Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:49, 03 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Tylko kulki bukszpanowe cieszą

co to za trawy przy żurawkach?
W cieniu - zacieniona 19:47, 03 lis 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
pozdrawiam niedzielnie
Miło Cię widzieć.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:44, 03 lis 2013

Do góry
Tylko kulki bukszpanowe cieszą

Liści nie chce mi się grabić....

Horti smętne czekają na okrycie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:42, 03 lis 2013

Do góry
Smętnie i deszczowo dzisiaj było

Graby całkowicie brązowe, częsciowo od wichury przerzedziły się liście

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:41, 03 lis 2013

Do góry
Od machania ręka mnie też boli
Jakiś leniwy dzień dzisiaj był, pospałam w czasie niedoboru energii... teraz znów leje....
Mam nadzieję, ze przyszły tydzień nastroi mnie do pracy w ogrodzie. Zwłąszcza że trawnik urzadził nam niespodziankę. Czy ktoś wie dlaczego mam zielony i brązowy trawnik? wyrażna granica przebiega równo jak od linijki????
Po prawej zielony, po lewej brązowy...
Ogród z łezką 19:11, 03 lis 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Nic??? To szaro-białe ma być? To nie grzybisko jakieś? Wydaje mi się, że był zieleńszy przy nasadzie liści...O te miejsca chodzi

To przejaw przesuszenia. Prawdopodobie pączki sa na takiej krótkiej łodydze i byc moze trzeba bedzie je oberwac zeby z pączków uśpionych wyrosly nowe pedy ale z tego zdjecia na pewno tego powiedziec nie mozna. Na wiosne zrobisz nowe zdjecie z nieco większą perspektywa i zobaczymy. Nie jest to jednak żadna choroba której by sie trzeba obawiac.
Poczytałam Wasze rozważania o opuchlakach i dobrze ze z Ani linków okazało się ze nie tylko opuchlaki niszcza rośliny ale również inne robale. Ja bym nie wpadała w panikę , jeśli rośliny sa zdrowe to sobie poradza ale faktem jest ze truskawki i zurawki są bardziej narazone niz inne rośliny. Nie ma co szalec bo przecież takich szkodników mamy dużo , przyroda potrafi sama sie bronic a zbyt duża ingerencja człowieka kończy sie często tak jak u Marzenki że sobie rośliny dursbanem spaliła i jestem pewna że duzo wiecej ich straciła niz by opuchlaki zniszczyły.zdarzają sie lata w których jakiegoś robactwa jest bardzo dużo ale potem ich ilośc maleje i nie zagraza juz tak roślinom. W tym roku już pod koniec wiosny było mnóstwo komarów , wszyscy pisali że posiedziec sie nie da a potem kiedy był czas na to by były nie było ich wcale a pojwiły sie ślimaki. Trzeba chronic rośliny ale bez nadmiernej paniki.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:07, 03 lis 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Iglaki o każdej porze roku są zielone i ogród nie czuje jesieni

Jestem pod ogromnym wrażeniem. Naprawdę nie widać jesieni. Czarujesz.
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:58, 03 lis 2013

Do góry
upiekłam kolejny raz drożdżowe ciasto ogrodowiskowe, tym razem z malinami...
zapraszam

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:55, 03 lis 2013

Do góry
kaktus....

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:53, 03 lis 2013

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:50, 03 lis 2013

Do góry
azalia u mnie drugi rok...

kwitnie cudnie ...a ile pączków ma jeszcze

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:48, 03 lis 2013

Do góry
w ogrodzie mało roślin kwitnących o tej porze,
nic dziwnego ...listopad...
a w domu szaleństwo doniczkowe

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:11, 03 lis 2013

Do góry

jak kolorowo... od razu cieplej pozdrawiam
U Przemka w ogrodzie. 18:00, 03 lis 2013

Do góry
Ale mnie tu dawno nie było, prawie wieczność.
Agata jakim cudem odkopałaś z czeluści mój zapomniany wątek.
I czemu taki komentarz nad moją nową raalizacją ogrodową
Irysów kupiłem kilkanaście sadzonek nowych odmian których jeszcze wiekszośc niestety nie kwitła.
Ja też nie mam najlepszej gleby do irysów.
Jeśli o nie chodzi to jak mowimy o bródkowych a nie syberyjskich to własnie lubią słoneczne stanowisko i suchą przepuszczalną glebę nadmiar wilgoci bardzo im szkodzi. Nie takiej odmiany to nie mam wśród swoich jabłoni.

Aniu z kilku miesięcznym poślizgiem albe dziękuję za pochwałę moich pawi przez ten czas znacznie podrosły i wypiękniały jeden ma juz kilka kolorowych piór z oczkiem w ogonie. Teraz jesienią kupiłem też 2 samiczki wiec mam małe stadko 2 pary, jedna jest standardowa niebieska a druga z nieco innej odmiany barwnej pawia czarnoskrzydłego.

Małgorzata oj temat liliowców się raczej przedawnił, bardzo je lubię i mam chęć kupic kolejne jednak co do ich wkomponowania w ogrodzie to nie mam za bardzo pomysłu.

Ech Ariel, Ariel ....
, hortensje kwitły i prawie przekwitły jak wszystko jeszcze tylko ogrodowe mają kwiaty w świetnej formie ale to dzieki temu że jakoś nie było u mnie w ogrodzie znaczącego przymrozku.
Z wyboru tej odmiany dęba jestem zadowolony i na pewno powinno się znaleźć miejsce na niego w Twoim ogrodzie, hmm a może na nowym tarasie.
Powierzchnię ogrodu nawet sprawdziłem ale było to tak dawno a lato jakoś przeleciało i nie odpisałem od razu i już nie pamietam wiem tylko tyle że teraz dołączyłem do ogrodu nowy kawałek terenu do zagospodarowania o powierzchni 400 m2

Sylwia ptaki mają się dobrze, to jedyna radość w tej smutnej przynębiającej późnej jesieni. A tuje wreszcie posadzone na swoim miejscu.

To jeszcze kilka fotek przed nadejściem zimy
w alejce ładnie się zazieleniła juz trawa kolejny etap realizacji wiosną

Hortensja ogrodowa Togeder kwitnie niestrudzenie

Odnośnie odmiany dębu błotnego pokażę jedną fotkę z ogrodu w Pechcinie mam nadzieję ze i moje za kilka lat bęą takimi kulkami

Trawa pampasowa w tym roku zostaje w gruncie, a zapasowa w piwnicy

Zimujące chryzantemy to ostatnie kwitnące rośliny w ogrodzie

I jeszcze jedna fotka nowa rabata nieco wcześniej w przyszłym sezonie nie bedzie juz kann w ich miejsce potrzeba kilakdziesiąt hortensji i chyba będą jeszcze za tujami danika w rzedzie po obu stronach białe zimujące chryzantemy o ile uda mi sie do wiosny zrobić kilkadziesiąt sadzonek

zacznę już końcem zimy więc może sie chryzantemowy plan uda
Ogród do odświeżenia 17:42, 03 lis 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Buziol wielki z okazji Twojego Święta

Całus za kwiatucha
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 17:38, 03 lis 2013

Do góry
Hortensje w moim sosnowym lesie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:37, 03 lis 2013

Do góry
Kasiek - też się boję, że jak tak dalej pójdzie to i mego trawnika nie będzie Już nie zaglądam do żadnych sklepów z roślinkami.... mniejsza pokusa

Renia - nie ważne czy na kolanach czy na brzuchu.. ważne że coś już rośnie i coś jest

Marzena - bo Ty masz ogród jak trzeba, a u mnie zbieranina

Bożenka - na budlejach i jeżówkach motyli zawsze najwięcej

Pomysł na ogród 17:26, 03 lis 2013

Do góry
plan jest taki:

rośliny :
1. pęcherznica kalinolistna (Physocarpus opulifolius) 'Luteus'
2. miskant (Miscanthus sinensis) 'Punktchen'
3. miskant (Miscanthus sinensis) 'Sioux'
4. perowskia łobodolistna (Perovskia)
5. rozchodnik (Sedum) 'Herbstfreude'
6. jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)
7. trawa pampasowa (Cortaderia selloana)

poszukuję iglaka widocznego po prawej skrajnej stronie
takiego który nie będzie wyższy niż powiedzmy 2 m
może Jałowiec chiński Obelisk Juniperus chinensis Obelisk
Postawić trawkę nad i... 17:21, 03 lis 2013

Do góry
...oj...parę dni mnie nie było..odpoczęłam w pięknym miejscu , w Karpaczu ....zresetowałam się... pogoda nie dopisała tak jak sobie tego bym życzyła ale ...w jacuzzi i saunie tez może być przyjemnie, szczególnie gdy ma się taką pod ręką dosłownie...
...kilka zdjęć - wspaniały zabytek świątynia Wang z XII w i widoki na Śnieżkę( za chmurami)...a i tęcza tez była...

Tawuła japońska - Spiraea japonica 17:10, 03 lis 2013

Do góry
Mam tutaj małą zagadkę. Nie jestem pewien co do odmiany poniższej tawuły japońskiej. Oczywiście mam swój typ, ale specjalnie nie podaję . Jakieś pomysły? :>

To zdjęcia z kwietnia.

A to troszkę pózniejsze, z końca maja.

W ciągu lata liście stały się bardziej zielone niż żółte, a na jesień przybrały barwę pomarańczowo-bordową.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies