Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Astrantia major - jarzmianka większa 11:32, 16 sty 2012

Do góry
Z żurawką, nisko liście i ładny kolor, a jarzmianka wyżej postrzępione i wyżej kwiaty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:30, 16 sty 2012

Do góry
Dopadało śniegu

Kropka się cieszy

A Prezes wącha

Konkurs na artykuł o warzywniku 11:06, 16 sty 2012

Do góry
Kochani, dla zainteresowanych mam kalendarz księżycowy Hortulusa na 2012 rok.

To nagroda w naszym malutkim prywatnym konkursie.

Ogłaszam krótki konkurs do końca tygodnia do niedzieli włącznie na opisanie tematu o warzywach.
Prześlijcie mi na maila plus kilka (10) ładnych dużych zdjęć Nazwisko autora podamy przy publikacji zwycięskiego tekstu

Mój przyszły ogród 10:58, 16 sty 2012

Do góry
Iwcia napisał(a)

??? To już nic nie wiem. Od dziś zbieram na ogrodnika

Iwcia, nie zbieraj... Chyba że zatrudnisz gardenarium Wiekszośc ogrodników z którymi ja miałam do czynienia trudno by nazwać fachowcami .
Artykuły o roślinach i nie tylko 10:40, 16 sty 2012

Do góry
Bożenko, to się pisze na panelu sterującym, mają go tylko autorzy, podłączymi Ci go to zobaczysz u góry za powiadomieniami napis na zielono "Panel".
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:34, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Rośliny w żwirku - a może bukszpanowe 3 kule różnej wielkości ubrane w trawkę Carex Ice Dance?
albo sprawdzony zestaw czarno-żółty.
Tu gdzie tuje po prawej pas hortensji i pas Rh niskich jeden kolor.
Między świerkami a "5" pas żółtego ostrokrzewu (I.crenata Golden Gem) podsadzony czarnym konwalnikiem.

W donicy kule podsadzone albo "trawkowatą" roślinnością - piórkami, albo żółtymi trzmielinkami, no może nie całkiem żółtymi do Emerald'n Gold wlezie na kule, lepiej Blondy.

Tu gdzie zygzaki płyty dojście do altanu też przydałoby się przełamać krzaczkami przechodzącymi z jednej strony na drugą.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:07, 16 sty 2012

Do góry
anika napisał(a)
Mam pytanie odnośnie donicy znalezionej pod tym linkiem - taka wieeelllkkkaaa kamienna.

http://www.gardenarium.pl/oferta/zakladanie-ogrodow

Czym połączone są te kamienie? na beton, sylikon? Fantastycznie wygląda? świetnie się łączy z murkiem, wspaniale.

W tym ogrodzie robiliśmy wszystkie murki właśnie dzięki temu, że to była już ta donica zrobiona.
To są łupki przyklejane pewnie na jakąś gotową zaprawę zewnętrzną.

Wątek o tym ogrodzie jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/39-ogrod-z-wodospadem
Ogród w Tarnowie 20:54, 15 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zbyszku, nie masz co narzekać, ja już czekam jako pierwsza

Danusia jest i będzie zawsze pierwszą Damą 'OGRODOWISKA".
My też Was bardzo,bardzo...lubimy

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 20:52, 15 sty 2012

Do góry
Szczepione odmiany są śliczne, nadają się na solitery i w kompozycjach.

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 20:46, 15 sty 2012

Do góry
Gdyby to był jakiś płożący, a tak to faktycznie szkoda zachodu
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 19:34, 15 sty 2012

Do góry
Zobaczę jaki masz problem
Murki oporowe 19:27, 15 sty 2012

Do góry
anika napisał(a)
Muszę wybrać tak kamień aby murek pasował do kamienia położonego w trawniku. Nie wiem czy dostanę taki sam rodzaj kamienia o wielkości która będzie się nadawała na murek i na trawnik. Murek z granitu super. Danusiu a ten łupek krzemieniowy jest i na murku i na trawniku? Czy już mi oczy posłuszeństwa odmawiają?

Tak, ten sam koloru miodowego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:22, 15 sty 2012

Do góry
Mam Bożenko nawet dwa lustra, dojdziesz do drugiego
Część hortensji rozdaję jak przekwitną i dokupuję nowe, część mam w garażu, ale niespecjalnie je przechowuję, wolę kupić świeże i mieć kwiaty już na Wielkanoc.

Brakuje mi chłodnej oranżerii
Astrantia major - jarzmianka większa 19:09, 15 sty 2012

Do góry
Biała jarzmianka

Opleciona pajęczynką
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies