części ogrodu. Szukałam tego ogrodu w necie, aż natknęłam się na Danusię. Zobaczyłam stronę Gardenarium i mój ukochany ogród nie tylko bukszpanowy

Miesiąc temu znalazłam Ogrodowisko, nie wiem jak to możliwe, że wcześniej to przeoczyłam i czytam, czytam, oglądam, polubiłam Was wszystkich cichutko przysiadując na ławkach w Waszych ogrodach i przysłuchując się dyskusjom ogrodniczym.

Wracając do naszego ogrodu, tak jak pisałam wcześniej próbujemy połączyć w nim 3 style co nie jest łatwe, więc ciągle w nim grzebiemy

Nasze ukochane rośliny to róże, bukszpany, różaneczniki, oleandry i inne rośliny śródziemnomorskie, które okupują zimą garaż.

Pokażę Wam kilka zdjęć prezentujących fragmenty ogrodu.

Kocham też agapanty
Zdjęcie z tarasu przed domem, z prawej strony mur, na nim powojniki, są do tej pory, hortensje przeniesione, przeszkadzały magnolii.

hortensje od strony wschodniej, obecnie rabata przerobiona

To fragment nieistniejącego już żywopłotu z laurowiśni

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:52, 24 sty 2012

Do góry
Pokaż Rysiu w swoim wątku ten uśmiech przy koszeniu Koniecznie
Testowe dodawanie zdjęć 11:47, 24 sty 2012

Do góry
Wkleiłaś przez zewnętrzny serwis ImageShack, jest druga opcja - teraz jedyna, po prawej masz napis
"Wgraj zdjęcie" kliknij tu i wgrywaj bezpośrednio. Po ukazaniu się miniaturki kliknij na nią, a wskoczy zdjęcie do tekstu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:42, 24 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam serdecznie jako pierwsza... ooo nie udało się, jako druga
Zauważyłam paulownię - widać że lubisz różne nowości. Bardzo klimatyczne zdjęcia ogrodu.

Ciekawi mnie jakie są Twoje ulubione byliny i krzewy liściaste?

po pierwsze- podziwiam klasę i elegancję twojego ogrodu ; parę pomysłów ściągnę, chociaż mój ogród ma raczej dziki charakter, bo w większości pozwalam roślinom rosnąć swobodnie. Tnę to co wymaga cięcia i odmłodzenia, albo przeszkadza innym w swobodnym wzroście. Pnie dużych drzew podcinam na wysokość 3-4m. Pozwala mi to uzyskać miejsce na niższe rośliny i nowe kompozycje.Poza tym moje 3 psy stale walczą z kretami, więc wiele rabat traci swój pierwotny wygląd, nie wspominając o trawniku.
Wiele drzew i krzewów jest jeszcze młodych, więc tak naprawdę za 3 lata zobaczę to do czego dążę- taką mam nadzieję .
A teraz odpowiedź; kocham magnolie, w większości to krzewy i mam ich 7 różnych odmian. W 2011 posadziłam 3 szt. parasolowatych. Ciekawa jestem ich tak za 3, 4 lata. Kolejne piękności to miłorzęby- są dwa. W naszym ogrodzie, każdy z członków rodziny ma przypisane do siebie drzewo.Miłorzęby to mąż i ja, cha, cha! Paulownie są dwie różne odmiany. Odmiana ,,Hulsdonk" miała w 2 roku życia 2 pączki kwiatowe, niestety 2- dniowy mróz X/2011zniszczył je.Kolejne piękności liściaste to; tulipanowiec, judaszowiec, hortensje ( kilka odmian w tym 2 drzewiaste), albizja- jedwabne drzewko, indygowiec Kiriłowa, dereń Kousa, dereń Floridus, pachnący krzew truskawkowy (calycanthus floridus), kielichowiec chiński-biały, kalmie, cała gama róż, blue perovskia, barbula klandońska, prusznik niebieski, orszelina biała, krzewuszka cudowna, kalina koralowa, trzmielina oskrzydlona, żółty jaśmin nagokwiatowy ( w tej chwili ma 3 pąki kwiatowe), tamaryszki różowe, które u mnie stały się drzewami, perukowiec podolski, również wyrósł na drzewo, lagerstroemia- zamiast drzewka mam na razie mały krzew. Nie chce dalej zanudzać, ale mam tego dużo w ogrodzie a o wielu marzę. Lubię lilaki, mam fioletowy i biały pełny, a chcę dokupić miniaturki koreańskie. Dużo u mnie berberysów, bo są piękne i niewymagające.Z ciekawych drzew mam metasekwoję, daglezję, cedry libańskie-3, klon jesionolistny ,,Flamingo", jodła koreańska, jodła kalifornijska, sosna kalifornijska, cyprysy Lawsona olbrzymie, buk trójkolorowy itd.
Byliny to;pełno lawendy, ale tylko fioletowa i biała, trójsklepki, szkarłatka chińska- ale z nią już walczę jak z chwastem, uwielbiam firletki, zarosły cały ogród, pysznogłówka, ciemiernik red- ma już pączki kwiatowe, oczywiście hosty- u mnie rosną giganty, bo niektóre liście mają 60 cm,tez kilka odmian w tym biała, piwonie- moje faworytki, pióropusznik strusi- z nim też już walczę. Z nowych nasadzeń to; mikołajek olbrzymi, liatra, czarna trawa ,,Black Beard", ostróżki, trytomy- ach ich egzotyka , .
Z ciekawych pnączy mam kokornaka wielkolistnego, kilka wisterii w różnych kolorach, dużo powojników, akebia pięciolistkowa itd.
Mam nadzieję, że cię nie zmęczyłam !

a tu pierwsze pączki jaśminowca - 22.01.12
Łuki, bramki, przejścia 10:42, 24 sty 2012

Do góry
Witajcie kochani Miło czyta się tyle pochwał!
Ogród mamy 10 lat, pierwsze 4 lata to był głównie trawnik i jakieś iglaki, chcieliśmy mieć jak najmniej pracy przy nim. Jakieś 6 lat temu zaczęłam interesować się bardziej ogrodem i powoli stał się moją pasją. Mój M bardzo mnie w tym wspomaga, głównie przy nasadzaniu budowaniu, przesadzaniu.
Mamy już kilka różnych etapów za sobą, ogród bylinowy, elementy ogrodu angielskiego, generalnie ciągłe przesadzanie i szukanie tego co nam się podoba najbardziej.
Po latach odkryliśmy, że najbardziej kochamy ogrody śródziemnomorskie, ogrody formalne i romantyczne, w tym kierunku przerabialiśmy ogród.

Po drodze oczywiście życie i kaprysy pogody zweryfikowały nasze chciejstwa, padł nasz ukochany żywopłot z laurowiśni, hortensje przestawały kwitnąć, jedne róże się przyjmowały, inne te najbardziej kochane umierały, i tak przesadzaliśmy, przesadzaliśmy i przesadzamy do tej pory

Jakieś półtora roku temu zobaczyliśmy ogród Danusi i już wiedzieliśmy, to jest to! Szukaliśmy rozwiązań do zacienionej części ogrodu. Szukałam tego ogrodu w necie, aż natknęłam się na Danusię Zobaczyłam stronę Gardenarium i mój ukochany ogród nie tylko bukszpanowy

Miesiąc temu znalazłam Ogrodowisko, nie wiem jak to możliwe, że wcześniej to przeoczyłam i czytam, czytam, oglądam, polubiłam Was wszystkich cichutko przysiadując na ławkach w Waszych ogrodach i przysłuchując się dyskusjom ogrodniczym.

Wracając do naszego ogrodu, tak jak pisałam wcześniej próbujemy połączyć w nim 3 style co nie jest łatwe, więc ciągle w nim grzebiemy

Nasze ukochane rośliny to róże, bukszpany, różaneczniki, oleandry i inne rośliny śródziemnomorskie, które okupują zimą garaż.

Postaram się wrzucić kilka zdjęć, ale forum z którego przerzucam fotki ogrodu właśnie ma awarię

Acha Sebku, zdjęcie w avatarku robione było we Włoszech, jest to szpaler palm! podsadzanych cudownymi, pachnącymi różami
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 00:53, 24 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Tylko patrzę, że dobrze żeby to była sobota a nie niedziela czyli 19 maja - jest czas na powrót Co o tym myślicie? Zanim na amen postanowimy?

Mnie odpowiada równiez sobota,coraz bardziej jednak się martwię o to by była wczesna wiosna bo to ledwie co po ogrodnikach i zimnej Zośce. Będę chodzic i chuchac na moje rh.

Pewnie, że sobota lepsza
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 23:56, 23 sty 2012

Do góry
Ja jestem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:41, 23 sty 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:41, 23 sty 2012

Do góry
Coś wkleję, ale nie mogę znaleźć fotki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:34, 23 sty 2012

Do góry
Popatrz Marzenko na wizytówkę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 23:13, 23 sty 2012

Do góry
Mam kolejną wielką porcję zdjęć, ale to za chwilkę przy okazji nowego artykułu o pielęgnacji topiarów z bukszpanu.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:10, 23 sty 2012

Do góry
Elfik napisał(a)

Miriam - Leć po łebkach czyli po zdjęciach

Danusiu, ja już od pewnego czasu tak zdziecinniałam, że tylko obrazki...
Elfku, aż się głośno roześmiałam jesteś niemożliwa ale dobre
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:07, 23 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla ułatwienia wyszukiwania masz jakby dwie strony - główną z artykułami i Forum z wątkami.
Na jednej i drugiej są wyszukiwarki tematów.
Poza tym na stronie głównej są chmury tagów i tam też po tagach można szukać, a jak nie dasz rady to pytaj

Dziękuję serdecznie Bardzo mi pomogłaś
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:07, 23 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miriam - Leć po łebkach czyli po zdjęciach

Danusiu, ja już od pewnego czasu tak zdziecinniałam, że tylko obrazki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies