Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Tess 00:48, 11 sty 2015

Miło usłyszeć, że Ci się dobrze wiedzie w pracy i w domu.
Tak trzymaj
Welka 11:31, 29 sty 2015

Tess

Obiecałam sobie, że w ferie nadrobię wszelkie zaległości na O. i dopiero wczoraj na chwilę dotarłam - grypa żołądkowa tak mnie rozłożyła, że dwa dni mam wycięte z kalendarza. Dziś przeszłam sie przez ogród na zwiady, jeden z ciemierników (cuchnący albo korsykański, kupiłam pod nazwą ciemeirnik zielony i nie mam pewności, który to jest) będzie niedługo kwitnąć, siewki od Ani Monte po 2 latach też zakwitną, także w końcu się doczekałam. Zaczynają mnie swędzieć rączki do wysiewania, muszę chyba nasiona werbeny skombinować i spróbować wysiać, bo nie wiem czy sadzonka z piwnicy przetrwa. Ma ktoś na zbyciu trochę nasion werbeny?
Tess 18:37, 29 sty 2015

Moja mata wiklinowa. Dopiero drugi roczek jej leci U mnie wiatrów nie ma, ale czy na wiatr nie pomoże porządne umocowanie maty? My przyczepiliśmy dość gęsto (co 15 cm) na górze i na dole.
Margo 11:46, 30 sty 2015

Że sie wtrącę Gęste mocowanie maty do płotu zda egzamin, ale ....
Ja założyłam w zeszłym roku taką osłonę jak Ty Ewelinko, gęsto pomocowałam i nie wyrwało jej z płotu - to pozytywna wiadomość. Negatywna taka, że przy dużych wiatrach taka osłona działa jak żagiel i mi w tym roku raz oderwało pare metrów stalowej siatki ze słupków (mata pieknie sie trzymała), przy kolejnej okazji niestety widzieliśmy już powyginane stalowe słupki.I jak miał przyjść ten ostatni huragan to migiem zdejmowaliśmy matę z płotu, bo stracilibyśmy całe ogrodzenie. A tak mamy tylko kilka słupków do prostowania. Mate założymy znów wiosną jak minie sezon wichur.
Pozdrawiam
Welka 13:52, 30 sty 2015

Tess, Gosiu - dzięki za pomoc.
Właśnię w tym roku matę mimo solidnego mocowania nam zerwało przy wiekszej wichurze, porwało przy okazji dolny drut siatki. Musimy mieć ją w tym miejscu nawet zimą, bo okoliczni sąsiedzi często wyrzucają śmieci plastikowe w niezawiązanych workach i zanim śmieciarka je zabierze, to latają po całej ulicy (śmieci, nie sąsiedzi ). Już kilka razy zwracaliśmy im uwagę, ale jakby grochem rzucał o ścianę. M ma pomysł, żeby na tą obecną płachtę zamocować matę wiklinową/trzcinową i wzmocnić deskami w miejscu słupków (i oczywiście naprawić dolny drut). Liczę też, że Ci najbliżsi sąsiedzi zrobią ogrodzenie przed swoim domem, to już ten ich płot trochę wiatr wyhamuje. Muszę jeszcze pokombinować, co zrobić, żeby nie wywalać kasy w błoto.
EPODLAS 17:44, 31 sty 2015

Ewelinko szybko wracaj do zdrowia. Ja ciemiernika białego mam w domu, potem pójdzie do ogrodu. Też mnie ręce swędzą do pracy w ogrodzie. Jadę w lutym. Aha, cebulkę szalotkę już kupiłam
Welka 17:17, 13 lut 2015

Bożenko, ja już od tygodnia codziennie robię obchód w ogrodzie, bo doczekać się nie mogę pielenia, sadzenia i innych prac ogrodowych
Ciemierniki powinny ślicznie kwitnąć

Welka 17:19, 13 lut 2015

jak ktoś się przypatrzy to kolor krokusa będzie można rozpoznać

ranniki tez się wychylają
Welka 17:22, 13 lut 2015

cieszynianka przetrwała i będzie kwitnąć

tu na słowo musicie uwierzyć, że jest pełny przebiśnieg

zima jednak nie całkie zniknęła, zacienione miejsca jeszcze w śniegu

szkodnik ogrodowy
Margo 20:29, 13 lut 2015

Fajne te pierwsze ślady wiosny, ja też robie już obchody ogrodu i rączki swędzą, żeby pogrzebać w ziemi. Nawet już chwaściory wyrywałam tak na rozgrzewkę przed sezonem.
A piesio jaki poważny, robi wrażenie, strach się bać
pozdrawiam