Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

monteverde 02:12, 24 sty 2012

a dla mnie cały Danusi ogród to "miodek"
Madzenka 06:29, 24 sty 2012

Zrobilłam sobie poranny spacer po ogrodzie Dańusi i jestem zachwycona. Do tej pory takie ogrody oglądałam niemal wyłacznie w czasopismach ogrodniczych z zagranicy. Ogród jest przepiękny o każdej porze roku. Za to kocham bukszpany i cisy, że nawet zimą i na przedwiośniu wyczarowują bajeczny widok ogrodu. A ogród Danusi jest cudny dzięki topiarom, hortensjom, różom i kulom ze stali nierdzewnej
Ach wzdycham niemal z zazdrości w oczekiwaniu kiedy moje murki cisowe zacznę formować. Kule bukszpanowe hoduję od kilku lat i przewędrowały ze mną w listopadzie 2010 do nowego ogrodu. Wcześniej w ciasnym małym ogrudeczku przy szeregowcu były ściśnięte pomiędzy mnóstwem bylin.
Mam jednak nadzieję, że okres błędów i wypaczeń ogrodowych mam już za sobą. Ogrodniczką amatorką jestem od 10 lat ale wciąż wydaje mi się, że jestem na początku drogi
Danusiu ile lat ma Twój ogród? Ile czasu potrzeba aby rośliny pokryły tak pięknie całą powierzchnię?

Widzę, że duża powierzchnia została wysypana żwirkiem? Czy takie rozwiązanie jest dobre dla młodych roślin? Planuję wiosną zastąpić korę żwirkiem ale obawiam się, że nie zapewnię odpowiednich warunków wzrostu młodym roślinom. Proszę doradź czy młde trawy i róże wysypać żwirkiem? Bukszpany bez obaw wysypię ale co z innymi roślinami?
Richie 10:49, 24 sty 2012

Martek napisał(a)

Na ostatniej fotce mamy coraz rzadszy widok "kobiety pracującej z uśmiechem"

Richie,a czy twój uśmiech jest również taki sympatyczny kiedy kosisz ?))

Tak Martuś ale dopiero jak kończę...
Gardenarium 11:52, 24 sty 2012

Pokaż Rysiu w swoim wątku ten uśmiech przy koszeniu Koniecznie

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:56, 24 sty 2012

Marzena2007 napisał(a)
...

Danusiu ile lat ma Twój ogród? Ile czasu potrzeba aby rośliny pokryły tak pięknie całą powierzchnię?

Widzę, że duża powierzchnia została wysypana żwirkiem? Czy takie rozwiązanie jest dobre dla młodych roślin? Planuję wiosną zastąpić korę żwirkiem ale obawiam się, że nie zapewnię odpowiednich warunków wzrostu młodym roślinom. Proszę doradź czy młde trawy i róże wysypać żwirkiem? Bukszpany bez obaw wysypię ale co z innymi roślinami?

Mój ogród w zasadzie powstał 2008-2009, a więc jest młody. Tylko żywopłoty zostały posadzone nieco wcześniej ale niewiele.

Sporo roślin miało duże rozmiary, choćby te buki i niektóre świerki. Stożki przy furtce były wysokie, ale krzywe, kilka lat Witek je wyprowadzał.
Rośliny okrywowe pokrywają w dobrych warunkach powierzchnię w 2 lata.

Trawy i bukszpany mogą być w żwirku, ale róż bym nie polecała tym wysypywać.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:24, 24 sty 2012

Kochani czyńcie honory domu, bo wyjeżdżamy z Hanią na dwa dni do Essen na targi. Może spotkam Pana Szmita, jak w zeszłym roku?

Jak wrócę, opowiem Wam, co na zachodzie Europy piszczy w ogrodnictwie Jestem bardzo ciekawa.

Będę tęsknić.

Instagram Ogrodowiska
anika 12:28, 24 sty 2012

Danusiu mam pytanie, iloletnie cisy można przesadzać samemu bez ich uszczerbku. Mam zamiar posadzić kilkadziesiąt sadzonek ale malutkich bo wielkie są bardzo drogie. Jak już się rozrosną to dopiero chcę je usadowić w odpowiednich miejscach. Który rodzaj cisa najlepszy jest na żywopłot a z którego można robić stożki kule? Mam w ogrodzie cisa pospolitego, ma on wiele nasion - chcę go w tym sezonie troszkę przyciąć, więc może odpady się ukorzenią
anika 12:31, 24 sty 2012

OOO to chyba wtargnęłam nie w porę Milej i owocnej podróży. Czekamy na nowinki.
Madzenka 19:26, 24 sty 2012

Wy tu sobie komentujecie uśmiechy a ja ciągle pieję z zachwytu nad ogrodem Danusi
Czekam niecierpliwie na ciekawostki z Essen.
Madzenka 19:26, 24 sty 2012

Wy tu sobie komentujecie uśmiechy a ja ciągle pieję z zachwytu nad ogrodem Danusi
Czekam niecierpliwie na ciekawostki z Essen.