Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "AngelikaX"

Na zielonej... trawce :) 14:16, 17 mar 2017

Do góry
Tak są wielgachne - średnica kul z 80cm będzie - uwielbiam je
Ogród Mirelli 14:14, 17 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Angelika ze znalezieniem innej miejscówki to bardzo trudno, bo u mnie wszystko na ścisk - miejsca brak. Muszę trochę poczekać i zobaczyć co po zimie przetrwało, a co wypadło. Chyba pierwszy raz będę się cieszyła, że coś nie przetrwało mrozów.

Nie mam pojęcia jak się zabrać za planowanie rozmieszczenia. Czy jest jakiś schemat sadzenia kulek i stożków?
Zastanawiam się też nad wąskimi / strzelistymi cisami. Mam trzy sztuki takich na igiełkowej i bardzo mi się podobają. Może by takie coś też posadzić. Nie chcę sadzić bukszpanów, bo psy raz dwa mi je załatwią.

Czyli reasumując bym mogła dosadzić kulki cisowe, kulki danica, jakieś stożki, wąskie cisy - co jeszcze?

Pytasz co tam rośnie - hortensje, róże, jeżówki, rozchodniki, lawenda, liliowce, szałwie, floksy, liatry, perovskie, trawy.

Czy jest jakiś schemat - jedyny mi znany to duże na tyły mniejsze z przodu Konfiguracji masz dużo Zależy jaki efekt chcesz osiągnąc U mnie przy rabacie frontowej w sumie było z 7 kombinacji - najlepiej rozrysować sobie
Jaka duża ta rabata - bo ogrom masz gatunków na niej - mi osobiście bardziej pasuje oszczędność w tym względzie. Z rodzaju roślin wynika, że to południe. Jeszcze coś chcesz dołożyć, bo pytasz z czym zestawić.
Kule cisowe mi się podobają np. z lawendą, żurawkami, trawkami
Na zielonej... trawce :) 14:02, 17 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
mają żóltawo-zielonkawe przyrosty - kilku dostawców jak przywoziło mi roślinki poprosiłam o indentyfikację i raczej obstawiali cyprysa
Może, tak mi sie po tym zbliżeniu wydawało
Na zielonej... trawce :) 14:02, 17 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
A moje kulkowe cyprysiki mają się całkiem dobrze - są gęstę - przyjamniej mocno mi się wydaje że to cyprysy

super wygladają
Na zielonej... trawce :) 13:59, 17 mar 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Drożej rabaty?
Pewnie tak.

U mnie zdecydowanie drożej
Na zielonej... trawce :) 13:56, 17 mar 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
A mnie to wygląda na tuje

mają żóltawo-zielonkawe przyrosty - kilku dostawców jak przywoziło mi roślinki poprosiłam o indentyfikację i raczej obstawiali cyprysa
Na zielonej... trawce :) 13:52, 17 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Widziałam wczoraj bardzo ładne tujki cyprysiki Ivone na pniu.
Już chciałam kupić, ale się powstrzymiałam. Teraz myślę czy nie kupić chociaż jednej, ale nie mam planu gdzie posadzić

Z drugiej strony to się zastanawiam jaką zasadę przyjąć tzn.wszystkie stożki tego samego gatunku, wszystkie kulki tego samego gatunku czy różności?

Co jeszcze fajnego bym mogła posadzić ?

Mirelka zależy jak mają być plan rabaty - jeśli np. trzy stożki obok siebie to wiadomo lepiej aby były jednego gatunku - jeśli np 2 różnej wielkości gdzie mniejszy jest bliżej to nic się nie stanie jak będą kontrastować fakturą i kolorem. Zależy od koncepcji. A co dosadzić do kul? Zależy jakie nasłonecznienie Lecę do Ciebie .

Ps. Pisałaś, że chcesz cyprysika i kupić nawet miałaś ochotę ale nie bardzo wiesz gdzie mu znależć miejscówkę... lepiej się wstrzymać, no chyba, że chcesz biegać po ogrodzie z doniczką
Na zielonej... trawce :) 13:48, 17 mar 2017

Do góry
A moje kulkowe cyprysiki mają się całkiem dobrze - są gęstę - przyjamniej mocno mi się wydaje że to cyprysy

Na zielonej... trawce :) 21:49, 16 mar 2017

Do góry
Tak z rolki

U mnie z 500m2 zeszliśmy na 250m2 reszta to rabaty choć szczerze to rabaty na gotowca zdecydowanie drożej wychodzą od trawnika
Ogród niby nowoczesny ale... 21:30, 16 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Jestem na etapie choroby powojnikowej wiec również wzdycham do Twojego

Witaj w klubie....
Ogród niby nowoczesny ale... 21:25, 16 mar 2017

Do góry
Jestem na etapie choroby powojnikowej wiec również wzdycham do Twojego
Ogród w remoncie 21:24, 16 mar 2017

Do góry
To ma być otwarta rabata czy chcesz się przesłonić? Scieżka druga w którym miejscu?

No i powinnaś określić jaki charakter ma mieć ta rabata - rezprezentacyjna w sensie z formowanych roślin - kul stożków czy raczje luźniejszy styl
Anna i Ogród 21:19, 16 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

No widzisz, a ja znów w gorącej wodzie kąpana - achoć zauważyłam, że na przestrzeni ostatnich lat jakby mniej - powoli uczę się cierpliwośći

Tak. Myślę że przy tworzeniu ogrodu człowiek najbardziej uczy się cierpliwości
Coś jeszcze, coś więcej... 21:16, 16 mar 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Jutro w nocy lecimy na Sri lanke

No masz... po Dubaju zbierałam szczękę z podłogi, no teraz to potrzaskała się jak nic

ps. Również liczę na obszerną fotorelację - udanego wyjazdu
Na zielonej... trawce :) 21:11, 16 mar 2017

Do góry
Dziękuję za miłe słowa

Ciężko określić czy dużo - teraz na początku sezonu trochę tak - przy samej lawendowej spędziłam kilka godzin, ale miałam rozpraszacza w postaci mojej 3-latki

Ogólnie chyba nie za wiele, ale zależy jak kto podchodzi - dla mnie to przyjemność więc i czas szybko leci, dla kogoś kto robi za karę to i pół godziny bedzie "za długo"
Pielę raczej na bierząco jak coś dojrzę przy obchodach Koszenie to max 20min wiec też niewiele
Na zielonej... trawce :) 21:02, 16 mar 2017

Do góry
Dzięki Poli

Trawnik pierwszy siany, obecny z rolki, także dobrze myślałaś
Słoneczny Ogród 20:59, 16 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ale śliczny ciemiernik spory okaz - pozdrawiam

Dzięki Cieszy mnie, bo to pierwszy kwiat ogrodowy w tym sezonie.
A tu szykuje się następny taki malutki, gdzieś mi się wygrzebała cebulka, nawet nie wiedziałam, że mam gdzieś jeszcze cebulicę
Na zielonej... trawce :) 20:57, 16 mar 2017

Do góry
Lepiej późno niż wcale

Znam ten ból u nas z 5-6 lat taka bujanka była.

Ale zrywanie to masakra - my mieliśmy 500m2 - także łopatą dziękuję bardzo do ukichanej śmierci byśmy nie ogarnęli. Wynajęliśmy maszyne do zrywania darnii, co zdecydowanie przyspieszyło prace

Dziś byłabym "mądrzejsza" zrobiłabym raz a dobrze... ale ponoć człowiek uczy się całe życie
Typografia ogrodu 20:56, 16 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Oj dzieje się u Ciebie - aż ciężko nadążyć
zwolnie kiedyś
Anna i Ogród 20:52, 16 mar 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Większość już ustalone, niestety najważniejsze miejsce wciąż nie.
No ale nie spieszy mi się. Myślę że dopiero w przyszłym roku ruszymy z pracami. W tym roku chcemy położyć ścieżki ogrodowe a potem dorobić rabat i się okaże gdzie wmontować ściankę

Ja jestem baaardzo cierpliwa Poczekam

No widzisz, a ja znów w gorącej wodzie kąpana - achoć zauważyłam, że na przestrzeni ostatnich lat jakby mniej - powoli uczę się cierpliwośći
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies