Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

AngelikaX 21:24, 16 mar 2017

To ma być otwarta rabata czy chcesz się przesłonić? Scieżka druga w którym miejscu?

No i powinnaś określić jaki charakter ma mieć ta rabata - rezprezentacyjna w sensie z formowanych roślin - kul stożków czy raczje luźniejszy styl
Margerytka40 21:53, 16 mar 2017

Rabata raczej swobodna i odkryta bo chcę mieć widok na ogród. Chciałabym żeby altana miała odkryte środki ścian a na rogach kratownice tak więc trochę intymności będzie. Marzy mi się duża ilość hortensji bukietowych porozrzucanych plamami po ogrodzie,jak się uda to na tej rabacie również.
ren133 22:05, 16 mar 2017

Asia
Moim zdaniem Ty się musisz zdecydowanie określić w kwestii stylu ogrodu ... bo piszesz, że jednak ciągnie Cię do nowoczesnego ... Asia podrzuca Ci piny ogrodu raczej swobodnego, bylinowego z roznorodnością roslin ... żeby zacząć coś robić trzeba to jasno sprecyzować ...

A ta altana to w jakim stylu?
Margerytka40 06:35, 17 mar 2017

Renia
Jak ja mam się określić? Jak oglądam piny to coś mi się spodoba a jak spojrzę na ogród to nie pasuje mi to do tego co mam.
Altana pewnie będzie podobna do tej tyle że sześciokątna.
makadamia 07:53, 17 mar 2017

Dlatego czekam cierpliwie aż się sytuacja wyklaruje: albo Asia się uprze i wygra z oporem materii albo wygrają tzw. "obiektywne uwarunkowania".

Ja chciejstwa rozumiem, na swojej działce o głupie lilaki walczyłam jak lwica, ale z drugiej strony uważam, że trzeba współpracować z ogrodem a nie przeciw niemu

Asiu, podrzuć jakieś swoje piny, to może coś się wyjaśni, bo nie zawsze styl nowoczesny oznacza graby w szpalerze
Margerytka40 08:05, 17 mar 2017

Wymyśliłam taki układ ścieżki na tej rabacie .

Wydaje mi się dość sensowny bo zarówno dereń jak i brzoza znajdują się w centralnych punktach . Dereń raczej prowadzony na drzewko jednopniowe i otoczony hortkami trawami oraz bylinami jako wypełniacze . Mam problem jednak z tą drugą częścią rabaty . Zostawić tę brzozę? Tylko co do niej żeby pasowało . Najchętniej bym się jej pozbyła . Co zamiast?
anna_t 08:22, 17 mar 2017

dziewczyny to nie jest takie proste określić jednoznacznie co się chce.. zwłaszcza kobiecie
ma być ładnie i tyle
Asia rabata mega wielka, to co narysowałaś to są te rośliny które muszą tam zostać? dorysuj hortki, ty najlepiej wiesz z której strony chcesz je widzieć
Margerytka40 08:23, 17 mar 2017

Zaznaczam ,że horki przy dereniu miałyby być raczej z tych niższych max do 1m typu bobo lub litte lime choć może przy samym dereniu dałaby coś wyższego .
makadamia 08:24, 17 mar 2017

Asiu, dla mnie kluczowa sprawa: żeby ścieżka od altany tak jakby była kontynuacją tej ścieżki za domkiem:

A co dalej, to kwestia bardziej Twojej wygody. Każda z tych wersji jest dopuszczalna:

Na "skrzyżowaniu" (czy "rozwidleniu") ściezkę można poszerzyć, zrobić coś w rodzaju placyka i postawić tam jakiś "focal point". Albo jakąś "biżuterię ogrodową" albo jakiegoś topiara.
anna_t 08:25, 17 mar 2017

co zamiast brzozy czyli musi tam być drzewo? bo może nic.