Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Syla 08:54, 16 sty 2012

agniecha973 09:45, 16 sty 2012

No nieźle Sylwia. Umiesz spojrzeć inaczej.
A pomysł z ogniskiem też fajny.
Wieloszka 10:28, 16 sty 2012

Gosiu no faktycznie chyba troszkę sztywno to wyszło... Może więcej jakichś kwiatów, bylin dookoła? Ognisko jesli powstanie to w innym miejscu - mam go pod dostatkiem Może trawy i hortensje zaproponowane przez Sylę dodadzą lekkości? A może w donicy za bukszpanowymi kulami pas lawendy, a przodem coś zółtego? Co o tym myślisz Gosiu?

Syla dzięki! Bardzo mi się spodobał Twój pomysł wejścia z roślinami na to żwirowe koło ! Chyba rzeczywiście jest ono za duże na samo ciurkadełko. Tam, gdzie wstawiłaś duże drzewo rośnie katalpa aurea i na lewo od niej jeszcze dwie. Pod nimi hortensje rzeczywiście dobrze będą wyglądały Trawy przed serbami to chyba powinny być miskanty Variegatus bo one podobno wolą półcień niż słońce. A gdyby zmieściły się tam jeszcze rh? Jedyne czego nie jestem pewna to kształt tego hostowego pola, bo sam pomysł host super. A co byś Sylwia posadziła w donicy?
goniak 10:31, 16 sty 2012

Pomysł z dużym drzewem trafiony, zrobiłoby się przytulniej
Hortensje dałabym do traw, naprzemiennie, aby powstała kompozycja a nie rzędy jednogatunkowe.
Hosty w słońcu chyba nie spełnią swojej roli, będą poprzypalane
Burza lawendy na pewno doda uroku i wniesie trochę dynamiki.
Gardenarium 10:34, 16 sty 2012

Wieloszka napisał(a)

A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Rośliny w żwirku - a może bukszpanowe 3 kule różnej wielkości ubrane w trawkę Carex Ice Dance?
albo sprawdzony zestaw czarno-żółty.
Tu gdzie tuje po prawej pas hortensji i pas Rh niskich jeden kolor.
Między świerkami a "5" pas żółtego ostrokrzewu (I.crenata Golden Gem) podsadzony czarnym konwalnikiem.

W donicy kule podsadzone albo "trawkowatą" roślinnością - piórkami, albo żółtymi trzmielinkami, no może nie całkiem żółtymi do Emerald'n Gold wlezie na kule, lepiej Blondy.

Tu gdzie zygzaki płyty dojście do altanu też przydałoby się przełamać krzaczkami przechodzącymi z jednej strony na drugą.

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 10:52, 16 sty 2012

Gosiu, drzewa są - katalpy aurea. A że hosty nie na słońce to wiem, przetestowałam Wydawało mi się, że serby+donica dadzą im cień?

Danusiu jeśli posadzę ilex pomiędzy serbami a donicą to w ogóle widać tego nie będzie - donica ma mieć 60cm wysokości... ??? A czy wg Ciebie bukszpanowe kule w żwirku przy ciurkadełku nie będą konkurencją dla kul ciurkadełka? Może trzy szt. stożków różnej wielkości? Czy będzie jeszcze bardziej sztwywno? A jeśli chodzi o donicę: co pasowałoby najbardziej do kulek bukszpanu, złote hakone czy lepiej carex Ice Dance lub trzmielina blondy? A co myślisz Danusiu o dodaniu tam lawendy?
Te rh w jednym rzędzie a przed nimi pas hortensji? Dobrze zrozumiałam?

Ło matko, skomplikowane to projektowanie, a na coś zdecydować się trzeba...

DZIĘKI DZIEWCZYNY!
abiko 11:04, 16 sty 2012

O matko, ale masz propozycji
GabiK 12:08, 16 sty 2012

Wieloszko, a ja z pytaniem do Ciebie. Jak masz zrobione tę murowaną donicę? Z czego i jak ocieploną?
Wieloszka 12:17, 16 sty 2012

GabiK - na razie mam taką donicę doklejoną do tarasu, wymurowana jest z najzwyklejszego bloczka betonowego, porządnie zabezpieczona dysperbitem (jak fundamenty domu) ale nie jest ocieplona. Ubiegłej zimy nic w niej nie przemarzło. Myślisz, że ta donica, którą teraz planuję powinna być ocieplona? Jest 2 razy mniejsza od tej koło domu i "w polu".......
GabiK 12:36, 16 sty 2012

Pewnie styrodur by nie zaszkodził. Zwłaszcza, jak masz ochotę na bukszpany w niej.
Ja chcę taką ok. 60 cm szerokości, to ocieplenie konieczne.