Zrobilłam sobie poranny spacer po ogrodzie Dańusi i jestem zachwycona. Do tej pory takie ogrody oglądałam niemal wyłacznie w czasopismach ogrodniczych z zagranicy. Ogród jest przepiękny o każdej porze roku. Za to kocham bukszpany i cisy, że nawet zimą i na przedwiośniu wyczarowują bajeczny widok ogrodu. A ogród Danusi jest cudny dzięki topiarom, hortensjom, różom i kulom ze stali nierdzewnej

Ach wzdycham niemal z zazdrości w oczekiwaniu kiedy moje murki cisowe zacznę formować. Kule bukszpanowe hoduję od kilku lat i przewędrowały ze mną w listopadzie 2010 do nowego ogrodu. Wcześniej w ciasnym małym ogrudeczku przy szeregowcu były ściśnięte pomiędzy mnóstwem bylin.
Mam jednak nadzieję, że okres błędów i wypaczeń ogrodowych mam już za sobą. Ogrodniczką amatorką jestem od 10 lat ale wciąż wydaje mi się, że jestem na początku drogi

Danusiu ile lat ma Twój ogród? Ile czasu potrzeba aby rośliny pokryły tak pięknie całą powierzchnię?
Widzę, że duża powierzchnia została wysypana żwirkiem? Czy takie rozwiązanie jest dobre dla młodych roślin? Planuję wiosną zastąpić korę żwirkiem ale obawiam się, że nie zapewnię odpowiednich warunków wzrostu młodym roślinom. Proszę doradź czy młde trawy i róże wysypać żwirkiem? Bukszpany bez obaw wysypię ale co z innymi roślinami?