Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Rodzaje donic 19:30, 16 sty 2012

Do góry

Donice z ornamentem

Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 19:26, 16 sty 2012

Do góry
Trzeba tylko odwrócić zielonym do dołu i przysypać ziemią.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 19:23, 16 sty 2012

Do góry
Karłowe odmiany można uprawiać w donicy.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:21, 16 sty 2012

Do góry
Ja stosowałam wiele razy pod Rh, podobno to działa, ale największą różnicę na plus zauważyłam po Magicznej Sile, a nad mikoryzą nie wiadomo.

O mikoryzie i jej działaniu można poczytać, jednak trudno ocenić.
Ogród z wodospadem 18:57, 16 sty 2012

Do góry
Ten ogród nie pamiętam wymiarów, ale jest na pewno bardzo zbliżony
Róże do cienia 18:45, 16 sty 2012

Do góry
Moje wszystkie róże w zasadzie rosną albo w cieniu, albo w półcieniu, tylko że to są odmiany prawie wszystkie od Austina.

U mamy uprawiałam w cieniu New Dawn, "Graham Thomas",

na jakiejś stronie znalazłam: Anthony Meilland™ 'Meitalbaz'. Ballerina, F. J. Grootendorst, Ice Meidiland, Iceberg.

Moja Constance Spry rośnie w cieniu, podobno Elfe i Paul's Lemon Pilar też może.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:40, 16 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

I teraz tak się zmienił, dojrzał i rośliny równe są

Tak Danusiu,rośliny Twoje urosły ,a Ty je pięknie trzymasz w ryzach.I chociaż ogród tak młody ,drzewa i krzewy jakby "skrojone na miarę" .I jeszcze zima przystroiła wszystko białym puchem .Bajkowy widok.
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 16:15, 16 sty 2012

Do góry
Mam posadzone małe bluszcze, żeby zasłoniły beton pewnie będę czekać całymi latami.
Część płotu zasłonią tuje jeszcze ze dwa lata i nie będzie go może widać
Podobno przypinanie bluszczu do podłoża pomaga mu się zaklimatyzować, kiedyś czytałam o tym
w wątku Gardenarium, jak jeszcze byłam cichym podglądaczem
Ogród Bogusława 12:50, 16 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te wszystkie ciekawe, karłowe odmiany sosen to stąd powstały. Potem je się rozmnaża wegetatywnie.
może nie wszystkie ale zdecydowana większość, u mnie te wszystkie małe roślinki na nóżkach to są szczepki pozyskiwane w większości z" czarcich mioteł" ponieważ zachwianie równowagi genetycznej, a nawet choroby drzewa, powoduje takie dziwne przyrosty różniące się zdecydowanie od samego drzewa. W ten sposób powstają nowe gatunki ,nazywane potem przez osoby które tego dokonały, a inne ciekawe odmiany tworzone są przez dendrologów. W Rogowie k. Brzezin pod Łodzią jest Arboretum tam jest sporo fajnych odmian Temat rzeka pozdrawiam.
Ogród Bogusława 12:29, 16 sty 2012

Do góry
Te wszystkie ciekawe, karłowe odmiany sosen to stąd powstały. Potem je się rozmnaża wegetatywnie.
Astrantia major - jarzmianka większa 12:05, 16 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z żurawką, nisko liście i ładny kolor, a jarzmianka wyżej postrzępione i wyżej kwiaty

No, fakt, taka biała z pomarańczową żurawką byłaby ciekawa
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 12:04, 16 sty 2012

Do góry
Znaczy to co zielone to trawnik już jest?
Astrantia major - jarzmianka większa 11:32, 16 sty 2012

Do góry
Z żurawką, nisko liście i ładny kolor, a jarzmianka wyżej postrzępione i wyżej kwiaty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:30, 16 sty 2012

Do góry
Dopadało śniegu

Kropka się cieszy

A Prezes wącha

Konkurs na artykuł o warzywniku 11:06, 16 sty 2012

Do góry
Kochani, dla zainteresowanych mam kalendarz księżycowy Hortulusa na 2012 rok.

To nagroda w naszym malutkim prywatnym konkursie.

Ogłaszam krótki konkurs do końca tygodnia do niedzieli włącznie na opisanie tematu o warzywach.
Prześlijcie mi na maila plus kilka (10) ładnych dużych zdjęć Nazwisko autora podamy przy publikacji zwycięskiego tekstu

Mój przyszły ogród 10:58, 16 sty 2012

Do góry
Iwcia napisał(a)

??? To już nic nie wiem. Od dziś zbieram na ogrodnika

Iwcia, nie zbieraj... Chyba że zatrudnisz gardenarium Wiekszośc ogrodników z którymi ja miałam do czynienia trudno by nazwać fachowcami .
Artykuły o roślinach i nie tylko 10:40, 16 sty 2012

Do góry
Bożenko, to się pisze na panelu sterującym, mają go tylko autorzy, podłączymi Ci go to zobaczysz u góry za powiadomieniami napis na zielono "Panel".
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:34, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Rośliny w żwirku - a może bukszpanowe 3 kule różnej wielkości ubrane w trawkę Carex Ice Dance?
albo sprawdzony zestaw czarno-żółty.
Tu gdzie tuje po prawej pas hortensji i pas Rh niskich jeden kolor.
Między świerkami a "5" pas żółtego ostrokrzewu (I.crenata Golden Gem) podsadzony czarnym konwalnikiem.

W donicy kule podsadzone albo "trawkowatą" roślinnością - piórkami, albo żółtymi trzmielinkami, no może nie całkiem żółtymi do Emerald'n Gold wlezie na kule, lepiej Blondy.

Tu gdzie zygzaki płyty dojście do altanu też przydałoby się przełamać krzaczkami przechodzącymi z jednej strony na drugą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies