Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Działka wkoło Lubczyka :) 16:10, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Basiu, ta druga bardzo mi się podoba. Świetna.

Mi też
Działka wkoło Lubczyka :) 16:07, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Nie naokoło, tylko plamami. Bo wiesz, wiosną pewnie będziesz miała łyse placki (zanim wyjdą trawy), to szfirki super by się sprawiły (i inne cebulowe też)
tu znalazłam u Dominiki:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/410-szafirki-muscari-macrocarpum?page=2

Takimi plamami:
http://pl.pinterest.com/pin/421227371372945608/

U Gabisi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5266-wizytowka-ogrod-gabisi-dla-roslin-o-mocnych-nerwach

Tessiu super to wygląda, muszę też coś takiego zrobić u siebie, wiosną będzie bajecznie tylko proszę nie usuwaj linków
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 15:48, 29 sty 2015

Do góry
Tess -cała przyjemność po mojej stronie

Gabrielo - bo u mnie własciwie tylko róże robią show cała reszta to dodatki ....

iwonadm - na dzień dzisiejszy stipy są w dobrej formie,a rozplenice masz?

Do oprysku róż stosuję różne specyfiki dostępne na rynku,ale dopiero jak już mają listki. Nigdy wcześniej w lutym tego nie robiłam, tak jak to dziewczyny robią.

Madziarzeszow - przyznam że zima mi się jeszcze nie znudziła,bo jak na razie u mnie jej nie było, ale o wiośnie też już myślę

leon60 -jakoś trzeba te pochmurne dni rozjaśnić

Sebek - moim różom już zaczynają puchnąc pąki,wiosna już chyba na zakręcie Będą widoki....

ewsyg - mam 2 szt,mimo że były przesadzane wiosną rosły zdrowo i kwitły ślicznie.
Na fotce widać,jakie ma zdrowe listki

Pszczelarnia - Ewa, nie mam Jaqueline du Pre, ale obczajam Eye for You
http://www.roses.webhost.pl/wp-content/gallery/moje-roze-2013-cziii/eyes-for-you9.jpg

http://gardenforum.vot.pl/files/thumbs/t_eye_for_you_543.jpg

Wstyd się przyznać,ale do niedawna róże pojedyncze uważałam za zierkate dziczki
Od kiedy pod wpływem ogrodowiska kupiłam Aichę i Mermaid zmieniłam zdanie radykalnie. Żadne zdjęcie nie oddaje ich uroku.

Jeśli marzysz o Jaqueline du Pre,to kupuj Miejsca masz pod dostatkiem....

agata19762 - masz rację,to królowe
Ogród w cieniu brzozy 15:36, 29 sty 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Rabata z irysami widziana na wprost.

Mam problem, czekałam na zimę, która wymroziłaby pędy Rhapsody i łatwiej byłoby mi ją przenieść na tył rabaty - jak sadziłam kiedyś nie sądziłam, że tak świetnie sobie będzie radzić - nie doczekam się, więc spróbuję na wiosnę, ale bardzo mi szkoda ją wycinać, chyba zamknę oczy jak się zdecyduję.

Dlaczegoo tak rzadko pokazujesz perspektywę? Jest cudnie!
Działka wkoło Lubczyka :) 15:25, 29 sty 2015

Do góry

Basiu, ta druga bardzo mi się podoba. Świetna.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:24, 29 sty 2015

Do góry
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.

Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?

Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.

dominika_ napisał(a)

Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.

Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to:

http://pl.pinterest.com/pin/421227371372923702/
Działka wkoło Lubczyka :) 15:06, 29 sty 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)

Lubię jedne i drugie, szafirki od zawsze, a czosnki od jesieni, wtedy posadziłam pierwsze zobaczymy, czy na wiosnę mnie zachwycą
A jak do kulek dać cebulki, w sensie, że naokoło? Masz fotke, jak to wygląda?

Nie naokoło, tylko plamami. Bo wiesz, wiosną pewnie będziesz miała łyse placki (zanim wyjdą trawy), to szfirki super by się sprawiły (i inne cebulowe też)
tu znalazłam u Dominiki:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/410-szafirki-muscari-macrocarpum?page=2

Takimi plamami:
http://pl.pinterest.com/pin/421227371372945608/

U Gabisi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5266-wizytowka-ogrod-gabisi-dla-roslin-o-mocnych-nerwach
Ogród w cieniu drzew 12:04, 29 sty 2015

Do góry
ziele napisał(a)
Monia nie omieszkałam zajrzeć do Twojego ogrodu. Patrząc na remontowane budynki widzę swój dom sprzed kilkunastu lat, był w jeszcze gorszym stanie. Pamiętam zdziwienie pracownika pewnej instytucji i słowa: 'to będzie dom?' A to był już wtedy zaniedbany budynek o pięknych proporcjach. Piękna bezpretensjonalna architektura. Wnętrze tez było ciekawe, niestety, udało się zachować jedynie stare zabytkowe podwójne drzwi. Znasz historię swego siedliska?
Twój ogród jest piękny ale wymaga dużo pracy. Widziałam też u Ciebie brzozy i masz już co najmniej jedno miejsce b. ładnie zgrane kompozycyjnie - to, przy skrzynce z warzywami. Działkę masz jednak dużo większą niż u mnie, samo pielenie i koszenie pewnie zajmuje Ci dużo czasu. Polecam funkie, gęsto posadzone nie pozwolą urosnąć chwastom w obrębie liści. Ja już dawno przerzuciłam się na byliny i jednorocznych u mnie jest b. mało. W tym roku uzupełnię nasadzenia bylinowe, zrobię rabatę "białą" i miejsce typowo ogrodowiskowe wzorowane na rabatach p. Danusi. Przez kilka ostatnich lat odpuściłam sobie ogród, teraz muszę się zabrać za pracę.

Jeżeli chodzi o paprocie to nie przyjęły mi się po dębami, nie wzeszły mi po kolejnej zimie, teraz wsadzę tam orlicę. Posadziłam 2 lata temu w oczku na zboczu, dała mi koleżanka i powiedziała mi, że się u niej strasznie rozrastają i żebym później jej nie przeklinała. Rosną ładnie. Nie martwię się, bo jak wyjdą poza obręb to je skoszę. Niemniej teraz kupuję paprocie odmianowe, bardziej wymagające i myślę, że one tak się nie rozpanoszą bo nie będą "pchały się" w suche miejsca pod drzewami. Muszę powiedzieć, ze bardziej boję się traw, te kilka silnie rosnących trzymam w donicach (i jak obserwuję u innych do rosnących swobodnie "bez siekiery nie podchodź").
Dziękuję za informacje o podagryczniku, już wcześniej poczytałam sobie o nim. Ciekawe, że ma tak dużo zastosowań. Muszę Ci powiedzieć, że wizualnie mi nie pasuje. Jakoś tak nie wygląda na "sałatę" do zjedzenia. Ale owszem, spróbuję na wiosnę. Pozdrawiam.

Tam gdzie brzozy to obok skrzynki są też. Planuję koło brzóz same funkie, rozplenice i róże swann okrywowe a z tyłu anabelle z trawami. Czyli też taki biały zakątek po wspólnym namyśle z Tess. Zobaczymy co wyjdzie mi. Skrzynkę przenoszę żeby nie zasłaniała tej rabaty. Miedzy rosliny wysypie czarny grys, żeby było mniej pracy. A ty gdzie planujesz swój biały zakątek masz już miejsce ?
W Gąszczu u Tess 11:50, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Dawno nie pokazywałam ogrodu. Niestety, zimowych - w znaczeniu śniegowych - zdjęć brak. Te są z soboty.

Ciemierniki cudne, domkiem już kiedyś się zachwycałam (ale z chęcią powtórzę, że piekny), ale podpowiedź jaką masz matę na płocie - trzcinowa, bambusowa czy wiklinowa? Jak się sprawuje? Muszę u siebie położyć, ale potrzebuję takiej wytrzymałej, bo strasznie wieje na mojej górce.
Buziaki
Moje zmagania ogrodowe 11:31, 29 sty 2015

Do góry
Tess

Obiecałam sobie, że w ferie nadrobię wszelkie zaległości na O. i dopiero wczoraj na chwilę dotarłam - grypa żołądkowa tak mnie rozłożyła, że dwa dni mam wycięte z kalendarza. Dziś przeszłam sie przez ogród na zwiady, jeden z ciemierników (cuchnący albo korsykański, kupiłam pod nazwą ciemeirnik zielony i nie mam pewności, który to jest) będzie niedługo kwitnąć, siewki od Ani Monte po 2 latach też zakwitną, także w końcu się doczekałam. Zaczynają mnie swędzieć rączki do wysiewania, muszę chyba nasiona werbeny skombinować i spróbować wysiać, bo nie wiem czy sadzonka z piwnicy przetrwa. Ma ktoś na zbyciu trochę nasion werbeny?
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:02, 29 sty 2015

Do góry
Ola - raczej śmieszny

Gocha - to mam się nastawiać, że potem będą auta Mój synuś to spał przy odkurzaczu.. inaczej nie chciał. Wiec czasami włączałam by zasnął Do tej pory jak zaśnie to go nic już nie obudzi.. a ma 30 lat

Madżen - u mnie po śniegu... pada deszcz...ze śniegiem.. z temperatury -10 wróżbici się wycofali i podają tylko -6. W takich temperaturach werbena przezimuje bez problemu w gruncie .

Ula - jak pod śniegiem to nic jej nie będzie.. byle potem za mokro nie miała.

Roma - sierściuch ze starości już tak daje popalić, że ręce mi opadają.. i powieki... bo spać w nocy nie daje.. ot starość jest okropna

Jankosia - można się bawić w wysiewanie bylin, ale drzewo to pasuje kupić ciut podhodowane... drzewo daje namiastkę dojrzałego ogrodu..byliny rosną szybko i w jeden rok dają wrażenie obfitości i dojrzałości.. ale drzewa szczególnie na początku rosną wolno. Moja najlepsza decyzja to, to, że na początek kupiłam kilka większych drzewek.. one dały szkielet ogrodu. No i "choinki" które kupiłam okazyjnie w dobrej cenie i dużej ilości.
Moje pierwsze 4 drzewka.. kupione w listopadzie 2007 roku, w tym 3 klony i jarząb szwedzki ... dom w budowie ,a ja posadziłam drzewa (jedno przestało na zewnątrz w donicy do wiosny). To one teraz dają poczucie, że ogród mam już dojrzały.. i to już od kilu lat. To byłą chyba moja najlepsza decyzja odnośnie ogrodu.

Tess - czasami postawienie na wyczucie swoje daje lepsze rezultaty niż doradztwo internetowe.... fotki nie zawsze oddają klimat i co w duszy gra... ja mam problem aby doradzać na forum... po prostu nie potrafię coś doradzić patrząc na fotkę..
Pod Laskiem 08:32, 29 sty 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Przejrzałam sobie cały wątek i jestem pod wrażeniem tego co już zrobiłaś. Jest super,a będzie pięknie pod dyrekcją Tess
Masz mnóstwo róż na działce, żadnej nie cięłaś nigdy ?
Odnośnie tej wysokiej czerwonej róży pod ścianą,akurat tej nie ścinaj nisko,szkoda,ona jest pnąca,więc tylko odmładzające kosmetyczne cięcie i do tego fajny kontrastowy akcent daje między tymi bladawcami rózowymi
Te jasno różowe i tak będziesz przesadzała to je radykalnie ciachnij, na małe krzaczki.

Wisterię tez trzeba ciąć,ona to lubi.
Tutaj fajnie jest opisane :

https://zojalitwin.wordpress.com/2011/07/17/glicynia-chinska/

Ostróżkę wysiej tak jak pisze na opakowaniu w maju, we wrześniu rozsadzisz na właściwe miejsca.

Na ostróżki z różami tutaj sobie luknij.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod?page=111

Róże rabatowe tnę, pnących jeszcze nie cięłam pokażę na wiosnę jedną delikwętkę fioletowo- żółtą co mi po przekwitnięciu zawsze mnóstwo odnóg puszcza. Nie wiem co z tą ścianą z tyłu planowałam powojnik fioletowy i bluszcz na ścianę, ale o pielęgnacji powojników nie mam pojęcia. Może zostawię tą czerwoną róże i jeszcze dodam dwie czerwone pnące i jakąś różową ciemną tylko nie wiem czy dobrze by się to komponowało. Czerwona przez lato kwitła, ale słabo pędy zrobiły jej się blado zielone i straciła prawie wszystkie liście, mama pryskała czymś bo lepiej się zna, ale zobaczymy
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:11, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Chyba nie bardzo u mnie zmysły nasycisz. Zdjęć może i dużo, ale pięknych mało

Zainteresowała mnnie męczennica Miałaś ją w donicy w ogrodzie?
Zostałam opiekunką męczennicy, wkurza mnie jak nie wiem co, bo strasznie śmieci i już miałam jej dać eksmisję. Ale może dam jej szansę?
Pamiętam czasy jej świetności - była cudna.

Teresko chyba żartujesz już czuję się uskrzydlona Twoimi czosnkami tulipanami i piwoniami... i cieszę się na całą resztę oglądania.

Męczennica mieszkała w donicy na tarasie, ale mnie rozczarowała swoją niechęcią do dłuższego utrzymania kwiatu... jeden dzień...jak liliowiec...tylko one rozwijają zaraz następny pąk, a ta niekoniecznie. Raczej ciekawostka niż porządna roślina
Teraz śpi w garażu. Jak się nie obudzi wiosną nie będę bardzo żałować
Działka wkoło Lubczyka :) 00:04, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ukorzeniasz już? To suer!

A do kulek duuuuużo szafirków trzeba dać. Jeśli lubisz.
I czosnki. Sąsiadki popadają z zachwytu.

Lubię jedne i drugie, szafirki od zawsze, a czosnki od jesieni, wtedy posadziłam pierwsze zobaczymy, czy na wiosnę mnie zachwycą
A jak do kulek dać cebulki, w sensie, że naokoło? Masz fotke, jak to wygląda?
Makowo na Kociewiu 23:45, 28 sty 2015

Do góry
Działka wkoło Lubczyka :) 23:44, 28 sty 2015

Do góry
Szafirki w drugiej połowie kwietnia, a czonki - różnie, zależy od odmiany. Koniec maja-czerwiec.
Makowo na Kociewiu 23:44, 28 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu? Czemu ucichło?

Tess w mojej głowie ogrodowa burza no i miałam obowiązki babciowe więc dopiero teraz ogarniam co się na forum dzieje. Jak moje pomyły się skrystalizują to się na pewno nimi podzielę ... ALE NUDNO NIE BĘDZIE !!!!
ściskam
Działka wkoło Lubczyka :) 23:29, 28 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

A ja to sobie muszę zapisać.
A kiedy kwitną szafirki, a kiedy czosnki?
Makowo na Kociewiu 23:28, 28 sty 2015

Do góry
Kasiu? Czemu ucichło?
Działka wkoło Lubczyka :) 23:27, 28 sty 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies