Tak Danusiu,rośliny Twoje urosły ,a Ty je pięknie trzymasz w ryzach.I chociaż ogród tak młody ,drzewa i krzewy jakby "skrojone na miarę" .I jeszcze zima przystroiła wszystko białym puchem .Bajkowy widok.
Mam posadzone małe bluszcze, żeby zasłoniły beton pewnie będę czekać całymi latami.
Część płotu zasłonią tuje jeszcze ze dwa lata i nie będzie go może widać
Podobno przypinanie bluszczu do podłoża pomaga mu się zaklimatyzować, kiedyś czytałam o tym
w wątku Gardenarium, jak jeszcze byłam cichym podglądaczem
może nie wszystkie ale zdecydowana większość, u mnie te wszystkie małe roślinki na nóżkach to są szczepki pozyskiwane w większości z" czarcich mioteł" ponieważ zachwianie równowagi genetycznej, a nawet choroby drzewa, powoduje takie dziwne przyrosty różniące się zdecydowanie od samego drzewa. W ten sposób powstają nowe gatunki ,nazywane potem przez osoby które tego dokonały, a inne ciekawe odmiany tworzone są przez dendrologów. W Rogowie k. Brzezin pod Łodzią jest Arboretum tam jest sporo fajnych odmian Temat rzeka pozdrawiam.
Kochani, dla zainteresowanych mam kalendarz księżycowy Hortulusa na 2012 rok.
To nagroda w naszym malutkim prywatnym konkursie.
Ogłaszam krótki konkurs do końca tygodnia do niedzieli włącznie na opisanie tematu o warzywach.
Prześlijcie mi na maila plus kilka (10) ładnych dużych zdjęć Nazwisko autora podamy przy publikacji zwycięskiego tekstu
Rośliny w żwirku - a może bukszpanowe 3 kule różnej wielkości ubrane w trawkę Carex Ice Dance?
albo sprawdzony zestaw czarno-żółty.
Tu gdzie tuje po prawej pas hortensji i pas Rh niskich jeden kolor.
Między świerkami a "5" pas żółtego ostrokrzewu (I.crenata Golden Gem) podsadzony czarnym konwalnikiem.
W donicy kule podsadzone albo "trawkowatą" roślinnością - piórkami, albo żółtymi trzmielinkami, no może nie całkiem żółtymi do Emerald'n Gold wlezie na kule, lepiej Blondy.
Tu gdzie zygzaki płyty dojście do altanu też przydałoby się przełamać krzaczkami przechodzącymi z jednej strony na drugą.