Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Działka wkoło Lubczyka :) 19:33, 30 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Czyli jednak - bez irysków?

Cały czas się waham. A werbena? Tylko szkoda, że ona jest jednoroczna i trzeba się z nią babrać ale tak to jest fajna i motylki i pścioły zwabia
Ogród Mirelli 19:12, 30 sty 2015

Do góry
Mirello, zacytuj tego posta (zielone "cytuj" w prawym górnym rogu posta), jak się zacytuje, będzie widać ten zielony link rozłożony na "częsci pierwsze".
Skopiuj go i wklej w stopkę (edytując swój profil). Kopiujesz od url dourl, razem z nawiasami.

Ogród Mirelli
Działka wkoło Lubczyka :) 18:55, 30 sty 2015

Do góry
Czyli jednak - bez irysków?
Działka wkoło Lubczyka :) 18:47, 30 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Podrzucam inspirację z niebieskimi irysami:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4550-chelsea-flower-show-2014?page=12

Dzięki, ale to już raczej nie moje klimaty.
Działka wkoło Lubczyka :) 18:37, 30 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Super, że już wiesz, jak szkielet rabaty będzie wyglądał.
Będzie cudnie!
Reszta wyjdzie w praniu, jak coś nie zagra, to zmienisz.
Irysy syberyjskie ładne są, ja lubię.
Wprawdzie krótko kwitną, ale ładnie wypełnią rabatę wówczas, kiedy traw jeszcze nie będzie. A po przekitnieciu możesz je przecież ściąć, gdyby za dużo zielonego było, albo konkurowało z trawami.

Tak się zachwyciłam tą Wieloszkową, że też sobie taką niedługo zrobię.

Jest tak jak piszesz, masz całkowitą rację. I tak pewnie nie zrobię wszystkiego od razu, więc będzie czas do namysłu nad szczegółami
Rabata Wieloszki śliczna i właśnie te szczegóły dają cały urok będę podglądać Twoją wersję
Działka wkoło Lubczyka :) 18:18, 30 sty 2015

Do góry
Podrzucam inspirację z niebieskimi irysami:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4550-chelsea-flower-show-2014?page=12
Moje zmagania ogrodowe 13:52, 30 sty 2015

Do góry
Tess, Gosiu - dzięki za pomoc.
Właśnię w tym roku matę mimo solidnego mocowania nam zerwało przy wiekszej wichurze, porwało przy okazji dolny drut siatki. Musimy mieć ją w tym miejscu nawet zimą, bo okoliczni sąsiedzi często wyrzucają śmieci plastikowe w niezawiązanych workach i zanim śmieciarka je zabierze, to latają po całej ulicy (śmieci, nie sąsiedzi ). Już kilka razy zwracaliśmy im uwagę, ale jakby grochem rzucał o ścianę. M ma pomysł, żeby na tą obecną płachtę zamocować matę wiklinową/trzcinową i wzmocnić deskami w miejscu słupków (i oczywiście naprawić dolny drut). Liczę też, że Ci najbliżsi sąsiedzi zrobią ogrodzenie przed swoim domem, to już ten ich płot trochę wiatr wyhamuje. Muszę jeszcze pokombinować, co zrobić, żeby nie wywalać kasy w błoto.
Ogród Mirelli 12:58, 30 sty 2015

Do góry
Witam. Mam na imię Mirella i zakładam swój wątek z prośbą o pomoc i dobre rady w urządzaniu mojego ogrodu.
Do naszego nowo wybudowanego domu wprowadziliśmy się w listopadzie 2013 roku, a ogród urządzam od kwietnia 2014 roku.
Sama nie wiem czy moja sytuacja ogrodowa jest bardziej skomplikowana od innych czy mniej - już wyjaśniam z jakiego powodu. Na Ogrodowisko trafiłam za późno. Gdybym trafiła rok wcześniej wówczas bym mogła przedstawić cały mój ogród pusty od zaprojektowania. W tej chwili wygląda to tak: ogród urządzony w połowie z brakiem możliwości zmiany koncepcji rozmieszczenia rabat.
Przód domu zagospodarowany - urządzony (chyba nazywacie to przedogródkiem).

Strona północna zagospodarowana - urządzona.

I teraz to co najważniejsze - na rabatach do urządzenia częściowo posadzone rośliny.
Na rabatach urządzonych i do zagospodarowania popełnione błędy, wszystko odwrotnie niż wg. "Dekalogu ogrodnika" pkt. 1-4 czyli: brak konsekwencji w kolorystyce, duża liczba gatunków, rośliny sadzonek osobno - nie w grupach, mało zgrane duety roślin.
Część roślin to dla mnie pamiątki rodzinne po dziadka, od rodziców i teściów. Rabata z hortensjami to krzewy jeszcze po dziadkach i od Pana z opuszczonego domku. Część z tych posadzonych roślin ma swoją historię i bardzo bym nie chciała ich wyrzucić.

Mój plan działania w ogrodzie:
1. regeneracja trawnika
2. do obsadzenia rabata z tyłu domu
3. do poprawy skalniaczek
4. do zrobienia rabata od strony południowej- nie ma tam jeszcze ułożonej kostki, więc zostawiam na później
5. poprawa przedogródka - jeżeli w ogóle da się coś tam poprawić.

Wszystkie przedstawione przez Was ogrody są piękne, niepowtarzalne i każdy z nich ma coś w sobie. Tak jak napisała mi Tess, że muszę wiedzieć co chcę, bo wszystkiego w ogrodzie nie zmieszczę ☺. I znalazłam - ogród kolorowy o każdej porze roku. Przedstawiam go poniżej.
Co z tym ogródeczkiem począć 12:05, 30 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A, to o piesa chodziło!
Piesowi obwódka nie przysługuje, a nie żonie rolnika

Kurcze, a u MarzenyG z mojego m.in. doradzania (nierozgarniętego) piesa wokół wybiegu dostał kulaski i ML...

I ja temu kibicowałam, jakoś mi pies nie przeszkadzał. Ale pocieszmy się, że w wybiegu ma dostać pęcherznice i to, że ten kojec jest bardzo dużą przestrzenią.

Ewo, cofam się u Ciebie, muszę rozgryźć naturę Twojego miejsca.

I się dokształcić.
W Gąszczu u Tess 11:23, 30 sty 2015

Do góry
:
Pszczółko, leżę

Pościel z porządnej bawełny, taką jeszcze kilka dziesięcioleci temu można było nabyć.
Przez okno widzę, że jest też obrus lniany (wzór brzydki, czyli strasznie stary musi być nabytek, z czasów "pustych półek")
Co z tym ogródeczkiem począć 11:20, 30 sty 2015

Do góry
4. albo rabata bez drzewka, a na mur za piesą ewentualnie jakieś pnącze (powtórzoną różę?)

W Gąszczu u Tess 10:46, 30 sty 2015

Do góry
Budki moje niczym nie malowane. Surowe drewno.
Może przez to mniej ładne, ale obawiałam się, że chemia może ptakom zaszkodzić.
Pewnie można zastosować jakieś farby ekologiczne (bo przecież takie kolorowe budki ludziska mają), ale wybrałam pełną ekologię.

Grabulki, to jest powojnik Summer Snow, sprzedawany częściej pod nazwą "Paul Farges".
Mam go dopiero rok, wiec doświadczeń mało, ale jestem zachwycona. I opinie o nim czytałam pozytywne.

Agentko, gdzieżbym miała się na Ciebie fochać

Renatko - ciemierniki tegoroczne z L. kwitną w doniczkach. Moje w gruncie od grudnia mają pąki i cały czas myślą, czy już czas

Wiosny u mnie dzisiaj nie ma, w nocy trochę pomroziło (-3 wieczorem było). Przykryłam cebulowe, co główki wystawiły już, żeby nie znmarzły. I powojniki, bo też sie rwą do życia.

Szkoda, ze tego nie widzieliście Około północy rozkładałam kolorową pościel na rabatkach Pościel jest w misie, piłeczki, laleczki
Nadal leży.
Uprzedzając pytanie - sąsiedzi znoszą to dzielnie. Nawet nie pytają Przywykli do moich dziwactw ogrodowych.

Kochani, macham zbiorowo Będę później. Lecę po korę, postanowiłam zasypać cebulowym główki.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 09:26, 30 sty 2015

Do góry
Dominiko ja robię rabatę 27 metrów, wydaje mi się że dużo ale jak zaplanowałam co posadzę to jednak mało miejsca ehhh te chciejstwa.
Również na rabacie będą hortensje. W inspiracjach które pokazała Tess są hortensje z trawami! Boski widok!!!
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 09:19, 30 sty 2015

Do góry
Tess jakaś bezsenność? Kobieto o 3 rano post Nie, nie byłoby powiedzmy tak:
1 część -3 pięterka ale nie wiem jakie
2 część- hortki funkie i coś jeszcze
3 część albo to co w 1 albo coś innego
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 03:49, 30 sty 2015

Do góry
Masz tu trochę inspiracji hortensjowych:

http://www.verdetuinarchitectuur.be/nl/projecten/detail/project-mt-lokeren

http://moderncountrystyle.blogspot.com/2014/09/hydrangeas-topiary-and-boxwood-in.html

http://thebeautyofflowersgardens.blogspot.com/2014/11/white-hydrangea-border.html
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 03:34, 30 sty 2015

Do góry
Nic nie zrozumiałam Te 25 metrów podzielisz na 3 części?
I dasz hortki, funkie, hortki?

Funkie to trzeba dać raczej przed hortki.

Znasz zasady tworzenia rabat? Rabata powinna mieć trzy pietra. Oczywiście, są od tej zasady wyjątki, ale co do zasady 3.

Zastanów się jednak, czy takie 25 metrów hortensji to nie będzie za dużo? Piekne są, to prawda.
Działka wkoło Lubczyka :) 02:50, 30 sty 2015

Do góry
Super, że już wiesz, jak szkielet rabaty będzie wyglądał.
Będzie cudnie!
Reszta wyjdzie w praniu, jak coś nie zagra, to zmienisz.
Irysy syberyjskie ładne są, ja lubię.
Wprawdzie krótko kwitną, ale ładnie wypełnią rabatę wówczas, kiedy traw jeszcze nie będzie. A po przekitnieciu możesz je przecież ściąć, gdyby za dużo zielonego było, albo konkurowało z trawami.

Tak się zachwyciłam tą Wieloszkową, że też sobie taką niedługo zrobię.
Wichrowe wzgórze 21:50, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
W trzech kolorach? Niewykonalne, bo ja jestem kwiatkowo konsekwentna jak nie przymierzając Mała Mi Konsekwentnie kupuję co mi się podoba

Szukałam dzisiaj w necie tego aparatu, ale nie znalazłam.

Piękna zima.

No tak, to może być kłopot przy takiej konsekwencji
Ogród mały, ale pojemny;) 21:02, 29 sty 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Madziu , Tereso - zapraszam częściej

Jeszcze tu jestem, na 29 stronie
Pod Laskiem 20:37, 29 sty 2015

Do góry
Tess róży nie ciachałam pare gałęzi mi się połamało jak odplątywałam to te niestety poszły ale bardzo mało, resztę pozaczepiałam o bluszcz tak się wydawało że ich jest tak dużo tych gałązek, ale jak rozplątałam to okazało się że są bardzo długie. Dół taki co był gęsty też cały oplotłam drucikami i doczepiłam do muru, zmniejszyła się powierzchnia o połowę i wszystkie gałązki przywierają do bluszczu

a z tą rabatą różano- bylinową tam jest za dużo misz- masz różnego rodzaju i wszystko pojedyńczo zamiast po kilka szt musze to zmienić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies