Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Kindzia 18:20, 03 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)
Kindzia czytam źe kreta prowadzasz na smyczy!!!!
Skoro żurawka wyłazi z ziemi wysoce prawdopodobne jest że coś jej korzenie wyżarlo lub zgniła? Prosimy o zdjęcia systemu korzeniowego.... Ja walką z opuchlakami wytrułam moje źurawki...wypaliłam je Dursbanem....
Kulki mi się nie wylęgły zatem były nawozem.

Właśnie nie prowadzam! A trzeba było złapać, uwięzić i na czarną godzinę trzymać.
Przy korzeniach nic nie było co by wyżreć mogło. Tylko nawóz. Już drogą dedukcji Ania z Tesią doszły, że to nie jaja. Żółciutkie kulki, nie brązowawe... Sucho tam w tych korzeniach było...jakby uschła. Suchutkie korzenie, kruszyły się, nie zeżarte!
Mam nadzieję, że wiosną reszta żurawek ruszy...
Kindzia 18:21, 03 lis 2013

JulkAd napisał(a)
Kasiu macham i ślad zostawiam, buziol wielki.....ale czy na prostą wychodzę.....tego jeszcze nie wiem

Zaraz zemdleję z wrażenia...Juleczko...jesteś!!! Już mnie martwiłaś...chyba ten klapsior na gołe dupsko pomógł
Nie wolno Ci znikać na tak długo!!!!!!!!!!!!!
Bogdzia 19:11, 03 lis 2013

Kindzia napisał(a)

Nic??? To szaro-białe ma być? To nie grzybisko jakieś? Wydaje mi się, że był zieleńszy przy nasadzie liści...O te miejsca chodzi

To przejaw przesuszenia. Prawdopodobie pączki sa na takiej krótkiej łodydze i byc moze trzeba bedzie je oberwac zeby z pączków uśpionych wyrosly nowe pedy ale z tego zdjecia na pewno tego powiedziec nie mozna. Na wiosne zrobisz nowe zdjecie z nieco większą perspektywa i zobaczymy. Nie jest to jednak żadna choroba której by sie trzeba obawiac.
Poczytałam Wasze rozważania o opuchlakach i dobrze ze z Ani linków okazało się ze nie tylko opuchlaki niszcza rośliny ale również inne robale. Ja bym nie wpadała w panikę , jeśli rośliny sa zdrowe to sobie poradza ale faktem jest ze truskawki i zurawki są bardziej narazone niz inne rośliny. Nie ma co szalec bo przecież takich szkodników mamy dużo , przyroda potrafi sama sie bronic a zbyt duża ingerencja człowieka kończy sie często tak jak u Marzenki że sobie rośliny dursbanem spaliła i jestem pewna że duzo wiecej ich straciła niz by opuchlaki zniszczyły.zdarzają sie lata w których jakiegoś robactwa jest bardzo dużo ale potem ich ilośc maleje i nie zagraza juz tak roślinom. W tym roku już pod koniec wiosny było mnóstwo komarów , wszyscy pisali że posiedziec sie nie da a potem kiedy był czas na to by były nie było ich wcale a pojwiły sie ślimaki. Trzeba chronic rośliny ale bez nadmiernej paniki.
Mala_Mi 20:12, 03 lis 2013

Ale czarnej wołgi sie baliśmy........
gierczusia 21:22, 03 lis 2013

Kindzia napisał(a)

Zaraz zemdleję z wrażenia...Juleczko...jesteś!!! Już mnie martwiłaś...chyba ten klapsior na gołe dupsko pomógł
Nie wolno Ci znikać na tak długo!!!!!!!!!!!!!

A tu bijom ??...,, bo jak tak to siem bojammmm, i uciekam
gierczusia 21:25, 03 lis 2013

Bogdzia napisał(a)

To przejaw przesuszenia.
Poczytałam Wasze rozważania o opuchlakach i dobrze ze z Ani linków okazało się ze nie tylko opuchlaki niszcza rośliny ale również inne robale. Ja bym nie wpadała w panikę , jeśli rośliny sa zdrowe to sobie poradza ale faktem jest ze truskawki i zurawki są bardziej narazone niz inne rośliny. Nie ma co szalec bo przecież takich szkodników mamy dużo , przyroda potrafi sama sie bronic a zbyt duża ingerencja człowieka kończy sie często tak jak u Marzenki że sobie rośliny dursbanem spaliła i jestem pewna że duzo wiecej ich straciła niz by opuchlaki zniszczyły.zdarzają sie lata w których jakiegoś robactwa jest bardzo dużo ale potem ich ilośc maleje i nie zagraza juz tak roślinom. W tym roku już pod koniec wiosny było mnóstwo komarów , wszyscy pisali że posiedziec sie nie da a potem kiedy był czas na to by były nie było ich wcale a pojwiły sie ślimaki. Trzeba chronic rośliny ale bez nadmiernej paniki.

Ooo jak dobrze Bogdzia napiasała ... Tylko jak ten złoty środek wyczaić ??.... Achhhh , tak mniej wiecej jak bedem miała 80 - tkę na karku , to może już bedem mądrzejsza ...
ka1sia 21:46, 03 lis 2013

gierczusia napisał(a)

A tu bijom ??...,, bo jak tak to siem bojammmm, i uciekam

Ela, nie strasz ja do Kasi przywitać się po przerwie przyszłam, a tu uciekać trzeba
eee, nie boję się, Kasiu odważnie buziaki Ci zostawiam i już będę częściej zaglądać, bo stęskniłam się za Wami bardzo
Pszczelarnia 22:08, 03 lis 2013

Kindzia napisał(a)

Właśnie nie prowadzam! A trzeba było złapać, uwięzić i na czarną godzinę trzymać.
Przy korzeniach nic nie było co by wyżreć mogło. Tylko nawóz. Już drogą dedukcji Ania z Tesią doszły, że to nie jaja. Żółciutkie kulki, nie brązowawe... Sucho tam w tych korzeniach było...jakby uschła. Suchutkie korzenie, kruszyły się, nie zeżarte!
Mam nadzieję, że wiosną reszta żurawek ruszy...

Kindziu, mi takie coś berberysy czerwone załatwiło. Też myślałam , że to nawóz. Ale na starych berberysach było to niemożliwe? I powiem Ci, że to kret musi lubić, bo moje tam (między innymi) urzędują. Co to jest?
Kindzia 17:19, 04 lis 2013

Bogdzia napisał(a)

To przejaw przesuszenia. Prawdopodobie pączki sa na takiej krótkiej łodydze i byc moze trzeba bedzie je oberwac zeby z pączków uśpionych wyrosly nowe pedy ale z tego zdjecia na pewno tego powiedziec nie mozna. Na wiosne zrobisz nowe zdjecie z nieco większą perspektywa i zobaczymy. Nie jest to jednak żadna choroba której by sie trzeba obawiac.

Ty mnie zawsze Bogdziu łagodnie sprowadzisz na ziemię...muszę się nauczyć, żeby nie przejmować się każdym robalem znalezionym, albo i nie, w ziemi. I tak jest lepiej już niż 3 lata temu, jak zaczynałam przygodę ze swoim ogrodem. Tak, do tego trzeba dojrzeć, zrozumieć przyrodę po prostu.
I za to Ci dziękuję
Kindzia 17:21, 04 lis 2013

asc napisał(a)
Ale czarnej wołgi sie baliśmy........

Wiesz co? Pamiętam te czasy Wprawdzie była to jakaś moja wczesna podstawówka, albo jeszcze wcześniej...ale pamiętam, że coś takiego było. Nie bałam się, u mnie w domu mówiło się o tym ze śmiechem...