Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kwitnące skarpy 21:58, 22 cze 2017

Do góry
Asiu czy szaleje no może troszkę ale kupiłem to tylko po to by juz cos tam rosło to mam już 4 brzozy ermen grayswood Hill teraz nie będzie się w moim wątku zbyt wiele działo bo i tak malo kto tu zagląda wiec czas sobie odpuścić oczywiści ogród będzie się tworzył dalej
Typografia ogrodu 21:48, 22 cze 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Asiu inspirka Ivo mi się podoba ale skoro ice dance tam nie bardzo to rzeczywiście może kłosownica na całości i w tym gdzieniegdzie jeżówki i rozchodnik. będzie super!
piszesz że w pozostałych brzozach będzie irga tzn że gdzie je jeszcze masz?bo ja znam Twój ogród jakbyśmy sasiadkami były i wydawało mi się że masz tylko jeden zagajnik brzozowy? zwozilaś pamietam brzozy przyczepką

starszy zagajnik jest po prawej stronie traktu a młodszy po lewej. To wlasnie te brzozy z przyczepki, trawnik pod mimi być nie może bo kosic nie spoosob. W tle będą cisy jeśli przeżyją
To masz planik to te kropki na gorze po lewej stronie
Kwitnące skarpy 21:13, 22 cze 2017

Do góry
Dzisiaj przyjechały do mnie 2 grujeczniki japońskie, 1 lipa drobnolistna "Winter Orange", 2 brzozy ermana "Greyswood Hill małe sadzonki ale urosną oczywiście już zostały posadzone
Typografia ogrodu 21:11, 22 cze 2017

Do góry
Asiu inspirka Ivo mi się podoba ale skoro ice dance tam nie bardzo to rzeczywiście może kłosownica na całości i w tym gdzieniegdzie jeżówki i rozchodnik. będzie super!
piszesz że w pozostałych brzozach będzie irga tzn że gdzie je jeszcze masz?bo ja znam Twój ogród jakbyśmy sasiadkami były i wydawało mi się że masz tylko jeden zagajnik brzozowy? zwozilaś pamietam brzozy przyczepką

Ogród w budowie - nieustającej 00:06, 22 cze 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Mam trochę roślin od ludzi z forum. Zawsze jak na nie patrzę to przypominam sobie osobę od której ją dostałam. Czyli mam podobnie.
Skoro piszesz o Mordorze to jak wygląda teraz? Czy masz jakiś inny Mordor na myśli?

Czyli mamy tak samo z podarunkami roślinnymi. Roślina = osoba.

Mordor - to miejsce niewdzięczne, bardzo szybko zarastające bujnym chwastem i trudnow wysychające z kilkoma drzewami, w samym górnym rogu mojego ogrodu, gdzie jest niemal zawsze wilgotna ziemia i rosną duże brzoza i metasekwoja i są jeszcze trzy młodziutkie brzozy. W tym miejscu przez lata leżały stosy kompostowe i ziemia jest niesłychanie żyzna, wszystko tu bardzo dobrze rośnie, ale muszą to być rośliny, które lubią cień i wilgoć lub słońce i wilgoć. Więc rosną tawułki, odętki, funkie, krwawnice i krwiściągi, irysy syberysjkie, rdesty, bodziszki, przyworotniki i wilgocioubne trawy. I przepiękna gilenia. Będą paprocie i świecznice. Wiosną pierwiosnki kwieciste i kamasje.
Po odgruzowaniu, bo Mordor zarósł od zeszłej jesieni strasznie wysoką trawą, rzecz wygląda następująco i czeka na dalsze gęste obsadzenie:

Trzeba też zbudować ścieżkę i placyk pod drewnianą ławkę-huśtawkę.

Nie byłabym sobą, gdybym nie miała tam róż,właśnie obok nich będzie ławka - Felicite Parmentier i Variegata di Bologna. Inne zostaną tam przesadzone jesienią.

Tarczownica świetnie się tam czuje, a gilenia jeszcze bardzo młoda.

Posadzony też został tymczasowo jeden przetacznikowiec, ale chyba zostanie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:50, 21 cze 2017

Do góry

w tygodniu tak wiało, że brzozy się kładły

Mirkowy ogród (początki) 10:24, 21 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Sa takie kwiaty, choc bys sie .... to nie beda rosly i koniec. Ja tez nie lubie naparstnic za to bardzo,lubie ostrozki i nie chca u mnie rosnac.

Do klematisow tez nie mam reki, ale zafascynowana nie wiem u kogo gdzies na slasku polaczenie roz z klematisami i w tym roku kupilam 4 co z tej uprawy bedzie nie wiem. W kazdym razie duzo czytalam na ten temat i chyba robilam troche bledow w uprawie.
Nie wolno sie porywac na wyszukane okazy zaczynac trzeba od najbardziej nie wymagajacych a bedzie dobrze.

Zobacze zeby nie zapeszyc rosna dobrze.
Elu ja raczej nie porywam się z motyką na słońce w doborze roślin.Podobają mi się róże ale ich nie mam.Pewnie by u mnie nie chciały rosnąć.Ale za to mam dużo roślin przetestowanych na mojej ziemi i takie sądzę np.trawy,hortensje,naparstnice,jeżówki.serby,sosny ,brzozy,cisy i wiele wiele innych
Ogród z wilkiem zamkn. 22:19, 20 cze 2017

Do góry

Zastanawiam sie ,czy tej brzozy nie przesadzić , a dojechać do końca serbami ? Ale nie wiem , czy przeżyje ,bo duża już

Ogród wśród pól i wiatrów 20:10, 20 cze 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Jolka podziwiam Twoją różankę, posiedziałabym tam na ławce. Wszystko pięknie kwitnie i zadziwia.

Gosia, jakbyś posiedziała na ławce... miałabyś różankę przed sobą...
Obok siebie zaś brzozy, piwonie, maciejkę, przywrotnik i takie tam...

Zaś po prawej stronie taki uspokajający, kojący, zielony widoczek z poranną rosą
Akurat do porannej kawki

Ogród wśród pól i wiatrów 19:36, 20 cze 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Jolu, zaglądam do Ciebie ukradkiem i rzadko się odzywam,ale teraz musze Prze-pię-knie ! Powiedz co to za hosty bialo zielone masz z kudłatymi trawkami?czy to patriot a trawka carex beatles?
I jeszcze pytanie o bodowego buka...czy duzy rosnie? Chciałam niewysokie kolumnowe drzewko w pobliżu elewacji domu i nie wiem czy to dobry pomysł?Niewysokie bo inaczej trafi w okap dachu

No to ja się cieszę, że miałaś motywację by się odezwać Dziękuję za miłe słówka Hosty przed trawami to raczej patriot, ale pewności nie mam. Natomiast trawa to rozplenica, rośnie tam już chyba czwarty rok i nigdy mnie nie zawiodła Ten mój buk to rohan obelisk. Stał i stał już chyba trzeci sezon, teraz trochę ruszył. Ale z tego co wiem, to duże drzewo, więc chyba się u Ciebie nie sprawdzi.

Zostawiam maluśką meidiland Rośnie pod brzozami, a brzozy to już takie byczki się zrobiły, jak nie wiem co!! A pamiętam, jak niedawno chude patyczki wsadzałam, że ich nawet na zdjęciach nie było widać!!

Moja codzienność - ogród Oli 14:43, 20 cze 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Poranny spacer poczyniłam u Ciebie. Zielono mi!

Jak ładnie u Ciebie ta beni kaze rośnie!
Ja muszę lecieć po kolejne, bo pod brzozy proszą mi się kolejne...

w masie siła fajnie będzie
Moja codzienność - ogród Oli 07:20, 20 cze 2017

Do góry
Poranny spacer poczyniłam u Ciebie. Zielono mi!

Jak ładnie u Ciebie ta beni kaze rośnie!
Ja muszę lecieć po kolejne, bo pod brzozy proszą mi się kolejne...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:52, 19 cze 2017

Do góry
Długi weekend Był, ale się zakończył, więc jak po powrocie wryłam się komputer, żeby nadrobić zaległości, to właśnie wyszłam na prostą

Asiu Brzozowa, to marzy mi się na przodku- na półce, a z tyłu jeszcze długo przed planami budowlanymi wsadziliśmy w rzędzie brzozy i teraz już ogromniaste są. Posadziłam przed nimi głównie hosty, troszkę konwalii. No i za nimi są cisy-zombi

Kasiu - dziabnełaś zdecydowanie dobrze

Angelika Ja tak już mam- co sobie przypomnę, to sobie zapomnę Ale takich trzech, jak nas dwie, to na pewno któraś zapomni, a któraś przypomni Chyba, że akurat żadna nie przypomni

HAniu...5 lat??? Ja bym chciała już

Paulinko, warzywnik udało się zagospodarować początkiem maja, niedługo po Komunii Młodego Rzodkiewka już przerasta, reszta całkiem obiecująco wygląda oprócz kopru, który zaatakowały mszyce, poskręcał się biedny i żółty się robi

Kasja- w kupie raźniej

Monia, no był, był Ale co z tego, skoro się już skończył?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:50, 19 cze 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
5 aż?! Jaka duża ta rabata jest? Ja do tej pory myślałam nad trzema, ale może pięć dałoby lepszy efekt...masz te białe doorenbosy?

Rabata nie jest za duża, ma jakieś 5x2,5m, brzozy mam tak co 2-3m nieregularnie.
Będę ja pewnie poszerzać jak zaczną nam sypać na trawnik.

Brzozy moje nie są rasowe
Ale tu w okolicy wszystkie brzozy mają białą korę.
Nie stać mnie na doorenbosy za 200zl w takiej ilości. Zainwwstuję tylko w te wielopienną na szczyt skarpy, jak gdzieś znajdę
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 13:58, 19 cze 2017

Do góry

Witajcie
chyba ten sezon jest wyjątkowo ciężki dla mojego ogrodu bo prosiłam już o poradę w sprawie świerka, potem brzozy a teraz sosny
Moja sosna limba ma na każdej gałązce przy czubku takie białe waciane naloty. Żadnych robaków nie widać. Co to jest i czym to zwalczyć ?

B&B czyli betonowa Bawaria 13:39, 19 cze 2017

Do góry
W kilku slowach i zdjeciach, chce przedstawic Wam miejsce w ktorym mieszkamy, a raczej bywamy mieszkaniowo. Tak, to nie blad, narazie bywamy.
Do takiego stylu i bryly domu chce znalesc rozwiazanie i dopasowac otoczenie.

Lubie kamienie. Duze kamienie i mysle ze beda sie w ogrodzie powtarzac. A raczej juz sie powtarzaja.

Musze znalesc jakies rozwiazanie koszenia trawy pod kamieniami, a raczej znalesc inna maszyne.

Co lubie? Napewno brzozy i jest to milosc tez doswiadczalna, gdyz probuje je formowac. Od czasu do czasu i bez zbytniego parcia. Wyjdzie to dobrze, nie, to tez przezyje. Mam nadzieje ze brzozy rowniez.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:46, 18 cze 2017

Do góry
inag napisał(a)
Tylu ślimaków na raz w życiu nie zebrałam! Te paleniska baaaaaaardzo mi się zawsze podobały. Gdybym tylko miała na nie miejsce...
Co do drzew to nie wiem sama co bym wybrała ale chyba coś lekkiego, zwiewnego, coś co nada lekkości np. Doorenbosy (?) Tuje i niwaki choć są piękne to dają "ciężki" efekt może delikatne listki brzozy by rozweseliły trochę zielone towarzystwo?

Doorenbosy mówisz? Myślałam o nich nawet ale głównie zależy mi na tym by korona była ponad płotem i przysłaniała widoki z sąsiedztwa. Myślałam o wiśniach umbraculifera ale nie upieram się Brzozy ... hmmm

Palenisko dużo miejsca nie potrzebuje jak widać na załączonych obrazkach
A ślimaków dziś było mniej, pewnie dlatego że ciepło i sucho było. Z opadami wrócą napewno. To co pokazałam to tylko jeden z trzech zbiorów w ciągu jednego dnia!! I tak codziennie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:44, 18 cze 2017

Do góry
Śłicznie jak zwykle!
Wyjatkowo dużo stipy masz w tym roku... albo kadry takie akurat

Uwielbiam Twoje gracillimusy i sama na nie choruje.
Dziś pojechałam do mojego ogrodnictwa i rosną już dla mnie
Czekam, aż jeszcze trochę podrosną.

Natomiast właścicel pokazał mi kilka innych miskantów i sama nie wiem.
Zachwalał Graziellę - że podbno ładniejsza od Gracillimusa i ma mocniejsze kwiatostany.
Jeszcze był Adagio i Cabaret. W ogóle tych miskantów nie znałam.

Póki co dziś posadziłam brzozy na brzozowej w towarzystwie Variegata.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:27, 18 cze 2017

Do góry
Tylu ślimaków na raz w życiu nie zebrałam! Te paleniska baaaaaaardzo mi się zawsze podobały. Gdybym tylko miała na nie miejsce...
Co do drzew to nie wiem sama co bym wybrała ale chyba coś lekkiego, zwiewnego, coś co nada lekkości np. Doorenbosy (?) Tuje i niwaki choć są piękne to dają "ciężki" efekt może delikatne listki brzozy by rozweseliły trochę zielone towarzystwo?
Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 08:58, 18 cze 2017

Do góry
Cały obszar tego kompleksu otoczony jest różnorakimi żywopłotami i drzewami, przez co ogród jest zaciszny. W ogrodzie wydzielone są różne pokoje ogrodowe. W sumie jest ich dwadzieścia.
Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiły ogromne drzewa znajdujące się w pierwszej, bardziej zacienionej części parku. Znajdują się tu duże klony, derenie, brzozy, cyprysy, cisy, katalpy, paulownie, ogromna brzostownica i wiele innych drzew, których nie znam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies