Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

AngelikaX 14:14, 17 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Angelika ze znalezieniem innej miejscówki to bardzo trudno, bo u mnie wszystko na ścisk - miejsca brak. Muszę trochę poczekać i zobaczyć co po zimie przetrwało, a co wypadło. Chyba pierwszy raz będę się cieszyła, że coś nie przetrwało mrozów.

Nie mam pojęcia jak się zabrać za planowanie rozmieszczenia. Czy jest jakiś schemat sadzenia kulek i stożków?
Zastanawiam się też nad wąskimi / strzelistymi cisami. Mam trzy sztuki takich na igiełkowej i bardzo mi się podobają. Może by takie coś też posadzić. Nie chcę sadzić bukszpanów, bo psy raz dwa mi je załatwią.

Czyli reasumując bym mogła dosadzić kulki cisowe, kulki danica, jakieś stożki, wąskie cisy - co jeszcze?

Pytasz co tam rośnie - hortensje, róże, jeżówki, rozchodniki, lawenda, liliowce, szałwie, floksy, liatry, perovskie, trawy.

Czy jest jakiś schemat - jedyny mi znany to duże na tyły mniejsze z przodu Konfiguracji masz dużo Zależy jaki efekt chcesz osiągnąc U mnie przy rabacie frontowej w sumie było z 7 kombinacji - najlepiej rozrysować sobie
Jaka duża ta rabata - bo ogrom masz gatunków na niej - mi osobiście bardziej pasuje oszczędność w tym względzie. Z rodzaju roślin wynika, że to południe. Jeszcze coś chcesz dołożyć, bo pytasz z czym zestawić.
Kule cisowe mi się podobają np. z lawendą, żurawkami, trawkami
gosika67 19:41, 17 mar 2017

Mirella co u Ciebie słychać, czy rośliny już mam odkryte,bo nie wiem co robić, czy będą jeszcze przymrozki? Nie duszą się w tych otulinach? Powiedzcie coś na ten temat.
jolanka 19:50, 17 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Dominika i Ania ja staram się kupować większe rośliny i od razu je widzieć większe.
Rośliny, które kupowałam małe po trzech latach już mnie zadowalają swoją wielkością

Ja tez robię tak samo Nie mam czasu na czekanie i czekanie i czekanie
Iwk4 20:43, 17 mar 2017

Mirelka, wsadziłaś już róże? Pamiętaj, by je jeszcze okopczykować
Buksy piękne, ale drogie. W Obi też były drogie ;(
Muszę poczekać, aż moje podrosną...
Basilikum 20:46, 17 mar 2017

Gosiu przymrozki beda do poowy maja sciagaj otuliny, bo sie roliny zagotuja
Marga 20:53, 17 mar 2017

Moje budleje pod korą zaczęły gnić. Odkryłam je, a one pewnie teraz przemarzną Już nie wiadomo co gorsze.
malkul 21:26, 17 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Dostałam różaną przesyłkę z Rosarium

spora paska. pom,yslałm napierw że jakiś mebel
MirellaB 22:27, 17 mar 2017

Paulinka jeszcze nic nie wymyśliłam, ale myślę - początki najtrudniejsze

Kamila niestety drogie. Po 1 listopada zawsze mają taniej - przeceny, ale czy wówczas jeszcze te bukszpany będą?

Dominika no jest

Gosia to będzie pięknie wiosennie donicowo u Ciebie Róże dzisiaj posadzone i kilka roślin przesadziliśmy. Dobrze, że miałam pomoc, bo sama bym nie dała rady. Buźka
gosika67 22:28, 17 mar 2017

Faktycznie ta paczka duża.
MirellaB 23:26, 17 mar 2017

Angelika rabata jest największą w moim ogrodzie, dokładnie nie napiszę ile ma, bo nigdy nie mierzyłam.
W głowie ustawiam kulki i stożki.
Najpierw zaplanuję jak rozmieścić, a potem co przesadzić.
To jest strona południowo - zachodnia.
Ciężko mi idzie to planowanie, ale daję sobie czas