Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Starorzecze na górce 00:58, 17 sie 2013

Do góry
viva, koncepcja się nie zmieniła, bo brzoza za mną "chodzi". Zdjęcie z momentu zakładania trawnika chyba bedzie najlepsze, choć trochę prześwietlone.
Zielona strzałka oznacza lokalizację brzozy, zaś rózowy trójkąt, to róża pnąca na przęśle przy furtce. Przęsło jest pod katem, zatem ma ekspozycję południowo-zachodnią i róża nie rosłaby w jednej linii z brzozą, a byłaby wysunięta bardziej na południe. U podnóży rośnie już niebiesko-zielony jałowiec, którego środek jest zlokalizowany bliżej brzozy. Od róży róśłby ok. 1- 1,2 m. Trochę blisko, ale trochę przytnę gałęzie i postaram się dla róży wygospodarować trochę przestrzeni życiowej, oczywiście również pod ziemią (myślę o zabezpieczeniu rabatki z róża wkopaną w poprzek włókniną czy inną zaporą, aby powstrzymać korzenia jałowca przed przerastaniem korzeni róży). Moje największe obawy jednak budzi fakt, że miejsce to nie jest niczym otulone, a więc wietrzne.

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:55, 17 sie 2013

Do góry
mira napisał(a)

bardzo bym chciała wrócić do Waszych ogrodów i najlepiej w porze kwitnienia róż bo o rozmiarach krzaków różanych nie będę nawet pisać bo to trzeba zobaczyć

dziewczyny pozdrawiam i mam nadzieję, że

ja tu przyjadę

Będziesz mile widzianym Gościem.
A te róże zazwyczaj kwitną pod koniec maja.

I Alchymist, nazwa która ciągle mi umykała.
Ogród zapachów u Jasi 00:45, 17 sie 2013

Do góry
Jasiu pamiętam o zaproszeniu, może jak się urządzę, to w końcu będę miała więcej czasu i w czerwcu trafię do Twojego raju a to wspomnienie mojego
Ogród zapachów u Jasi 00:41, 17 sie 2013

Do góry
Nasionka są z Anglii, Kasia B. sprowadzała w tym roku różne nasiona więc skorzystałam z okazji.
Z angielskich nabytków miałam nasiona karłowej nasturcji o czerwonych kwiatach, bardzo żałuję że nie posiałam je w donicach - udało mi się zebrać tylko 4 nasionka a szkoda bo bardzo mi się podobała.

Ogród zapachów u Jasi 00:14, 17 sie 2013

Do góry
viva napisał(a)

Jasiu, niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem i ciągle wypatruję coś nowego
Powiedz co to bylina na pierwszym planie o koperkowych liściach i koperkowych kwiatach? Czy to może amin?

Masz rację to aminek , niestety u nas jest jednoroczny ,w tym roku pierwszy raz go posiałam, rośnie w kilku różnych miejscach ( wg filozofii - może w którymś miejscu ogrodu ocaleje od plagi ślimaków - filozofia okazała się skuteczna i mam nadzieję zebrać nasiona ).

Kolorowy ogród na piasku 00:09, 17 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

viva, bardzo dziękuję za objaśnienia
podoba mi się, że masz wiejskie zestawienia, czy kierujesz się rozumem czy sercem?

rozumem- w znaczeniu gotowcami

czy sadziec jest trudny w uprawie?

Agato, mieszkam co prawda w małym miasteczku ale ulica ma charakter wiejski, zewsząd otacza mnie dzikość więc staram się mieć ogród dopasowany do otoczenia. Przy samym domu jest troszkę inaczej.
Do kompozycji nie używam żadnych "gotowców", oczywiście ciągle szukam inspiracji, a że jestem wzrokowcem jakoś tak metodą prób i błędów coś wychodzi

Sadziec jest zupełnie bezproblemowy, potrzebuje tylko więcej wilgoci, trochę go podlewam i radzi sobie w słońcu. Sadzonka z ubiegłego roku teraz wyrosła do wysokości dwóch metrów.
W tym roku kupiłam biały, jest jeszcze mały ale chyba będzie z niego pociecha. Mam jeszcze jeden fioletowy kupiony w innej szkółce ale jest oszukany, to taka dziczka jakie rosną u mnie nad stawem.
To ten poniżej

-

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:06, 17 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Juka na tle nieba

bardzo podoba mi się to zdjęcie
Kolorowy ogród na piasku 23:56, 16 sie 2013

Do góry
viva napisał(a)

viva, bardzo dziękuję za objaśnienia
podoba mi się, że masz wiejskie zestawienia, czy kierujesz się rozumem czy sercem?

rozumem- w znaczeniu gotowcami

czy sadziec jest trudny w uprawie?
Kolorowe Rabaty Martek 23:56, 16 sie 2013

Do góry
Marto, widzę, że jesteś Też przesyłam ci kwiatuszka

Ogród zapachów u Jasi 23:55, 16 sie 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Rośliny się suszą i głupieją, ale kwitnący ciemiernik ładny bardzo i jeżeli nie będzie tak dużych upałów, to kwiaty trochę pobędą.
Oglądałam z zachwytem ostatnie zdjęcia i przykro się robi, że Ci się poniszczyło i poschło.

Przetaję narzekać, byłam dzisiaj w ogródku u koleżanki jej floksy wyschły, a moje kwitną w najlepsze tylko czasami mają spuszczone listki.

i piękna ponownie kwitnie

Ogród zapachów u Jasi 23:53, 16 sie 2013

Do góry
Poziomka napisał(a)

Jasiu, niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem i ciągle wypatruję coś nowego
Powiedz co to bylina na pierwszym planie o koperkowych liściach i koperkowych kwiatach? Czy to może amin?
Chory ogród i dylemat z przycinaniem na jesień 23:51, 16 sie 2013

Do góry
A więc dodaje zdjęcia. Proszę, w miarę możliwości pomóżcie w ocenie przy każdym zdjeciu mówiąc o gatunku rośliny i co mam z nim począć.
Pojawiło się pytanie o to jakie warunki panują na ogrodzie, otóż nasadzeń jest na rabatach wiele. Jest dość gęsto (nie przycinane krzewy), ogród zorientowany jest na wschód, region Wlkp., a konkretniej jego zachodnia część, wokół ogrodu pola uprawne, z opadami nie najgorzej. Zamontowany jest sytem nawadniający. Co do Opuchlaków, to widywałem osobnika - ba! do domu mi się ładuje nawet. Poważnie mówiąc, ręce opadają jak patrze na rośliny. Opryski wykonam, ale z tym przycinaniem chyba się faktycznie do wiosny wstrzymam - choć sam nie wiem. Proszę o wskazówki i rady jak wspomniałem powyżej, mam nadzieję że fotki pomogą. Zapomniałem dodać, że i na świerkach i jodłach też jest biały nalot.
Mój wymarzony ogród 23:48, 16 sie 2013

Do góry
tak tak czyli I fazę obsadzenia ściany już mam a co dziewczyny powiecie na tą moją mix-ową rabatę, moze jakieś sugestie. Bo mi marzą się te jasne hortensje ale to miejsce jest nasłonecznione.
Kolorowy ogród na piasku 23:47, 16 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

viva, na jakim stanowisku rośnie u Ciebie kokornak?

Rabatą tą nie mogę zaprzestać się nazachwycać. To różowe w tle, wysokie to sadziec? A hortensja limka czy grandiflora?

Teraz kokornak rośnie w cieniu, był przesadzony (po czterech latach zmieniła się koncepcja nasadzeń) Równie dobrze sprawował się na zupełnej patelni. Biorąc pod uwagę moje piaski mogę uznać, że jest to roślina na każde stanowisko i na każdą glebę. Oczywiście w cieniu i na dobrej glebie pokaże na co go stać
To różowe w tle to sadziec, hortensje to limki. Obok nich słoneczniczek

Ogród zapachów u Jasi 23:42, 16 sie 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Pooglądałem genialne zestawienia - mi jakoś trudno idzie zastosowanie ich u siebie...Ale przynajmniej mam powody do ciągłego przesadzania

Przesadzanie roślin to moja specjalność nawet kwitnących. Początkowo robiłam książkowe próby zestawiania roślin, przeczytałam że irysy ładnie się komponują z piwonią - posadziłam , kwitły w innych terminach , więc dałam spokój książką , nie staram się kopiować tylko robię takie zestawienia , które mi się podobają. Czasami trafiam za pierwszym razem a czasami zmieniam kilkukrotnie układ roslin.

Kolorowy ogród na piasku 23:38, 16 sie 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

Kondzio, uśmieszek odwzajemniam z załącznikiem

Anglia sierpień 2013 23:37, 16 sie 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z czego są te srebrne obwódki śródziemnomorskie?
Anglia sierpień 2013 23:37, 16 sie 2013

Do góry

Kolorowy ogród na piasku 23:36, 16 sie 2013

Do góry
Dzidka napisał(a)
I ja mam pytanie.
Jak u Ciebie pokrojowo sprawują się rozchodniki o czerwonych liściach?

Ale masz ogród,do pozazdroszczenia.

Dzidko, rozchodniki o czerwonych liściach nie sprawują się u mnie wcale. Matrona jeszcze jako tako (może dlatego, że nie jest bardzo bordowa ), a trzy inne takie jakie posadziłam rok, czy dwa lata temu prawie takie sama są teraz. Jeśli chodziło Ci o wykładanie to nie bardzo ma się co wykładać.

Dzidko, ogrodu nie ma co zazdrościć, przy takim sezonie jak teraz lepiej mieć malutka rabatkę i kawałdzikiej łąki. Najpierw wiosna ulewy, grad a teraz ogromna susza. U nas ostatni raz deszcz padał 10 lipca. Na piasku przy takich temperaturach to wiesz co to znaczy. Ratuje nas staw i w miarę rozprowadzone nawodnienie. Inaczej byłoby już po ogrodzie. Ten rok pokazał, że jest potrzeba, by nawodnienie zmodyfikować.
Załączam jeszcze soczysty czerwcowy ogród

Anglia sierpień 2013 23:36, 16 sie 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies